| Door: Eric Tiggeler. | Categorie: Algemeen.

Flexibele nieuwe pagina’s met Joomla 1.7

afb_001

Joomla 1.7 heeft een verbeterd paginatype voor alle artikelen die je speciaal onder de aandacht wil brengen: Speciale artikelen. Tot nu toe kon je maximaal één pagina maken met Speciale artikelen, de homepage. Nu kun je net zoveel overzichten met Speciale artikelen maken als je wilt. Wat heb je daaraan?

Wat zijn Speciale artikelen?

Artikelen die je extra belangrijk vindt, kun je sinds versie 1.6 de status Speciaal geven.  Ze worden dan op de homepage getoond, want de Home-link gebruikt standaard de weergave (het menu-itemtype) Speciale artikelen. Maar daar hield de toepassing tot nu toe mee op: alle Speciale artikelen op hele de site zaten in één grote groep.

Wat kun je nu méér doen met Speciale artikelen?

In Joomla 1.7 kun je bij het menu-itemtype Speciale artikelen voor het eerst categorieën selecteren.  Een kleine wijziging, maar met véél nieuwe mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld een website voor liefhebbers van sportauto’s, waarin je een stuk of tien Speciale artikelen geselecteerd hebt. Een paar zitten in de categorie Nieuws, een paar andere andere in de categorieën Ferrari, Maserati en Lamborghini. Die Speciale artikelen kun je in 1.7 presenteren op verschillende pagina’s. Als je een homepage wilt met alleen een paar geselecteerde nieuwtjes, dan laat je de menulink Home verwijzen naar Speciale artikelen uit de categorie Nieuws:

afb_002

Het resultaat: een homepage waarop uitsluitend Speciale artikelen uit de categorie Nieuws worden getoond.

afb_003

Extra pagina’s met Speciale artikelen maken

En wat doe je dan met de Speciale artikelen die niet op de homepage komen? Die kun je groeperen op andere pagina’s die je maakt het met menu-itemtype Speciale artikelen. Denk bij de autowebsite aan een paar autotests die je onder de aandacht wilt brengen. Je maakt een nieuwe menulink en kiest de categorieën waar de Speciale artikelen uit moeten komen:

afb_004

Het resultaat: weer een pagina die tot nu toe in Joomla niet mogelijk was, met geselecteerde items uit drie specifieke categorieën.

afb_005

En hoe bereikt de bezoeker dan de rest van de categorie-inhoud met álle artikelen over Ferrari, Lamborghini en Maserati? Dat kan via de categorielink bij het artikel (Categorie: Ferrari). En in het voorbeeld hierboven zie je nog een manier: de menulink Italiaanse Supercars heeft drie submenulinks van het type Categorieblog of Categorielijst.

Kleine verandering, grote flexibiliteit

Speciale artikelen per categorie zijn een handig nieuw middel om artikelen onder de aandacht van je bezoekers te brengen. Je hebt meer handmatige controle over wat je op de homepage of andere pagina’s met Speciale artikelen wilt zetten. Zo maak je op een makkelijke manier openingspagina’s met ‘highlights’ uit een of meer categorieën.

{loadposition erictiggeler}

Heb jij net als Eric zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.