Op 9 december jongstleden was er weer een bijeenkomst van de Dutch Joomla Developers om over een interessant onderwerp te praten, te weten code generatoren. Deze koude dag op lokatie bij R2H te Dongen.

Er zijn verschillende manieren om een Joomla component te gaan bouwen. We gaan eens kijken op welke manieren je dit allemaal kan doen. Het kan natuurlijk handmatig maar er zijn ook bijna automatische oplossingen die het raamwerk opzetten uit handen nemen.

 

De meest Spartaanse manier is natuurlijk door een bestand aan te maken en te gaan beginnen. Om het allemaal makkelijker te maken zijn er de Joomla boilerplates. Deze voorgebakken stukken code zetten het raamwerk klaar om met een Joomla component te kunnen beginnen. Indien er van PhpStorm gebruik wordt gemaakt dan kan je deze zelfs gebruiken bij het aanmaken van een nieuw project. PhpStorm zal de juiste boilerplate downloaden en initialiseren voor het project.

Er is dan ook nog Component Creator, een dienst waarme je zo een Joomla component kan maken volgens eigen specificaties. Het enige nadeel is als je aanpassingen maakt in het component kan je dit niet opnieuw genereren.

Nog een stap verder is een Domain Driven aanpak. Hiervoor zijn ze in Duitsland JoomDD aan het ontwikkelen. De ontwikkeling is al een paar jaar gaande en het krijgt steeds meer vorm en is nu beschikbaar op Github. De bedenker en hoofdontwikkelaar van JoomDD, Dennis Priefer, en mede-ontwikkelaar, Wolf Rost, waren naar Nederland gekomen om een workshop JoomDD te geven.

Dit was een zeer vermakelijke dag waar we veel geleerd en gelachen hebben. De eerste Joomla 3 en Joomla 4 componenten rolden eruit op het einde van de dag. Het principe van JoomDD is dat je in een definitie uitschrijft wat je extensie moet doen en dan genereert JoomDD een extensie voor het doelsysteem wat je kiest. Op dit moment kan het een Joomla 3 en een Joomla 4 component genereren. Hier moet ook nog wel meer aangesleuteld worden maar we hadden een bruikbaar component op het einde van de dag. Zeer geslaagde workshop.

Het is zeker aan te bevelen om eens met JoomDD te spelen en de makers van feedback te voorzien op de Github repo. JoomDD is ook te gebruiken vanuit PhpStorm, Eclipse en IntelliJ in plaats van de webinterface.

We waren deze dag te gast bij R2H te Dongen. Hiervoor wil ik Rick en Richard bedanken voor het beschikbaar stellen van de ruimte en het sponsoren van de lunch en pizza.

Reageer

1000 Resterende tekens