zaterdag 28 maart 2020
  1.1K Visits
Er was al eerder over gesproken, internationaal, nationaal en lokaal. Het houden van een virtuele bijeenkomst. Het zou de (of een) toekomst kunnen zijn voor een JUG. Zo heeft JUG Maastricht een paar dagen geleden hun eerste online bijeenkomst gehouden omdat een normale bijeenkomst niet toegestaan is vanwege de COVID19-pandemie.

Maar je kant een virtuele bijeenkomst ook breder trekken. Zo hadden wij in regio Arnhem-Nijmegen het plan om een vrijmibo virtueel te gaan organiseren. Met zoveel Joomlers die nu ook thuiswerken is het misschien wel even lekker om gewoon even te kunnen babbelen met anderen over welk onderwerp dan ook.

Omdat dit voor mij nieuw is, een online bijeenkomst dus, hielden we het eerst wat klein in onze aankondiging. In de Facebook groep van JUG Arnhem-Nijmegen gaf ik twee dagen van te voren de aankondiging. Direct werden er al positieve reacties geplaatst. Dus toen was het vrijdagmiddag 16 uur en gingen we live!

Aangezien Zoom de laatste periode redelijk negatief in het nieuws was geweest qua privacy (beheerders kunnen veel monitoren en Zoom deelt alle mogelijke data van de deelnemers met Facebook) viel die af. Een alternatief werd gevonden in Jitsi die ook al eerder bij een internationale Joomla teamleden vergadering werd gebruikt met rond 100 actieve deelnemers.

Na een korte test in de ochtend met Ludo (bedankt!) leek alles perfect te werken. Dus daar ging ik voor 16uur live en deelde link in de FB-groep. Niet lang daarna druppelden de geïnteresseerden binnen en daarna ging het bij mij mis. Mijn laptop is alleen via WiFi verbonden met het internet aangezien er geen LAN-aansluiting op zit. En mijn router boven vond het allemaal maar spannend. Een videoconferentie met vier andere aanwezigen verstuurd wat data en tot drie maal toe ging ik even offline. Een snelle herstart hielp niet dus liep ik snel naar de woonkamer waar ik op een ander modem/router online kwam. Het ging weer even goed maar het haperde toch dus verhuisde ik naar de gang, naast de router. Toen was mijn verbinding in ieder geval voldoende.

Waar dit exact aan lag, geen idee. Ik koos een server via https://vc4all.nl/ en ging voor de BIT-server. Een (zakelijke?) hostingpartner. Was het mijn internetverbinding (100MBs abonnement)? Of is de server van BIT gelimiteerd? Mijn Ziggo modem/router heeft voor het eerst ooit tijdens gebruik voor problemen gezorgd bij een videoverbinding als het daar aan zou liggen.

We gaan deze test voortzetten, volgende week gaan we weer live en zorg ik dat ik de laptop van mijn vrouw kan gebruiken die wel een LAN-aansluiting heeft.

Joostock mede-organisator, JUG-organisator, moderator
Team Leader van Official Joomla Social Media Team
Eigen site: https://www.hierbenikthuis.nl

meer dan een maand geleden
·
#21025
Hoi Hans,

wat een top idee en zoals je zegt er is veel vraag na en helemaal in deze moeilijke periode dat we meer thuis zijn.

Zelf volg ik soms wel eens webinar is dat misschien niet een optie voor jouw/jullie in de toekomst? Zie dat het wel betaald is maar door donaties van leden dit misschien we; haalbaar!

Succes ermee.

Groeten Ron :)
meer dan een maand geleden
·
#21026
Hoi,
Je kan het ook dichter bij huis zoeken, namelijk middels het Joomla component "Online Virtual Classroom".
Is kosteloos!

zie: https://extensions.joomla.org/extension/communication/video-conference/online-virtual-classroom/
meer dan een maand geleden
·
#21255
Ik hoop dat de online JUG's blijven.
Ik zit in een regio die het niet heeft.
Recent online meegedaan met een jug en dat beviel me heel goed.
Veel kennis erbij gekregen.
meer dan een maand geleden
·
#21310
Wij als JUG043 Maastricht overwegen om de bijeenkomsten in de toekomst hybride te maken. Dat wil zeggen, fysiek en via Zoom, Skype of MS Teams. Zo kunnen mensen binnen Nederland deelnemen bij onze bijeenkomsten. Dit zal niet gelden voor workshops.
meer dan een maand geleden
·
#21311
Wij als JUG043 Maastricht overwegen om de bijeenkomsten in de toekomst hybride te maken. Dat wil zeggen, fysiek en via Zoom, Skype of MS Teams. Zo kunnen mensen binnen Nederland deelnemen bij onze bijeenkomsten. Dit zal niet gelden voor workshops.


