1. Wim
 2. Lounge
 3. zondag 12 april 2020
Ik begrijp iets niet over open source CMS software zoals Joomla en Wordpress welke als basis gebruikt worden voor specifiek ontwikkelde closed source functies. Als voorbeeld noem ik Learnspot en Phoenix (beide hebben Wordpress als basis). De toevoegingen (plugins) zijn closed source en het wordt als abonnement aangeboden.

Als ik een bijzonder geavanceerde (closed source) extensie ontwikkel voor Joomla mag ik het geheel (d.w.z. de extensie en het CMS samen) toch niet een andere naam geven en het daarmee gaan verkopen? Het blijft volgens mij altijd een Joomla of Wordpress website. De vraag is: mag dat wel? Zie ik iets over het hoofd?
Geaccepteerde antwoord
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Deze teksten geven volgens mij antwoord op je vraag:
Does the license allow someone to sell a copy of Joomla!?
Yes. The Preamble of the GNU GPL states "when we speak of free software, we are referring to freedom, not price. Our General Public Licenses are designed to make sure that you have the freedom to distribute copies of free software (and charge for this service if you wish), that you receive source code or can get it if you want it, that you can change the software or use pieces of it in new free programs; and that you know you can do these things."

Also see: http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0-faq.html#DoesTheGPLAllowMoney

Can I remove the Joomla! Copyright notice in the footer region (and other related questions)?
Yes, you can remove the Joomla! copyright notices from any part of the output that the Joomla! application generates. You may not remove the copyright notice from the source code itself.


Om terug te komen op je vraag: LearnSpot biedt volgens mij een online systeem aan om op hun servers te gebruiken. Wat ik zo gauw uit de website opmaak is het geen installatiebestand wat je op een eigen serveromgeving kunt gebruiken. In dat opzicht bieden ze het dan niet als closed-source aan maar als webdienst. Hun dienst heet LearnSpot, uit welke bouwstenen (Wordpress, koppelingen en plugins etc) die dienst is opgebouwd hoeven ze niet te vermelden. Als dat wel zou moeten dan zou je op alle Joomla-sites het cms moeten vermelden.

Wat sinds een paar jaar niet meer mag is de naam Joomla zomaar gebruiken. Het gebruik van bijv. JoomlaDeBeste is aan regels gebonden in verband met het merkenrecht. Meer daarover lees je op https://tm.joomla.org/joomla-name-and-logo-use.html en op https://tm.joomla.org/registration-of-domain-names.html
Yolknet - all for web
 1. 3 weken geleden
 2. Lounge
 3. # Permalink
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Op https://tm.joomla.org/joomla-license-faq.html staan een aantal veelgestelde vragen. Zit daar het antwoord op jouw vraag tussen?
Yolknet - all for web
 1. meer dan een maand geleden
 2. Lounge
 3. # 1
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Bij open source is de broncode openbaar en mag gebruikt en aangepast/uitgebreid worden. Bij Closed source is dat niet het geval.
Je kan dus open source software gebruiken om closed source software voor of op te bouwen.
 1. 3 weken geleden
 2. Lounge
 3. # 2
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Op https://tm.joomla.org/joomla-license-faq.html staan een aantal veelgestelde vragen. Zit daar het antwoord op jouw vraag tussen?
een meer gedetailleerd antwoord is denk ik niet te vinden;) Dank voor de tip. Ik denk dat mijn vraagstelling te vaag was. Laat ik het zo vragen: Mag je Joomla of welk ander open source CMS onder de GNU licentie aanbieden onder een andere naam, ander logo etc. Ik haal dat niet uit alle informatie van de genoemde link, maar ik heb ook eerlijk gezegd niet alles gelezen en ben geen jurist.
 1. 3 weken geleden
 2. Lounge
 3. # 3
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Met dank voor het uitlichten van de passages waar het omgaat. Het zou inderdaad niet logisch zijn om dit te verbieden gezien de open source gedachte. Ik was in de veronderstelling dat het niet mocht, omdat open source in mijn visie in feite closed gemaakt wordt door de genoemde webdiensten (Je kunt zo'n website niet verhuizen, wat overigens erg nadelig / onrendabel zou zijn voor de leverancier, maar dat staat geheel buiten de open source gedachte en dat begreep ik niet ). Het is nu helemaal duidelijk. :)
 1. 3 weken geleden
 2. Lounge
 3. # 4
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!