| Door: Ruud van Zuidam. | Categorie: Algemeen.

Dromen, denken en doen!

Het volgende artikel geschreven door Wilco Jansen (voormalig Joomla! core developer en tegenwoordig board member van Open Source Matters), geeft een unieke blik op wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen en onderhouden van Joomla! en roept, net als een aantal voorafgaande artikelen op Joomla.org en jFoobar.org, op tot meer participatie van leden van de Joomla! community.

Ook wordt ons een inzicht gegeven welke weg de ontwikkeling van Joomla! is ingeslagen en wat we naar alle waarschijnlijkheid in 2009 van Joomla! mogen verwachten.

Ook het team van JoomlaCommunity.nl heeft het voornemen jullie op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en hoopt dat jullie ook bijdragen met nieuws, posts en tips, zodat JoomlaCommunity.nl in 2009 verder kan blijven groeien.

Dromen, denken en doen!

Ik heb behoorlijk wat tijd doorgebracht met familie en vrienden afgelopen kerst. Het zijn traditioneel ontspannen dagen zo aan het einde van het jaar, en ik heb dan altijd de neiging terug te kijken op wat er het laatste jaar is gebeurt en gedaan en wat ik graag zou zien gebeuren in het komende jaar. Net als vele anderen gebruik ik de start van het nieuwe jaar om vooruit te kijken en ik wil in deze blog graag deze gedachten over mijn dromen en wensen voor het Joomla! project voor 2009 graag met je delen. Laten we beginnen met een terugblik op 2008 vanuit het perspectief van een development coördinator.

Joomla! in 2008

  • 2008 was een mijlpaal in het bestaan van Joomla! Het volledig geherstructureerde 1.5 is op 22 Januari 2008 vrijgegeven en we hebben sindsdien 8 'onderhouds releases' uitgebracht.
  • De Joomla! Bug Squad is volwassen geworden. Dit team, dat eind 2007 werd opgericht heeft hard gewerkt en is een van de hoekstenen van het onderhoud van Joomla! geworden. Toen we het "Bug Squad" idee lanceerden, droomde ik van een meer open organisatie. Momenteel bestaat de "Bug Squad" uit circa 70 leden, en is georganiseerd rondom twee team leiders (Ian MacLennan en Mark Dexter) en twee uitvoerders (Ian MacLennan and Kevin Devine) die verantwoordelijk zijn voor de aangeleverde (en geteste!) patches.
  • Gedurende de jaarlijkse "Summer of Code" (SoC) hadden we 15 projecten, waarvan er 10 succesvol zijn afgesloten. Alweer moeten we Google bedanken voor de grote ondersteuning aan het Joomla! project, en natuurlijk niet te vergeten alle SoC deelnemers. Ik hoop dat we dit komende jaar op een zelfde aantal projecten kunnen rekenen.
  • De ontwikkeling van Joomla! 1.6 is van start gegaan. We hadden een trage start, maar zoals Andrew al schreef in zijn "happy new year" post op de developer site, begint het geheel vorm te krijgen.
  • De Joomla.org sites zijn ge-redesigned en hebben een andere "look an feel" gekregen.
  • De aankondiging van 'Joomla! 1.0 end of life' en dat de support voor deze versie zal stoppen per 22 juni 2009 werd aangekondigd in de "An old friend comes of age" blog.
  • In augustus van dit jaar heb ik me teruggetrokken uit het core team, en in september ben ik toegetreden tot het bestuur van OSM.
  • Op 21 december kondigde het JED team aan dat zij de Joomla! 1.0 extensie zullen uitfaseren.
  • Twee dagen later kwam het JED team tevens met de aankondiging dat alle extensie in het vervolg volledig GPL moeten zijn om voor een vermelding in aanmerking te komen.
  • Tevens werd er op JED de grens van 4000 extensie voor Joomla! doorbroken en passeerden we de 7.000.000 downloads, en dat is dan nog zonder het meetellen van gelokaliseerde versies.

Dromen voor 2009

  • De release van Joomla! 1.6 en de start van de ontwikkeling voor Joomla! 2.0. De meest in het oog springende feature voor Joomla! 1.6 is waarschijnlijk de nieuwe ACL, maar ook de nieuwe update logica, het (deels) refractoren van de "code-base", toevoegen van nieuwe "triggers" als implementatie van "object level" en "module position caching" zijn features die waarschijnlijk in het nieuwe 1.6 zullen worden toegevoegd.
  • Onze developer omgeving toegankelijker maken. Momenteel worstelen we met het creëren van nieuwe opties en versies van Joomla! Dat komt omdat we veel te weinig developers hebben die echt bezig zijn met de "core code-base". Tijdens de komende development work-group summit in Januari, zullen we dit zeker bespreken en kijken of we een meer open structuur kunnen vormen waarin we het makkelijk is te participeren en we dus meer mensen kunnen enthousiasmeren om aan de ontwikkeling deel te nemen. Feedback/input over dit onderwerp is welkom (mail me of reageer op dit topic).
  • Opening van het Joomla! laboratorium. Een open omgeving waar mensen samen kunnen werken aan nieuwe en innovatieve Joomla! oplossingen.
  • De ontwikkeling van applicaties op basis van het applicatie framewerk. Joomla! is bekend als content management system (CMS), niet iedereen is er bekend mee dat het CMS in feite een laag (applicatie) is op het Joomla! applicatie framewerk. Ik zou het super vinden als men zou beginnen om webapplicaties te bouwen op basis van het framewerk.
  • Vrijgave van het applicatie framewerk (los van het CMS). Als je het vorige punt goed doorgelezen heb snap je wel wat ik bedoel als ik zeg dat ik graag volgende versies van het CMS zou zien als een applicatie gebruikmakend van het framewerk.
  • Een volledige herschrijving van de com_content en toevoegen van nieuwe (noodzakelijke) functies als RDF, micro-formats en een volledig toegankelijke back-end.

