nookujamintroOp zaterdag 11 december vond in Rotterdam de Nooku Jam plaats. De dag, georganiseerd door Herman Peeren en de heren van Joomlatools, stond in het teken van het Nooku Framework. Dat er vraag naar dit onderwerp was bleek wel uit de snelheid waarmee de aanmeldingen voor deze dag binnenkwamen! Voor een aantal personen was de dag de eerste kennismaking met Nooku, anderen maken al enige tijd gebruik van dit innovatieve framework.

In de ochtend gaf lead architect Johan Janssens een algemene introductie tot het Nooku Framework. In zijn heldere uitleg gaf Johan aan waarom het framework is ontstaan, hoe de ontwikkeling verloopt, hoe de community erbij betrokken wordt, de visie voor de toekomst en natuurlijk niet te vergeten welke winst het oplevert voor de ontwikkelen van extensies.

80% minder code

Voor het ontwikkelen van een extensie is 80% minder code nodig, natuurlijk komen daar wel regels code bij die in het Nooku Framework zitten (Joomla plugin), maar dat is zeker niet meer dan de 80% die wordt bespaard bij de extensie zelf. "Dan heb je weer even veel code nodig, waarom dan het Nooku Framework gebruiken?!" zul je vast denken.

Een kind kan de was doen

nookujamhwZoals Babs Gösgens tijdens haar presentatie in de middag liet zien heb je in een handomdraai een Joomla extensie gebouwd, "een kind kan de was doen" zoals Babs in haar presentatie aangaf.
Als je de database tabel en de mappenstructuur van de extensie goed in elkaar zet heb je nog maar een paar regels code nodig voor een werkende extensie. Alle "standaard" code die nodig is voor bijvoorbeeld de knoppenbalk, het tabeloverzicht, etc... verzorgt Nooku. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van een com_default extensie. Voor je eigen extensie vertel je alleen nog wat hij anders moet doen dan normaal. Hier zie je dus al het voordeel van het Nooku Framework voor een enkele extensie, niet eens zozeer het aantal regels code maar de snelheid en eenvoud in de ontwikkeling.

Spelen met technisch lego

Gebruik je meerdere extensies die van het Nooku Framework gebruik maken gaat het percentage code dat je minder nodig hebt snel omhoog. Het Nooku Framework is, zoals de heren het zelf noemen, het "technisch Lego". Met bestaande onderdelen maak je zelf weer compleet nieuwe extensies. Een nieuw onderdeel hoeft maar een keer ontwikkeld te worden waarna alle extensies er gebruik van kunnen maken. "Als je 10 CCK's maakt die voor 80% hetzelfde doen, dan kun je beter samen een framework maken die dat gezamenlijke gedeelte verzorgt" is ook een uitspraak van Johan. Van de 6500 extensies die momenteel in de Joomla Extensions Directory staan zullen er veel zijn die het vergelijkbare wiel opnieuw hebben uitgevonden. Nooku Framework doet dit een keer goed, waarna jij snel verder kunt bouwen met elementen, en die elementen in allerlei extensies terug laten komen. Denk bijvoorbeeld aan een "tagging" of "versioning" element.

Zelf aan de slag?

Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie zelf aan de slag willen met het Nooku Framework kan dat! Op http://www.nooku.org/framework.html vind je meer informatie over het Nooku Framework, daar kan je ook toegang aanvragen tot de Nooku Mailing List waar ontwikkelaars ervaring in het gebruik uitwisselen en elkaar op weg helpen.

nookujam010

Leuke inspirerende dag!

Aan het eind van de dag - die voorbij vloog - lieten enkele bezoekers projecten zien waar Nooku al is ingezet en was er ruimte voor aanvullende vragen over Nooku. Na het uitreiken van Nooku Jam Rotterdam t-shirts aan alle deelnemers en het maken van een groepsfoto is een groot deel van de deelnemers Rotterdam ingegaan om te eten bij een Chinees restaurant, een mooie afsluiting van een leuke en inspirerende dag! Dank aan Herman, Johan en Tom! Meer foto's van de Nooku Jam zijn te vinden op Flickr.

Win zo'n gaaf Nooku Jam Rotterdam t-shirt!

nookujamshirtJoomlaCommunity.eu mag nog aantal Nooku Jam Rotterdam 2010 shirts verloten!

Wil jij zo'n shirt ontvangen, stuur dan een privé bericht naar Sander via het forum voor 31 december. Vermeld daarin ook je voorkeur voor de maat. We verloten 3x een XL en 3x een L. De winnaars krijgen het Nooku Jam t-shirt gratis thuisgestuurd!

 

Reageer

1000 Resterende tekens