Dit is super.
meer dan een maand geleden
·
#21314
Hopelijk gaan meer JUG's dat overwegen. Ik ben niet altijd in de gelegenheid om half 8 aanwezig te zijn. En soms zijn bij de andere JUG's presentaties zie ik graag zou volgen.
meer dan een maand geleden
·
#21318
Ik ben van mening dat het aanbieden van online JUG's gezien de huidige omstandigheden een prima alternatief is. Echter nu we weer in groepen, met uiteraard de gepaste afstand en hygiëne maatregelen, bij elkaar kunnen komen moet er snel gestopt worden met online JUG's. Als hiermee wordt doorgegaan dan bestaat er in no-time straks geen enkele JUG meer, wat waarom zou je dat doen. En wie is de JUG die dit gaat doen. Nee, dit is de dood voor de JUG's die juist een meerwaarde hebben in de meetings waar buiten de JUG agenda om ook het onderling en sociaal met elkaar afstemmen een zeer belangrijk aspect is. Hierbij zeg ik niet dat een JUG meeting online live streamen nooit meer gedaan moet worden. Maar per definitie offline en lokaal. Voor diegenen die niet op tijd (ca. 19:00 of 19:30 uur) aanwezig kunnen zijn, die kunnen gewoonweg ook een beetje later aanschuiven, dat is geen enkel probleem, iedereen is welkom of je nu te vroeg, op tijd of wat later aanshuift.
meer dan een maand geleden
·
#21319
Fred Ik heb geen eens een JUG in mijn omgeving.
Ik kan er dus niet eens heen, dus ik zie graag de online mogelijkheid opgetuigd zien.
Ik kan anders nooit bij een JUG aanwezig zijn en dus informatie delen of leren van anderen.

De offline JUG's moeten zeker blijven voor de mensen die daar graag heen gaan.
Maar wat is er mis met een combi, offline voor mensen die er graag heen gaan ook voor de sociale contacten, en online voor de mensen die graag meekijken en luisteren.
Ik zie het probleem niet.
Ik zou het ook graag heen willen maar dit kan niet, of ik moet lang reizen en dat gaat mij dat net iets te ver.
meer dan een maand geleden
·
#21320
@Arjan,
Zoals ik al aangaf zou dit het einde betekenen van de JUG's. Stel dat dit gedaan gaat worden dan is er inhoudelijk gezien geen enkele reden om naar een JUG te gaan en blijven we allemaal thuis om de stream te bekijken. En wie neemt dan nog de moeite om een JUG (online of offline) te gaan organiseren. Ook organisatorisch en technisch gezien komt er best wat voor kijken om een JUG live te streamen en de JUG is niet meer dan een groepje Joomlers die op vrijwillige basis bij elkaar komen en vaak zijn er niet de middelen, spullenboel of geschikt netwerk om dit te doen. En wie gaat dit allemaal betalen.

Maar Arjan, jij kan toch zelf wel bij jou in de omgeving een JUG opzetten en organiseren of zelf een online JUG organiseren.

Nee, laat de JUG's maar offline, dat is veel beter voor de Joomlacommunity en dit houdt de Joomlacommunity levend, net zoals de Joomladagen. Er zijn voldoende commerciële (betaalde) mogelijkheden om online Joomla workshops, cursussen en dergelijke te volgen.

