| Door: Rutger Saelmans. | Categorie: Extensies.

DigiFolio by UWIX, portfolio extensie voor Joomla

digifolioIk zocht een component of een plug-in die me het leven iets makkelijker zou maken. Ik was op zoek naar een stukje software wat me de mogelijkheid gaf om een digitale portfolio te maken. Een portfolio die ik op een veelzijdige manier zou kunnen gebruiken. Ik wilde een stukje software die ik op meerdere sites kon gebruiken, maar wel op een andere manier ingezet. En dat zoeken kostte wel wat tijd. Ik heb meerdere componenten getest, en toen kwam ik een echt pareltje tegen. Ik heb het over een erg degelijk stukje geschreven software, het is een robuust component, wat precies datgene was dat ik wilde.

Op de ene site wilde ik dat dit stukje software een soort externe evenementen ging beheren, op een makkelijke en overzichtelijke manier. En op een andere site wilde ik een echte portfolio hebben. Deze software geeft me de vrijheid om juist dat te kiezen wat voor mij het makkelijkste was. Ik kwam door het vele zoeken op een Nederlandse site terecht, www.uwix.nl. In dit geval op de juiste url: www.uwix.nl/testcase.

Downloaden

De test zelf was het downloaden van het component. Toen ik dit component tegenkwam was het versie 1.53 en 1.6b (beta) zat in de pijplijn om gereleased te worden. Het downloaden ging probleemloos, wat je tegenwoordig toch wel mag verwachten. De download is slechts 178 Kb groot wat natuurlijk super is.

Installeren

Via de Backend->Extensies en dan Installeer / Deinstalleer de juiste .zip kiezen en de upload en installatie starten. Binnen no-time is de software geïnstalleerd en "ready-to-use".

Aanpassen

Na de installatie kan je direct aan de slag, als je zoals ik, direct dingen wilt maken zonder te lezen wat je moet doen (RTFM) is de interface zeer intuïtief. Het volgt de standaard Joomla! regeltjes en het aanmaken van een categorie is in dit geval het eerste wat je doet. In mijn geval van RS-Joomla heb ik een categorie "Ontwikkelde websites" aangemaakt. Na het aanmaken van de categorie kun je direct doorgaan met het aanmaken van je projecten. In dit geval de websites die ik met Joomla! heb gemaakt voor klanten en bekenden. Zodra je een project hebt aangemaakt is het eenvoudig aanmaken van een link naar het project via de menu manager en je hebt letterlijk binnen 5 minuten een portfolio.

Maar dan wil je toch wat "tweaken" aan de instellingen. En zelfs dit word je eenvoudig gemaakt. Zodra je op je "Componenten -> DigiFolio" klikt zie je het overzicht scherm. In dit scherm kan je op "Voorkeuren" klikken of zelfs de .css aanpassen voor een nog betere integratie in je website. Het aanpassen van de .css vereist natuurlijk wel iets meer kennis.

Digifolio Menubar

Binnen de "Voorkeuren" kan je tal van zaken aanpassen die jij het mooiste vind of het makkelijkste. En als de "Voorkeuren" pagina je niet genoeg aanpasruimte biedt, kun je altijd het .css bestand aanpassen om wel die veranderingen door te voeren die je graag ziet.

Thumbnails en hitcounter

De laatste versie 1.6b heeft al weer veranderingen, zo kan je nu thumbnails invoeren en een hitcounter aan en uit zetten. De hitcounter staat standaard uit, maar via "Voorkeuren" is deze aan te zetten. Ook zijn er in de versie van 1.6 wat bugs verwijderd en wat kleine aanpassingen doorgevoerd. Het component is trouwens volledig met JoomFish compatibel, en dus kan je de taal ook aanpassen.

Support

Wat ik zelf zeer belangrijk vind is de support van een stukje software. Ik liep tegen een klein probleem aan, met het bladeren in mijn afbeeldingen. Hier ging iets niet helemaal goed. Later bleek overigens dat de Flash uploader een probleem gaf (die had ik uitgezet i.v.m. het gebruiken van Firefox). Ik heb vervolgens een bug report ingediend op de website van Uwix en tot mijn grote verbazing had ik de volgende dag antwoord. Ik kreeg hier een uitleg van wat ik zou kunnen ondernemen om het probleempje op te lossen, of up te graden naar 1.6. Ik heb een aantal mails teruggestuurd en ook netjes en snel antwoord gekregen. En let op, dit stukje software is "Freeware", dus je hoeft niets te betalen.

Conclusie

Als je een stukje robuuste software zoekt om op eenvoudige wijze een portfolio te maken, of bijvoorbeeld een evenementen pagina, dan is dit zeker het proberen waard. Van het downloaden tot en met de support heb ik geen problemen ondervonden. De software is makkelijk in gebruik, makkelijk te integreren binnen een bestaande Joomla! installatie en zeer eenvoudig te begrijpen. Ook is de samenwerking met andere componenten zoals JoomFish er in verwerkt. En zeker niet onbelangrijk, er is een ingebouwde back-up functie. Wil je de werking zien van het component? Klik dan op mijn Portfolio pagina en zie het resultaat. Al met al vind ik dat dit een degelijk stuk software is, die je zeker eens moet uitproberen.

Download DigiFolio op www.uwix.nl/testcase/ of bekijk de extensie in de Joomla Extensions Directory.