| Door: Sander Potjer. | Categorie: Algemeen.

Wat je moet weten over Joomla 1.7

joomla17Misschien heb je het al gehoord, vanavond wordt Joomla 1.7 vrijgegeven! Dit is de eerste release sinds de invoering van de nieuwe release cyclus waarbij elke 6 maanden een nieuwe Joomla versie wordt uitgebracht. Bekijk de Joomla Development Strategie Infographic voor meer informatie hierover.

Tijd om vast vooruit te kijken en antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen rond de release van Joomla 1.7:

  1. Moet ik mijn Joomla 1.6 site upgraden naar Joomla 1.7?
  2. Blijft mijn Joomla 1.6 site werken als ik de upgrade niet uitvoer?
  3. Hoe upgrade ik van Joomla 1.6 naar Joomla 1.7?
  4. Zijn mijn Joomla 1.6 extensies en templates geschikt voor Joomla 1.7?
  5. Welke nieuwe functionaliteiten kan ik verwachten in Joomla 1.7?
  6. Moet ik mijn Joomla 1.5 site upgraden naar Joomla 1.7?
  7. Als ik een nieuwe site ga bouwen, moet ik dan voor 1.5 of 1.7 kiezen?

1. Moet ik mijn Joomla 1.6 site upgraden naar Joomla 1.7?

Dat is wel verstandig, eigenlijk moet je wel.Joomla 1.6 bereikt zijn 'End of Life' status een maand na de release van 1.7, dus eind augustus 2011. Daarna zal Joomla 1.6 geen verdere veiligheidsupdates meer krijgen, als er een veiligheidsprobleem voor Joomla 1.6 wordt ontdekt zal er dus geen update worden uitgebracht. Mocht je website dus gehacked worden door een probleem in 1.6 is er geen andere mogelijkheid om het lek te dichten dan naar Joomla 1.7 bij te werken. Je kan dus beter te vroeg dan te laat naar Joomla 1.7 upgraden.

Trouwens, het upgraden van 1.6 naar 1.7 is zo ontworpen dat dit heel eenvoudig kan, met 1 klik upgraden!

2. Blijft mijn Joomla 1.6 site werken als ik de upgrade niet uitvoer?

Ja, als je de site niet bijwerkt naar 1.7 blijft de site prima functioneren... voor nu in ieder geval (zie eventueel veiligheidsprobleem hierboven). Extensie bouwers ontwikkelen vaak voor de laatste versie van Joomla, dus als je in de toekomst een extensie of een nieuw template wilt toevoegen aan je Joomla 1.6 site kan je daar problemen mee krijgen als de extensie daarvoor niet is gemaakt.

3. Hoe upgrade ik van Joomla 1.6 naar Joomla 1.7?

Allereerst, zorg ervoor dat je Joomla 1.6 sites zijn bijgewerkt naar Joomla 1.6.5. Deze versie is eind juni uitgebracht en is de enige versie waarmee je kunt upgraden naar Joomla 1.7. Met andere versies is het niet mogelijk dus update eerst naar 1.6.5. Daarna kan je de upgrade instructies volgen.

Instructies voor Joomla 1.6.5 naar Joomla 1.7 upgrade.

4. Zijn mijn Joomla 1.6 extensies en templates geschikt voor Joomla 1.7?

Als het goed is werken de meeste extensies die momenteel geschikt zijn voor 1.6 ook probleemloos onder Joomla 1.7. Zoals gewoonlijk, test het altijd eerst uit. We raden aan een kopie te maken van de website, die te upgraden naar 1.7 en uitgebreid te testen om te kijken of alles naar behoren werkt. Test ook de 3rd party extensies, en ga na bij de ontwikkelaar of de extensie werkt onder Joomla 1.7. Templates zouden ook probleemloos moeten werken onder beide versies.

5. Welke nieuwe functionaliteiten kan ik verwachten in Joomla 1.7?

Het team dat Joomla 1.6 heeft ontwikkeld in een periode van 3 jaar heeft ook aan Joomla 1.7 gewerkt, deze keer in een tijdsframe van 6 maanden. Als gevolg hiervan bevat Joomla 1.7 natuurlijk minder nieuwe functionaliteiten door de kortere ontwikkelperiode maar er zijn zeker nieuwe functionaliteiten te ontdekken!

Vanuit het oogpunt van de site bouwer zijn er diverse kleine verbeteringen zoals het toevoegen van een achtergrond afbeelding aan een HTML module, de mogelijkheid om de site naam voor of achter de pagina titel te plaatsen en een nieuwe "verwijder installatie map" knop aan het eind van het installatie proces. Echter, zoek niet naar nieuwe functionaliteiten als een nieuw admin template.

Vanuit het oogpunt van de ontwikkelaar zijn de veranderingen significant. Het Joomla framework is gescheiden van het CMS, dat betekent dat het nu mogelijk is om nieuwe applicaties te bouwen op het framework zelf. Zie ook het artikel in het Joomla Community Magazine voor meer informatie. Daarnaast zijn er meer dan 300 bugs verholpen in deze release.

6. Moet ik mijn Joomla 1.5 site upgraden naar Joomla 1.7?

Zoals altijd is het antwoord "dat hangt er vanaf". Echter, als je Joomla 1.5 site goed werkt is het nog niet aan te raden. Joomla 1.5 wordt nog ondersteund tot april 2012. Joomla 1.8 (of Joomla 2.0) wordt vrijgegeven in januari 2012 en is een zogenaamde 'Lange termijn release' en wordt dus voor 18 maanden ondersteund in plaats van 6 maanden zoals bij Joomla 1.6 en 1.7 het geval is. Zie wederom de Joomla Development Strategie Infographic voor meer informatie.

7. Als ik een nieuwe site ga bouwen, moet ik dan voor 1.5 of 1.7 kiezen?

Op dit moment is het zo dat je uiterlijk over 6 maanden je site zal moeten upgraden naar Joomla 1.8 (of Joomla 2.0), of je nu voor Joomla 1.5 of Joomla 1.7 kiest. Echter is het wel zo dat een upgrade van Joomla 1.7 naar Joomla 1.8 een stuk eenvoudiger zal gaan dan van Joomla 1.5 naar 1.8. Minder moeite betekent minder kosten, dus vanuit het oogpunt van een klant verdient het bouwen in 1.7 de voorkeur.

Als je extensies nodig hebt die nog niet geschikt zijn voor Joomla 1.6/1.7 (K2 is nog in beta voor 1.6 en de meeste e-commerce extensies als redSHOP, VirtueMart en Tienda zijn alleen nog voor 1.5 beschikbaar) is het wellicht nodig op een site te bouwen met Joomla 1.5.

Zoals altijd, kijk eerst naar de mogelijkheden van extensies voordat je een Joomla versie kiest om mee te gaan bouwen. Als alle gewenste extensies geschikt zijn voor 1.6/1.7 kan je beter voor Joomla 1.7 kiezen.

Dit artikel is oorsprokelijk in het Engels verschenen op Compass Design "Joomla 1.7 Frequently Asked Questions" en is geschreven door Jen Kramer.