We kunnen m.i. wel nadenken over een maandelijks te organiseren landelijke online JUG met telkens een interessante agenda. Maar dan moet iedereen die live toegang krijgt wel meebetalen zodat de kosten om dit te organiseren netjes betaald kunnen worden.
meer dan een maand geleden
·
#21323
Voor beide kanten is wat te zeggen. Ik begrijp je argumenten Fred, maar je kunt ook andersom bekijken: door het ook online te houden (en misschien achteraf als video online zetten ipv live) geef je mensen als Arjan de kans meer over Joomla te leren dan alleen workshops tutorials. En zoals ik ook aangaf, er zijn soms presentaties waar ik graag bij zou zijn maar daarvoor niet 2 uur (enkele reis) in de auto wil zitten.
Joomla verliest gebruikers en dit zou een manier kunnen zijn om mensen te enthousiasmeren.
Mijn idee was overigens niet om een gelikte video per JUG te maken, o.a. vanwege de kosten zoals je noemt. Ik dacht aan een webcam/laptopcamera die op het projectiescherm is gericht en dat je op die manier mee kunt kijken. Het moet zeker geen vervanging worden van offline JUG's.
Of misschien kan een screenrecorder als Captura ingezet worden, gekoppeld aan Jitsi. Dan kun je van camera naar scherm wisselen.
meer dan een maand geleden
·
#21324
Ja het klopt dat er voor beide kanten wat voor te zeggen is. Vandaar ik aangaf de JUG's gewoon offline te houden en 1 centrale JUG online te houden, dan komt iedereen aan zijn/haar trekken. Dit kan vanuit huis en ook sprekers kunnen vanuit huis hun presentatie geven. Zelf ben ik deelnemer aan de JUG010 en vanuit de locatie waar we zitten is een online verbinding helemaal niet mogelijk vanwege de beperkte bandbreedte die ook nog eens gedeeld moet worden met de daar aanwezige Joomlers en ander restaurant gasten. Ik kom ook wel eens bij JUG Utrecht, JUG Breda, JUG Leiden en als ik het zo inschat zijn dat allemaal zaaltjes waar wifi met een beperkte bandbreedte is. De JUG opnemen en op youtube zetten kon en kan en natuurlijk altijd al en is ook wel al gedaan.
meer dan een maand geleden
·
#21360
Medeorganisator Peter-Paul van de JUG071 in Leiden heeft een kort vragenrondje langs onze vaste leden gehouden. Zij zaten niet te springen om een online-JUG071 omdat zij al de hele dag zitten te 'zoomen' en 'teamen'. Dus hebben we nu maar even via onze JUG071 website een mini-forum opgezet voor onze ergste, lopende problemen (een soort Dr Joomla en Zuster Zachte Prik online ;). Het werkt overigens prima: dank aan Wim Karreman1

Na de zomer gaan we hoe dan ook verder met live JUG071s.

Maar...wat mij verbaast is dat er niet massaal vanuit de Joomla wereld is gedoken op het huidige 'totale online' leven. Waar blijven de Joomla-alternatieven op Zoom, Teams en al die andere commerciële zooi? Zelf heb ik een kleine 'lecturer'-aanstelling bij de Universiteit Leiden. Als ik zie wat daar geworsteld wordt met het geven van online colleges (voor nu en voor altijd..) en welke budgetten er zijn: waarom is er geen antwoord vanuit de Joomla community? Op een paar al bestaande, ietwat opgepoetste extensies na? Heb het gevoel dat hier een enorme slag wordt gemist.... Of heb ik wat gemist?
meer dan een maand geleden
·
#21380
"Zij zaten niet te springen om een online-JUG071 omdat zij al de hele dag zitten te 'zoomen' en 'teamen'." Daarom ook mijn idee om het allebei te doen. Er zijn elke maand interessante onderwerpen bij de verschillende JUG's, maar je kunt niet overal bij zijn. Dan kan het handig zijn als je een paar dagen later alsnog een presentatie of discussie terug kan kijken.

Ik heb wat codes van Jitsi gezien en het ziet er niet uit als iets waarvan je een extensie maakt in een paar weken. Wat het denk ik lastig maakt is de vele koppelingen die je moet maken, zoals Google Calendar en Outlook (om afspraken in te plannen), Youtube en Vimeo (voor live-stream), Dropbox en Drive (opslag van je video's), Google Analytics en Piwik (analyse van het gebruik)
Dat moet je bijhouden. En dan heb je nog de AVG-wetgeving in combinatie met die koppelingen.
Een eigen video-extensie is geen optie omdat een gesprek met 4 mensen een behoorlijke rekenkracht van een server vraagt. Een gewoon hostingpakket kan dit niet aan.
(Ik heb twee servers met alleen Jitsi en verder geen webdiensten. Een apart hostingpakket met een video-extensie gaat het niet redden.)
meer dan een maand geleden
·
#21381
Waar blijven de Joomla-alternatieven op Zoom, Teams en al die andere commerciële zooi?

Vind ik zelf een beetje typische opmerking. Zoom en Teams zijn video en/of samenwerkinggereedschappen. Joomla is in eerste instantie een CMS en niet standaard uitgerust met die functionaliteit.