Overpeinzingen voor 2009

De meeste van de genoemde onderwerpen in de vorige paragrafen staan waarschijnlijk op de agenda van de eerste "Development Coordinator Summit" in Australië in Januari 2009. Samen met Andrew, Anthony, Louis en Sam gaan we discussiëren over de naderende afsluiting van de ontwikkeling van versie 1.6, waarna we hopelijk spoedig daarna de eerste alpha kunnen samenstellen. Ik ben er redelijk zeker van dat de andere punten ook aan de orde zullen komen.

Kijkend naar het grote geheel zien we een verschuiving in de markt. Content management systemen worden algemeen geaccepteerd, en de betere projecten (Wordpress, Drupal, Alfresco, om er een paar te noemen) krijgen de aandacht van grotere professionele bedrijven. Wordpress, Drupal en Alfresco zijn projecten die ondersteuning krijgen van enkele van die grote namen, en daardoor zijn ze in staat zeer snel te anticiperen en nieuwe mogelijkheden te implementeren en nieuwe versies uit te brengen. Niet alleen kunnen deze projecten snel reageren ook zullen er veel professionele services verleners rondom deze projecten scharen. Ik denk persoonlijk dat we deze ontwikkeling ook rondom het Joomla! project zullen gaan zien.

Het project word erg groot, en om die groei en de positie die we momenteel hebben te behouden, moeten we er aan werken om meer mensen actief in het project te laten participeren. De vooruitgang is niet zo snel als we graag zouden willen omdat er gewoon geen tijd is om vele van de ideeën en plannen die er zijn ook daadwerkelijk uit te voeren. Allereerst zou ik graag zien dat het aantal SoC projecten groeit, alsmede de community betrokkenheid bij het mentoren van de studenten, betrokkenheid zo dat meer van de resultaten ook daadwerkelijk deel gaan uitmaken van het Joomla! project. Laten we niet vergeten dat dit project bestaat omdat mensen bijdragen en we moeten streven naar het verlagen van barrières zodat dit voor meer mensen mogelijk wordt. Op te veel gebieden zijn we afhankelijk van individuele ontwikkelaars, die ontelbare uren spenderen om zaken draaiende te houden. Laten we voorkomen dat zulke onmisbare mensen een burn-out krijgen. Daarom doe ik een oproep aan bedrijven die gebruikmaken van Joomla! of betrokken zijn bij de ontwikkeling van producten voor Joomla!, om een bijdrage te leveren aan het project, dat hoeft niet perse financieel te zijn maar nog liever zien we dat tijd/ manuren beschikbaar komen voor het werken aan de talloze Joomla! taken.

Evenementen in 2009

Na het bezoeken van 8 Joomla!dagen in 2008 en een aantal andere evenementen, is mijn agenda voor 2009 nog niet geheel gevuld, (hoewel het eerste kwartaal er al aardig gevuld uit begint te zien). De volgende evenementen staan al ik mijn agenda:

  • Development Coordinator Summit in Australië van 22 tot 26 januari. Zoals al genoemd bespreken we daar 1.6 en andere development gerelateerde zaken. We proberen tenminste een samenvatting van het besprokene te publiceren, en als het lukt een dagelijkse blog bij te houden.
  • Fosdem 2009 in België (Brussel) op 8 en 9 februari. We hebben een stand daar en ik heb gevraag om er een sessie over Joomla te mogen houden. Het zou leuk zijn jullie daar te ontmoeten, of als je er tijd voor kunt vrij maken ons te helpen bij het bezetten van de stand. We hebben al een interessant team bijeen (Alex Kempkens, Arno Zijlstra, Antonie de Wilde, Peter Martin, Marijke Stuivenberg) maar kunnen altijd nog goede mensen gebruiken.
  • Joomla!day United Kingdom (Oakwood House, in Maidstone, Kent) op 13 en 14 maart. Er zal een deelname zijn van verschillende bekende Core Team leden, Open Source Matters Board leden, en andere Joomla! community leden. De agenda voor deze Joomla!dag is samen gesteld op basis van een breed overzicht van onderwerpen. Mis deze Joomla! dag niet het is een "must go" evenement voor Joomlers.
  • Joomla!day United States (Las vegas) op 3, 4 en 5 April. De vrijdag word gebruikt voor het geven van een training, Ik zal een training geven over de beveiliging van Joomla! (inclusief extensies), Andrew geeft een training over design en de ontwikkeling van extensies en Anthony een training over het Joomla! framework. De zaterdag is een community dag en op de zondag kunnen de ontwikelaar elkaar ontmoeten.

Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op Joomla! onder de titel 'Dreaming, thinking and doing' en geschreven door Wilco Jansen. Wilco Jansen woont in Nederland en is een voormalig Joomla! Core Member en Development coördinator en momenteel board member van OSM (Open Source Matters).