| Door: Theo van der Zee. | Categorie: Algemeen.

6 redenen waarom mensen mogelijk denken dat Joomla slecht is

Laat ik beginnen te zeggen dat ik me er bewust van ben dat Joomla niet het software equivalent is van een magisch land met elfjes. Ook ben ik nog nooit een eenhoorn tegengekomen in de Joomla scene en weet ik ook van geen dubbele regenbogen in de broncode. Er is echter wel een boel veranderd wat betreft Joomla in de laatste tijd en veel van het klagen over Joomla is gebaseerd op roddels en oude informatie. Daarom zal ik met deze blog proberen deze onjuiste aannames recht te zetten.

double_rainbowImage credits: sly06

Hacks toegeschreven aan Joomla

Dagelijks zijn er diverse 'mijn site is gehacked' posts op het Security forum op joomla.org. Hoewel ik vrijwel zeker weet dat een een groot deel van deze hacks gerelateerd is aan Joomla, zullen slechts zeer weinig (indien al enige) van deze hacks een direct resultaat zijn van het gebruik van Joomla om een website te bouwen. Ja, de uitbreidbaarheid van Joomla zorgt er voor dat er absolute rot extensies op de markt komen. Tegenlijkertijd stelt dit ontwikkelaars echter ook in staat om fantastische extensies voor Joomla te ontwikkelen.

Net als ieder ander systeem waar vrijheid wordt aangemoedigd (en waar er nagenoeg geen moderatie is over wat er wel of niet gemaakt kan worden of gedownload door gebruikers) zullen er goede en slechte extensies zijn. Overigens is er voor extensies met bekende beveiligingsproblemen zelfs een 'wall of shame' op de Joomla website, deze wordt ook wel de Vulnerable Extensions List genoemd.

Laten we ook niet vergeten dat de media graag een duit in het zakje doet met koppen als 'Fout in Joomla zorgt voor phishing aanvallen'. Terwijl het artikel verder uitlegt dat er een mogelijkheid is dat dit probleem veroorzaakt is door Joomla, hebben al de 'koppen kijkers' al een '-1' genoteerd voor Joomla in hun mentale kladblok.

Als laatste dan nog het volgende: als er een bekend beveiligingsprobleem in Joomla zat (of dat nou Joomla 1.0, 1.5, 1.6 of 2.5 was), dan zou er een flinke boel meer dan 'slechts een paar' posts over hacks op het Joomla forum verschijnen. Waarschijnlijker zou zijn dat het hele internet er vol mee staat en vele van jouw favoriete websites (waarvan je niet eens wist dat ze op Joomla gebouwd zijn) 'Offline voor onderhoud' zijn. Oh, en je Joomla installatie (net als elk ander stuk software) up-to-date houden zal ook de beveiliging van je website zeker niet verslechteren.

Ze weten niet van de (invloedrijke) websites die op Joomla draaien

fairyVoortbordurend op het vorige punt durf ik te wedden dat de meeste mensen geen idee hebben hoeveel van de websites die ze regelmatig gebruiken gebouwd zijn op Joomla. Gebaseerd op onderzoek van ThemePartner zijn dit er meer dan 1.5 miljoen. Dit betekent dat je waarschijnlijk deze week al minimaal één website hebt bezocht die (zonder dat je dat wist) draait op Joomla.

Als 'social proof' (veel mensen gebruiken het, dus het zal wel goed zijn) een echt goede richtlijn was, had ik nu kunnen stellen dat omdat Joomla door zoveel mensen wordt gebruikt het daarom niet slecht kan zijn. Helaas heb ik echter al te veel van mijn leven verspild aan het schelden op een bepaalde internet browser met een zeer hoog marktaandeel, waardoor misschien ruwe gebruikerscijfers niet echt een solide argument zijn om te stellen dat Joomla misschien beter is dan mensen denken. (Image credits: Ten Thain)

Ze zien vooral lelijke Joomla templates

Anders dan de Joomla templates die zijn ontworpen en ontwikkeld door professionals, zijn vele (maar niet alle) gratis Joomla templates simpelweg lelijk. Zo uitgelegd in de blog '18 Benefits of Professional Joomla Templates' is er een flink verschil in kwaliteit tussen templates die zijn ontwikkeld door professionals en templates die zijn ontwikkeld door amateurs.