Joostock mede-organisator, JUG-organisator, moderator
Team Leader van Official Joomla Social Media Team
Eigen site: https://www.hierbenikthuis.nl

meer dan een maand geleden
·
#21382
Zo had ik het nog niet gelezen Hans. Ik dacht dat Wouter het had over video-extensies. Dit vind ik ook niet binnen de Joomla-scope horen.
meer dan een maand geleden
·
#21383
@all,
Ik lees uit Wouter zijn verhaal niet dat hij verwacht dat in het Joomla CMS als integraal onderdeel hiervan een dergelijke video-conferentie achtig iets wordt gebouwd maar dat hij doelt op een niet commercieel 3th-part Joomla video-conferentie extensie. En ik kan hem hierin helemaal ondersteunen. Hierboven heb ik al aangegeven dat iets dergelijks voor Joomla al bestaat (component "Online Virtual Classroom" (deze is kosteloos!) of zie: https://extensions.joomla.org/extension/communication/video-conference/online-virtual-classroom/ voor nog meer van dergelijke opties). Ik heb er een aantal geprobeerd maar op dit vlak kan er inderdaad nog wel het e.e.a. verbeteren, hier ligt zeker een uitdaging voor ontwikkelaars. Maar als Wouter deze laatste paar reacties leest kan hij wellicht zelf even aangeven wat precies hij bedoelt, dan is dat iig duidelijk. Ik kan Wouter iig helemaal volgen en sta hem bij met zijn opmerking over de "commerciële zooi", ook ik raad het gebruik hiervan (net zoals: alles van Google, Whatsapp, Facebook, ed.) een ieder af.
meer dan een maand geleden
·
#21384
Hoop niet dat ik met mijn 'waar blijven..' opmerking te scherp uit de hoek ben gekomen.

Toch nog wat Joomla alternatieven gevonden in de JED (zoek je op 'video conferencing' dan vind je niets; zoek je op 'video', dan wel...).

BrianCert ziet eruit als Zoom en lijkt te integreren zijn in een Joomla website.
Piensocial is een webinar, te integreren in Joomla. Flink prijskaartje, zoals altijd.

WizIq lijkt nog het meest (mede ook op) op Joomla te zijn gericht.
https://www.wiziq.com/tutorial/818702-the-wiziq-virtual-classroom-for-joomla
Moet het nog allemaal eens goed gaan bekijken en eens zien hoe deze extensies zich ontwikkelen.

Het zat er al aan te komen maar nu is het onvermijdelijk: onderwijs is vanaf nu 'hybride': een mix van live en online. Joomla zou hierin een rol van betekenis kunnen spelen voor docenten als een goede extensie eenvoudig in een persoonlijke Joomla site is te integreren. En als er geld mee te verdienen kan, dan al helemaal.
meer dan een maand geleden
·
#21385
Fred, je was met net een stapje voor. En ik zie nog meer reacties. BrianCert lijkt me wel wat en ook WizzIq waarin in verder ga neuzen.
Geen idee hoeveel veiliger dan Zoom of Google of Microsoft ze zijn. Komen we nog wel achter.
meer dan een maand geleden
·
#21386
@Wouter,
Dat gaat je zeker lukken. Nu is in ieder geval duidelijk wat je bedoelde. Succes.
meer dan een maand geleden
·
#21390
Jitsi Meet is open source software die je op een eigen server kunt installeren. Met Jitsi Meet + Jitsi Videobridge kun je dan online meetings organiseren met meerdere deelnemers.

Streaming of recording is ook mogelijk maar dan moet je op een 2e server "Jibri" installeren en die aan de Jitsi Meet server koppelen. De "host" (moderator) van de Jitsi sessie heeft dan de mogelijkheid om de vergadering (of presentatie) op te nemen of te streamen (bijv naar Youtube). De kwaliteit van live streaming naar Youtube is wisselend (sommige keren kraakte het geluid een beetje maar dat lijkt aan de kant van Youtube te liggen). Zelf opnemen en dan later naar Youtube uploaden geeft een veel beter resultaat.

Door de anti-corona maatregelen kon ook Joomladay France dit jaar niet doorgaan. In plaats daarvan hebben ze een virtuele Joomladag gehouden. Ze hebben onze Jitsi/Jibri servers geleend om de presentaties naar Youtube te streamen: https://www.joomladay.fr/virtuel
  • Pagina :
  • 1
  • 2
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Sorry de discussie is momenteel gesloten. U kunt nu geen reactie plaatsen.