| Door: Guido Jansen. | Categorie: Extensies.

Linken naar artikelen

Als je naar een artikel op je site wilt linken, ga je vaak naar dat artikel toe op je site via een menu link. Niet elk artikel dat op je website staat wel je echter in een menu hebben staan. En even tijdelijk het artikel in een menu zetten en dan weer deactiveren helpt niet want dan werkt d elink niet meer. Hoe link je dus vanuit een ander deel van je site (een ander artikel of een module) naar dat artikel dat niet in een menu staat? Dat kan handmatig maar er is nu ook een makkelijke Joomla! component voor.

Handmatig

Als je het ItemID van een artikel weet kun je het zo oplossen:

<a href="/?Itemid=1">Naam van Item</a>

En de '1' vervang je dan uiteraard door het ItemID van het betreffende artikel waar je heen wil linken. Het ItemID kun je vinden door in de lijst met artikelen te kijken in de meest rechtse kolom 'ID'. Lastige is dat je dan dus wel eerst terug moet naar die lijst om het ItemID op te zoeken en zeker als dat er meerder zijn kan dat lastig zijn en bestaat er altijd de kans op typefouten. Dat kan makkelijker...

linkr2

Met Linkr

Linkr maakt het makkelijk om te linken naar artikelen (zowel gecategoriseerde als ongecategoriseerde), menu items en contactpersonen. Veelgebruikte links (ook extern) kunnen gebookmarkt worden om het toevoegen van links nog sneller en makkelijker te maken. Vanaf versie 2.2 bevat Linkr ook een API waardoor ook andere componenten eenvoudig gebruik kunnen maken van deze functie.

Linkr wordt geïnstalleerd als component + 2 plugins (button + content plugin). Na de installatie in je Joomla site (vanaf Joomla 1.5.1) verschijnt er onderaan je editor scherm naast de bekende Image, Pagebreak en Read more.. buttons een Linkr button.

linkr1

En hoe zit dat met SEF URL's?

Het mooie is dat bovenstaande methode ook prima werkt met SEF URL's. Als de pagina geladen wordt zullen standaard links zoals hierboven staan volautomatisch omgevormd worden naar een SEF URL's (mits je dat hebt ingeschakeld in je Global Configuration). Linkr werkt ook met sh404SEF, SmartSEF, ARTIO JoomSEF, SEF Advance en de meeste andere SEF componenten. Ook overstappen van de ene SEF component naar de andere gaat voor Linkr zonder problemen.

Handig? Wij vinden van wel!

Download Linkr