Helaas voor het imago van Joomla is het aandeel van de mensen die gebruik maakt van gratis templates waarschijnlijk flink groter dan het aandeel dat van professionele templates gebruik maakt (die beschikken over een gebalanceerde kleuren pallet, bijpassende typografie en gebruik maken van best practices). Volledige openheid: ik ben zelf een ontwikkelaar van professionele Joomla templates.

De Wordpress of Drupal community vertelde het ze

In een beroemd psychologisch experiment werd een anderzijds gebalanceerde schoolklas gepolariseerd in slechts een paar minuten. Hoe dat gebeurde? De onderzoekers zorgden ervoor dat de leraren vertelden dat kinderen met een bepaalde kleur trui superieur waren aan kinderen zonder die kleur trui. Al snel begonnen leerlingen die de juiste kleur trui aanhadden elkaar aardiger te vinden en begonnen mensen zonder die kleur trui onaardig te vinden. Dit fenomeen is ook wel bekend als groepspolarisatie.

Hetzelfde gebeurd ook in de CMS scene. Mensen die Joomla gebruiken en interacteren met andere mensen die Joomla gebruiken, zullen al snel de voordelen van Joomla inzien (en de slechte punten marginaliseren), waardoor Joomla beter uit de bus komt dan - bijvoorbeeld - Wordpress. Op hetzelfde moment zullen mensen die andere systemen gebruiken en interacteren met andere mensen die dat systeem gebruiken hun systeem in een meer positief daglicht gaan zien (wat er toe zal leiden dat zij andere systemen negatiever gaan zien).

Het is belangrijk in te zien dat groepspolarisatie niet te voorkomen is. Laten we daarom de Joomla mensen van Joomla laten houden, de Wordpress mensen van Wordpress en de Drupal mensen van Drupal, maar tegelijkertijd ook van elkaar leren en wederzijds respect tonen.

unicornImage credits: Rob Boudon

Slechte web hosting bedrijven

Uiteraard is het zo dat Joomla het servers soms flink moeilijk kan maken. Hoewel ik zeker graag een snelle en lichtere kern van Joomla zou zien (bijvoorbeeld door het gebruik van een 80/20 regel om te besluiten welke features er in de core mogen komen), neemt dat niet weg dat vele web hosting bedrijven hun servers extreem slecht hebben ingesteld. De problemen gaan van het zetten van duizenden websites op een server, naar minuscule memory limits en vele andere problemen waarvan ik mij niet eens bewust ben dat ze er zijn.

Een Joomla website die langzaam draait op één van die slecht ingestelde server zal gezien worden als 'weer een slome Joomla site', terwijl het probleem veroorzaakt wordt door de web server waar de site op draait. Immers "Facebook en Google zijn veel sneller". Tja, als iedere Joomla website draaide op zijn eigen server park dat ergens in de buurt van jouw huis stond dan waren deze ook een stuk sneller. Interessant om te vermelden is dat ik het voor elkaar heb gekregen om een Joomla website wel 10 keer sneller te laten laden door deze naar een andere web hosting partij te verhuizen.

Ze hebben Joomla 1.6+ nog niet ontdekt

Veel van de argumenten die mensen gebruiken om aan te geven waarom Joomla slecht is zijn gebaseerd op hun kennis van Joomla 1.0 en 1.5. Bijvoorbeeld vanaf Joomla 1.7 is het updaten naar een meer recente release slechts een paar minuten werk (en vereist geen FTP meer). Ook is in Joomla 1.6 meer verfijnde toegangscontrole ingebouwd en kan je vanaf Joomla 2.5 op je dashboard automatisch zien of je installatie nog up-to-date is (naast vele andere nieuwe opties in Joomla 2.5). Ten slotte wacht er nog meer goeds aan de horizon, zoals bijvoorbeeld een complete make-over van de Joomla Administrator waaraan gewerkt wordt door Kyle Ledbetter om meegenomen te worden in Joomla 3.0.

Voel je vrij dit artikel te delen met anderen om hen er van te overtuigen dat hun perceptie van Joomla onjuist of verouderd is. Of natuurlijk gewoon om foto's van elfjes, eenhoorns en dubbele regenbogen met ze te delen ;-)

{loadposition theovanderzee}

Heb jij net als Theo zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.