vandeput

Laurens Vandeput is ook niet nieuw als spreker op de joomladagen en is er voor de 3e keer bij. Hij zal een sessie verzorgen over de Eclipse ontwikkelomgeving.

Hoi Laurens, stel jezelf even kort voor...

Ik ben Laurens Vandeput, afkomstig uit België (Diest) en zit in mijn laatste jaar toegepaste informatica. In 2006 heb ik deelgenomen in de Google Summer of Code, en kreeg kort na het succesvol beëindigen van mijn project (SITEman, een desktop applicatie voor Joomla! 1.5) een uitnodiging om de Joomla development workgroup te vervoegen. Dit heb ik +/- 2 jaar gedaan, tot een viertal weken geleden. Sinds toen heb ik mijn ontslag binnen het project gegeven, om committer te worden voor het Eclipse project. Naast mijn "hobby-activiteiten", ben ik de co-founder van Joomlatools.

Bij welk bedrijf werk je en wat wordt daar gedaan met Joomla! en open source?

Vermits ik nog student ben, werk ik nog niet full time bij een bedrijf. Wel ben ik actief bij Joomlatools. We focussen ons op consultancy en training en productontwikkeling voor Joomla.

Wat doe je zelf met Joomla! en waar liggen je specialiteiten?

Mijn focus ligt vooral op web services, de interopabiliteit en de orchestratie ervan. Verder ben ik graag bezig met externe applicaties te laten connecteren met Joomla gebruik makend van verschillende protocollen.

Wat zijn momenteel volgens jou de meest interessante ontwikkelingen op het vlak van open source in het algemeen en Joomla! in het bijzonder?

Ik vind het zeer interessant hoe populaire web applicaties met elkaar gelinkt worden, om mash-ups te creëren. Grote bedrijven beginnen ook meer en meer de voordelen van web applicaties in te zien, wat ervoor zorgt dat deze bedrijven flexibeler worden. En last but not least, bedrijven en overheidsdiensten beginnen de voordelen van open source in te zien.

Van welke andere open source producten maak je veel gebruik?

Ik maak vooral gebruik van Eclipse verschillende Apache producten (web server, TomCat, ...)

Waarom deelnemen aan de Joomladagen?

De Joomladagen zijn een interessant open source event, dat meer geworden is dan een Joomla conferentie. Verschillende open source projecten zullen aanwezig zijn, en laten hun van hun beste kant zien. Naast het technische aspect, is ook het sociale aspect van de Joomladagen interessant. Je leert er zeer interessante mensen kennen.

Je sessie 'Eclipse-ontwikkeling omgeving': wie is de doelgroep en wat kunnen de bezoekers verwachten?

Deze sessie zal een korte inleiding bevatten over het Eclipse project. Verder zal ik ingaan hoe Eclipse je ontwikkel pipeline kan optimaliseren voor PHP en Joomla development. Tot slot zal ik een kort overzicht geven over het Eclipse incubator waarvan ik sinds kort committer van ben.

Enkele afsluitende woorden voor de mensen die nog twijfelen of ze moeten komen...?

Het is een zeer interessant open source event, waar je met verschillende projecten en onderwerpen, gepresenteerd door mensen allemaal expert op hun vakgebied, kennis kan maken met het project. Er zullen een aantal interessante mensen aanwezig zijn, wereldwijd.

Hartelijk dank voor dit interview en tot op de joomladagen!

Reageer

1000 Resterende tekens