| Door: Sander Potjer. | Categorie: Algemeen.

Joomla! Extensions Directory accepteert alleen GPL extensies

Veel nieuws rond de Joomla! Extensions Directory (JED) deze week. Na de eerdere aankondiging over de uitfasering van Joomla! 1.0 extensies en de nieuwe lay-out, kondigt het Joomla! team aan dat vanaf 1 juli 2009 alleen nog extensies onder de GNU GPL licentie in de directory zullen staan.

Vanaf 1 maart 2009 worden alleen extensies onder de GNU GPL licentie toegelaten in de JED. Drie maanden later, op 1 juli 2009, zullen extensies onder andere licentie vormen niet meer zichtbaar zijn. Tevens zullen extensies welke gebruik maken van een versleutelde broncode volgens hetzelfde schema verdwijnen uit de JED.

GNU GPL staat voor 'GNU General Public License'. De licentie houdt in het kort in dat je mag doen wat je wilt met de extensie (in geval van Joomla!) zolang je het weer onder dezelfde licentie vrijgeeft en de auteurs vermeldt. Ook Joomla! zelf is onder deze licentie vrijgegeven. Meer informatie over deze licentie lees je hier.

Voor veel ontwikkelaars zal deze nieuwe regel de nodige gevolgen hebben, zij zullen hun extensies onder een andere licentie moeten vrijgeven om in de JED te staan. Om deze reden heeft Joomla.org de nieuwe regels vroegtijdig aangekondigd zodat men een aantal maanden de tijd heeft om eventueel stappen te ondernemen.

De aankondiging betekent niet dat er geen commerciële extensies meer in de JED zullen staan, GNU GPL kan ook commercieel zijn. Momenteel is 22% van de 1.5 extensies in de JED commercieel, waarvan 35% onder de GNU GPL is uitgegeven. Wel zullen de nodige commerciële extensie ontwikkelaars moeite hebben met de nieuwe regels, zij zijn bang dat iemand de commerciele extensie gratis zal uitbrengen. Dit zorgt inmiddels voor de nodige discussie op de Joomla! fora.

Lees de officiële aankondinging op Joomla.org: JED to be GPL Only by July 2009