| Door: Wouter Franken. | Categorie: Algemeen.

Recensie Joomla! 1.6 First Look

joomla-16-first-lookIn maart 2011 is door PACKT Publishing een boek uitgebracht dat een hele goede eerste indruk geeft over de mogelijkheden van Joomla! 1.6.

Het is geschreven door Eric Tiggeler. Hij is een bekende in de wereld van de Joomla! documentatie. Hij schrijft regelmatig voor Nederlandse Joomla! websites. Daarnaast heeft hij al meer dan tien  Nederlandstalige boeken geschreven over diverse onderwerpen en ook enkele Engelstalige. Zijn doel is om complexe zaken eenvoudiger te maken.
In dit boek beschrijft Eric op goed leesbare manier de verschillende mogelijkheden die het nieuwe Joomla! 1.6 te bieden heeft.

In acht hoofdstukken komt de opzet  van een Joomla! 1.6 website aan bod. Ook vergelijkt Eric regelmatig de instellingen van Joomla! 1.6 met de instellingen van Joomla! 1.5. Zo is het zowel voor iemand die nieuw met Joomla! begint als ook de ervaren Joomla! gebruiker een nuttig boek.

In het kort even een opsomming van de acht hoofdstukken:

Hoofdstuk 1: Aan de slag met Joomla! 1.6 met een kort overzicht van de nieuwe en de vernieuwde mogelijkheden van dit CMS.
Hoofdstuk 2: Het ontdekken van de verbeterde beheeromgeving, waarin de back-end aan bod komt en ook enkele tijdbesparende handelingen worden beschreven.
Hoofdstuk 3: Indelen en beheren van content, met uitleg over de nieuwe categorieën en subcategorieën (de Secties bestaan niet meer in Joomla! 1.6).
Hoofdstuk 4: Beheren van menu’s en menu-modules.
Hoofdstuk 5: Beheer van website gebruikers met Access Control, hier wordt uitleg gegeven over het gebruik van de nieuwe toegangsniveaus die in deze versie 1.6 standaard beschikbaar zijn.
Hoofdstuk 6: Nieuwe mogelijkheden bij gebruik van templates, want zelfs een template per menu-item is nu mogelijk.
Hoofdstuk 7: Hoe om te gaan met meegeleverde en nieuwe extensies.
Hoofdstuk 8: SEO verbeteringen, waarin Eric uitleg geeft over de nieuwe redirect-functie, metadata en SEF-URLs.

Nuttige aanvullingen

Het boek heeft per hoofdstuk dezelfde opbouw en daar waar nodig zijn duidelijke schermafdrukken geplaatst. Tussen de teksten door wordt ook gebruik gemaakt van tips die vaak een goede aanvulling zijn op de basis Joomla! mogelijkheden. Denk daarbij aan verwijzingen met links naar FireFox met Firebug, naar websites waar templates voor Joomla! 1.6 en uitleg over het maken van templates te vinden zijn, enzovoorts.

Engelstalig

Het boek is alleen verkrijgbaar in het Engels. De schermafdrukken die de teksten illustreren  zijn dat ook. Voor Nederlandse Joomla!-beheerders die het administrator-deel (de back-end) op Nederlands hebben staan, kan het soms makkelijk zijn om even over te schakelen naar het Engels om zo precies te volgen wat er gebeurt. Maar als de lezer een beetje overweg kan met Engels, dan is dit boek erg prettig te lezen.
Wie zich al een tijdje verdiept heeft in de mogelijkheden van Joomla! 1.6 zal bij het lezen van dit boek zo nu en dan een “Oh ja, dat wist ik al” moment hebben, maar Eric heeft de informatie in veel gevallen uitgebreider beschreven dan vaak op internet is te vinden.

Met name de logische indeling van het boek zal voor velen naast een goede korte leerschool over de mogelijkheden van Joomla! 1.6 ook een goed naslagwerk zijn bij het migreren of opnieuw opzetten van een Joomla! website met 1.6

Een aanrader voor zowel de onervaren als de ervaren Joomla!-websitebeheerder.

Meer informatie over dit boek is te vinden op de website van de uitgever:
//www.packtpub.com/joomla-1-6-first-look/book

Taal: Engels
Paperback: 236 pagina’s
1e druk: Maart 2011
ISBN: 1849513422

ISBN 13: 978-1-84951-342-5
Auteur: Eric Tiggeler