| Door: Theo van der Zee. | Categorie: Algemeen.

Help, ik heb een hoog bouncepercentage!

bouncing-balls
Photo credits: jot.punkt

Op een gegevens moment zul je een kijkje nemen in het statistieken pakket gekoppeld aan je favoriete Joomla website en daar de kolom 'Bouncepercentage' zien staan. Terwijl "Bezoeken" en "Pagina's / Bezoek" populaire metingen zijn, is het weigeringspercentage een wat vergeten punt. Er van uitgaande dat je niet op zoek bent naar het bouncepercentage van een stuiterbal, kan ik je waarschijnlijk er wel het één en ander over leren.

Wat is bouncepercentage?

Bouncepercentage wordt door Wikipedia beschreven als "Het gemiddelde aantal bezoekers dat de website verlaat na één pagina, voorheen ook wel bekend als het "weigeringspercentage.".

Hoe meet je bouncepercentage?

De meeste populaire statistieken pakketten (zoals Google Analytics) meten de bouncepercentage voor elke pagina waarop de code van GA gekoppeld staat. De bouncepercentage wordt bepaald door het aantal "bezoekers dat slechts één pagina bekijkt" te delen door "het totale aantal bezoekers". Wanneer je eigen code gebruikt om je verkeer te analyseren, vergeet dan niet bots en crawlers uit te sluiten van de analyse, deze zullen de statistieken namelijk flink doen vertekenen.

Wat veroorzaakt een hoge bouncepercentage en verlaag je het?

Een hoge bouncepercentage kan veroorzaakt wordt door een verscheidenheid aan oorzaken. Een aantal van deze oorzaken zal hierna besproken worden, waarbij mogelijk oplossingen worden geboden:

Je website laadt bijzonder langzaam

Wanneer je website zeer langzaam laad, zal dit er waarschijnlijk voor zorgen dat bezoekers er zo snel mogelijk weg willen. Zij willen simpelweg niet nogmaals 10 seconden wachten totdat de volgende pagina weer is ingeladen. Een volledig overzicht van de oplossingen voor dit probleem ligt buiten het doel van deze blog, maar eenvoudige oplossingen zijn onder andere het aantal Javascript bestanden verminderen en het bestandsformaat en de hoeveelheid van ingeladen afbeeldingen verminderen.

Je website nodigt bezoekers niet uit andere pagina's te bekijken

Mogelijk is het ontwerp van je website saai, of de tekst onleesbaar en ontbreken er links naar andere pagina's waar je bezoekers misschien in geïnteresseerd zijn. Oplossingen hoe je de bouncepercentage in dit scenario oplost klinken eenvoudig (maar ik weet dat ze lastig zijn): verbeter het ontwerp van je website, schrijf teksten die beter toegespitst zijn op je (beoogde) doelgroep en toon interne links naar gerelateerde artikelen.

Je website biedt geen mogelijkheden tot interactie

Een manier waarop je zeker de bouncepercentage van je website kunt verbeteren is het aanbieden van interactie met de site. Een voorbeeld hier van is bijvoorbeeld de mogelijkheid om reacties te geven op een blog, of een mogelijkheid om feedback te geven op de website zelf.

Is een hoge bouncepercentage een probleem, vraag je jezelf misschien af?

Ja en nee. Pagina's op je blog hebben hoogstwaarschijnlijk een aanzienlijk hogere bouncepercentage dan andere pagina's op je website. Dit is nou eenmaal de aard van blog, mensen komen er binnen middels zoektermen met veel zoekwoorden, vinden de tekst die ze zoeken, en gaan weer weg. Op de meeste andere pagina's van je Joomla website (en dan met name op zogenaamde landingspagina's) is een hoge bouncepercentage hoogstwaarschijnlijk ongewenst. Wanneer je er voor zorgt dat bezoekers meer interactie met je website gaan hebben, zal dit waarschijnlijk resulteren in een meer actieve website en een hogere conversieratio, maar dit is een interessant onderwerp voor een volgende blog.

This article is also available in English: Help! My Bounce Rate is High!

{loadposition theovanderzee}

Heb jij net als Theo zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.