| Door: Robin. | Categorie: Evenementen.

Joomladagen familieprogramma dag 1

Familiedagen Joomla  – Stadswandeling Amersfoort en bezoek aan Paleis Soestdijk :

Dag 1 (zaterdag 22 maart)

Amersfoort Koppelpoort

Terwijl de meerderheid  van de aanwezigen gekomen was om de diverse seminaries te volgen  over Joomla, koos een select gezelschap (Agnés, Daniëlle, Marissa, Siti, Coby, Lia en Robin) voor een alternatieve dag met een stadswandeling en een koninklijk bezoek.


Na de algemene kennismaking in de lobby van het hotel & conferentiecentrum Woutschoten in Zeist vertrokken we om 10.00 uur met het minibusje richting Amersfoort. Eens het minibusje geparkeerd trokken we de binnenstad in. Alvorens aan de stadwandeling te beginnen was er tijd voor een lekker  kopje koffie of thee in het Lazy Louis Jazz Café/Eethuys.

De stadswandeling door de rustieke oude binnenstad van Amersfoort is dan ook een reis terug in de tijd en een aaneenschakeling van de meest  pittoreske plaatsjes die de stad te bieden heeft.  De wandeling begint aan Onze Lieve Vrouwentoren. Vandaar gaat het verder langs het Kapelhuis, het St. Pieters- en Bloklands Gasthuis naar de Grote en Kleine spui.  Aan het einde hiervan is de Koppelpoort, een unieke land- en waterpoort uit  1400 en een onderdeel van de 2de ommuring van de stad. Via deze gecombineerde poort konden reizigers worden toegelaten of tegengehouden, ook als ze over het water reisden. We vervolgen onze wandeling richting ’t Zand.Amersfoort Kamperbinnenpoort Hier bevinden zich 3 bezienswaardige gebouwen, zoals de St. Aegtenkapel (gebouwd tussen 1408 en 1410), de St. Fransiscus Kerk en de Oud-Katholieke kerk.  Via het heksenbruggetje gaat de wandeling verder richting de St. Joriskerk gebouwd in de 13e eeuw.

Gezien we om 12.00 uur lunch hebben in het Grand Café Hemels houden we nog even halte bij het Hofje Armen de Poth. Ten tijde van de pest werden mensen hier verzorgd die de pest hadden.  Onderweg wandelen we nog door de Kamperbinnenpoort en zien we enkele opvallende Muurhuizen.
Voor wie Amersfoort wil bezoeken en de volledige stadwandeling wil maken doorheen de oude binnenstad kan hiervoor terecht bij het VVV kantoor gelegen aan Onze Lieve Vrouwentoren.
Om 12.00 uur hebben we dan lunch in het Grand Café Hemels. Genietend van een hapje en een drankje kijken we al vooruit naar het middaggedeelte van de familiedag, namelijk het koninklijk bezoek.Paleis Soestdijk

Omstreeks 13.00 uur wandelen we terug naar ons minibusje en rijden we richting Soest voor het bezoek aan het Paleis Soestdijk.
Rond 1650 liet de rijke koopman Cornelis de Graeff een buitenverblijf bouwen in Baarn. Dit landhuis vormt mogelijk de kern van het huidige Paleis Soestdijk. Het paleis is in de loop der jaren uitgebreid en regelmatig verbouwd. Sinds 1815 is het in gebruik bij de koninklijke familie, met prinses Juliana en prins Bernhard als laatste bewoners.
Sinds het overlijden van prins Bernhard staat het paleis leeg. Vanaf 2006 is het paleis toegankelijk voor het publiek. Een rondleiding door het paleis langs de verschillende  staatsievertrekken geeft ons een mooi beeld over de geschiedenis van het paleis en zijn bewoners. Vele vertrekken zijn grotendeels ingericht zoals ze oorspronkelijk waren.

Soestdijk OranjerieZo ondermeer de kanonnenkamer, ingericht door Anna Paulowna, echtgenote van Willem II, als eerbetoon aan haar man voor zijn heldhaftig optreden tijdens de “slag bij Waterloo”. Verder wandelen we onder meer door de Witte eetzaal met kroonluchters, meubilair en albasten vazen, de eetkamer met wandtapijt en meubilair, de lege zit/werkkamer van Prins Bernard met zicht op het terras en park, de lege zit/werkkamer van Koningin Juliana, de lege bibliotheek/ woonkamer met schouw en kroonluchter en de keuken.
Na deze toch wel boeiende rondleiding hebben we nog even tijd voor een heerlijk “Royal” kopje koffie of thee in de Oranjerie.
Als afsluiter wandelen we doorheen de Koninklijke tuin waar de oudste nog bestaande watertoren van Nederland staat, gebouwd rond 1680 om de fonteinen van water te voorzien.

Het minibusje brengt ons terug naar het hotel & conferentiecentrum Woutschoten waar we omstreeks 17.00 uur toekomen. Deze 1ste familiedag met zijn stadswandeling en koninklijk bezoek werd door iedereen super leuk gevonden.  
Dag 2 : (zondag 23 maart) brengt ons al fietsend over de Utrechtse Heuvelrug (en bezoekjes aan de Pyramide van Austerlitz, het landgoed Beukenrode en het huis Doorn). Maar dit is een geheel ander verhaal.

Hier staat een overzicht van mij foto's.

Robin