| Door: Sander Potjer. | Categorie: Algemeen.

Joomla! 1.0 aan eind van zijn bestaan?

Begin dit jaar voorspelde Johan Janssens van dat er in maart 2008 een omslag zou plaatsvinden in de meest gedownloade Joomla! versie, Joomla! 1.0 of Joomla! 1.5. Hij deed deze voorspelling aan de hand van de download statistieken op joomlacode.org. Zijn voorspelling bleek een aantal maanden later uit te komen. Toch zag het er naar uit dat Joomla! 1.0 niet snel zou opgeven. Verdere opmars van Joomla! 1.5 zou waarschijnlijk af gaan hangen van het aantal beschikbare native en stabiele Joomla! 1.5 extensies en/of de aankondiging van het niet verder ondersteunen van Joomla! 1.0.

De laatste maanden zien we een sterke groei in het aantal extensies in de Joomla! extensions directory. Afgelopen augustus was 75% van de nieuw toegevoegde extensies geschikt voor Joomla! 1.5 native. Globaal is nu 30% van de beschikbare extensies geschikt voor Joomla! 1.5 native.

Naast deze ontwikkeling maken steeds meer gebruikers en ontwikkelaars de overstap naar Joomla! 1.5. Zo kondigde de makers van Yootheme aan dat zij alleen nog templates ontwikkelen welke voor Joomla! 1.5 native geschikt zijn.

Aan de hand van de download statistieken maakt Johan Janssens een aantal nieuwe voorspellingen.

Joomla! 1.0 aan eind van zijn bestaan?


Onderstaande grafiek toont de download gegevens voor zowel Joomla! 1.0 als 1.5.

Joomla! monthly downloads

Conclusies:

  • Joomla! 1.5 laat een sterke stijging in het aantal downloads zien sinds afgelopen mei, terwijl het aantal 1.0 downloads sterk afneemt.
  • Het totaal aantal downloads van beide versies blijft stabiel rond de 400.000 downloads per maand.

Wat zegt dit over de opmars van Joomla! 1.5? Daarvoor kijken we naar onderstaande grafiek.

Joomla! monthly download percentage shares
Conclusies:
  • De grafiek vertoont een gelijkmatige stijging van 10% per maand aan van het aantal Joomla! 1.5 downloads ten opzichte van de 1.0 versie sinds juni 2008.
  • De grafiek toont aan dat de verdeling tussen Joomla! 1.5 en 1.0 afgelopen maand 88% om 12% was.

Kijkend naar deze gegevens voorspelt Johan Janssens dat Joomla! 1.0 rond het begin van 2009 aan het eind van zijn bestaan komt. Tijd om voor het Joomla! 1.0 project een einddatum te stellen. 3 maart 2009, of 6 maart 2009, 3 jaar en 6 maanden na de eerste vrijgave van Joomla! 1.0 lijkt de perfecte datum te zijn om Joomla! 1.0 officieel niet meer te ondersteunen.

Wat denk jij van de voorspelling van Johan Janssens, is 6 maart 2009 een goede datum voor het stopzetten van de ondersteuning voor Joomla! 1.0, of vind jij dat 1.0 langer ondersteund moet blijven?

Let op: 6 maart 2009 is geen officiële datum voor het stopzetten van de ondersteuning van Joomla! 1.0, maar een suggestie/voorstel van Johan Janssens.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Johan Janssens en verschenen op blog.joomlatools.org onder de titel 'Joomla! 1.0 end of life'. Johan Janssens is voormalig core-teamlid van het Joomla! project en werkt momenteel met het bedrijf Joomlatools aan de multi-lingual extensie Nooku.