| Door: Rutger Steenbergen. | Categorie: Algemeen.

SEO en interne links in Joomla

SEO JoomlaMet zoekmachine optimalisatie - SEO - scoor je hoger in Google. Intern linken is een relatief eenvoudige manier om pagina's op je Joomla-site beter te laten presteren in zoekmachines. Het werkt als volgt.

Voor wie niet bekend is met SEO eerst een superkorte uitleg

  1. Een internetter zoekt in Google, bijvoorbeeld op 'Joomla webdesign'.
  2. Google zoekt de pagina die hier het beste bij past.

Met SEO zorg je ervoor dat je pagina's zo goed mogelijk laat aansluiten op zoekvragen van zoekmachinegebruikers. In het voorbeeld van de zoekterm 'Joomla webdesign' maak je dus een pagina met:

  • in de titel 'Joomla webdesign'
  • in de tussenkopjes 'Joomla webdesign'
  • in de url 'Joomla webdesign': www.websitenaam.nl/joomla-webdesign.html
  • de afbeeldingsnaam joomla-webdesign.jpg
  • etc.

Let op: maak het niet te gek, want Google is niet dom. Gebruik je het woord te vaak dan speel je volgens Google vals (keyword stuffing) en plaatst Google je lager.

Natuurlijk ben je er dan nog niet, want er zijn meer websites die deze techniek toepassen. Hoe weet Google nu welke site de beste is?

  • Je kunt wel zeggen dat jij de beste bent, maar Google neemt dat niet voor kennisgeving aan.
  • Google redeneert dat een webpagina waar veel naar gelinkt wordt belangrijker is dan een soortgelijke site zonder deze 'stemmen'.
  • De site met de meeste, of kwalitatief beste stemmen (de belastingdienst die bijvoorbeeld linkt naar een belastingadviseur) zet Google op plek 1.

Onpage versus offpage optimalisatie

Alles wat je op je eigen site doet om hem beter te laten presteren voor zoekmachines noemt men onpage optimalisatie. Veel belangrijker voor Google is off-page optimalisatie, alles wat buiten je site gebeurt. Het aantal links naar jouw site is bijvoorbeeld heel belangrijk voor een hoge plek in Google, daarom is het zaak links te verkrijgen op gerelateerde, externe sites. Denk daarbij aan startpagina's en sites van klanten, maar ook online bladwijzersites als delicious.com, digg.com en nujij.nl, of persberichten die andere sites met een link naar jouw site plaatsen. Je site krijgt op deze manier autoriteit, wordt dus voor Google belangrijker en verschijnt hoger bij de zoekresultaten.

Gooi een anker uit met ankerteksten

Terug naar het voorbeeld van de webpagina die hoog moet scoren op de zoekterm 'Joomla webdesign'. Om dit te realiseren moet je Google zo duidelijk mogelijk maken dat jouw pagina over dit onderwerp gaat én dat jouw pagina de populairste is. Ankerteksten helpen daarbij.

Een ankertekst is het gedeelte van een zin dat de link bevat. In dit voorbeeld is de ankertekst ‘dat de link bevat’ en dat zegt Google niets. De perfecte ankertekst is: Joomla webdesign. De gebruiker én Google weten precies wat ze kunnen verwachten en dit zorgt voor maximale duidelijkheid voor de zoekmachine. Probeer dus links te krijgen met de ankertekst: Joomla webdesign.

Tip: mensen linken vaak naar een websitenaam. Verwerk je je belangrijkste zoekwoorden in de domeinnaam, dan heb je automatisch een goede ankertekst. Zo heet mijn website seozwolle.nl en Google haalt daar de zoektermen SEO en Zwolle uit. Precies de woorden waarop ik gevonden wil worden.

Ranking the pages

Het interessante van ankerteksten is dat je ze ook intern kunt gebruiken. Zo kun je intern 'pagerank' doorgeven. Pagerank wil zeggen dat pagina's op elkaar kunnen stemmen. Joomlacommunity linkt onderaan dit artikel naar mijn website www.seozwolle.nl. Mijn site krijgt een 'stem' en wordt iets populairder, dus belangrijker voor Google. Dit principe werkt ook op je eigen website. Elke keer dat je in een tekst het woord ‘Joomla webdesign gebruikt kun je een link opnemen naar de pagina die bij deze zoekwoordcombinatie hoort. Zo geef je de (pagerank)waarde intern door, en wordt de ontvangende pagina krachtiger voor Google.

Tip: met het gratis component Simplylinks maak je automatisch interne links aan. Je koppelt je geoptimaliseerde pagina aan je ideale ankertekst, in dit geval 'Joomla webdesign'. Elke keer dat je deze woorden nu in een nieuw artikel gebruikt plaatst het component een link naar de ‘Joomla webdesign-pagina’. Je ‘stemt’ deze pagina als het ware hoger in Google.

Op mijn eigen site heb ik dit gedaan voor talloze combinaties, zoals: hoger in Google, zoekwoorden vinden, zoekwoorden bepalen etc. Dit zijn precies de combinaties waarop ik hoog wil scoren in Google.

Opmerking over Pagerank

Pagerank is een tamelijk complex begrip. Kortweg komt het erop neer dat links de meeste waarde hebben als:

  • Ze staan op een pagina met een hoge pagerank
  • Er weinig uitgaande links zijn
  • De ankertekst het beste aansluit op de ontvangende pagina

Hoe kom je aan dit soort links? Gerelateerde websites met een hoge pagerank kun je achterhalen met browseruitbreidingen als SEO Quake en SEO Toolbar. Vervolgens kun je interessante websites vragen een link naar jouw site te plaatsen.

Wat ook werkt - en veel leuker is -  is gastbloggen. Je schrijft een inhoudelijk artikel, biedt het aan bij een interessante website met een hoge pagerank en vraagt of ze in ruil voor gratis publicatie een link met de door jou opgegeven ankertekst plaatsen. De voordelen:

  • Je profileert jezelf als autoriteit
  • Het levert clicks naar je site op
  • Je krijgt een waardevolle backlink met de ideale ankertekst

Tot slot een kleine suggestie waar je eens kunt gastbloggen. Probeer het eens bij JoomlaCommunity.nl :)

{loadposition rutgersteenbergen}

Heb jij net als Rutger zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.