jc-gebruikersgroep-rotterdamDe Joomla! gebruikersgroep regio Rotterdam komt elke derde week van de maand bij elkaar, wisselend op maandag of dinsdag. Het is een grote groep met veel vaste deelnemers, ook dit keer haalden we bijna de 30 deelnemers. Dat geeft soms een wat jolige sfeer, we kennen elkaar al goed! We zien elke keer ook weer nieuwe deelnemers, dit keer waren dat er 6 deelnemers. We hebben een leuke zaal, met airco, beamer en uiteraard internet en een gezellige bar. Voordat we beginnen, eten we met een flinke groep.

Nieuws

Herman trapt af en wijst nog eens op de infographic. De x.y kun je gaan invullen met 2.5, dat wordt de opvolger van 1.5., de lange termijn versie.
Moet je nu echt steeds upgraden? Ja! Vanaf Joomla versie 1.6.5. maakt de upgrade mogelijkheid het je wel makkelijker. Met Akeeba en de kickstart.php kun je zowel database en bestanden inpakken en verhuizen.

Meta wijst erop hoe leuk het is om vrijwilliger te zijn voor de joomlacommunity. De vrijwilligers hebben afgelopen weekend een BBQ aangeboden gekregen. Mooi weer, super eten en veel leuke mensen. Je kunt de foto's vinden in dit artikel.

Om verschillende gebruikers verschillende rechten te geven kan er al veel in de nieuwe Joomla versies. De ACL manager van Sander Potjer is nu ook beschikbaar voor 10 euro.
Reactie van de groep: "mooie site, Sander!"

Presentatie Ronald Pijpers: migratie van versie 1.5 naar 1.7 met behulp van JUpgrade

jug010ronaldRonald laat zien dat upgraden met jUpgrade één van de manieren is om je site om te zetten naar de nieuwste Joomla versie.

Voordat je gaat migreren bekijk je eerst of je de juiste hosting en instellingen hebt. Als je MySQL 4 hebt, moet je eerst verhuizen naar een MySQL versie 5 omgeving.
Controleer je componenten en ruim meteen de plugins en andere extraatjes op die je toch eigenlijk niet gebruikt.

Met deze methode bewaar je alleen de menustructuur en de artikelen. Let op met grote sites met veel gebruikers, een vereniging met veel leden bijvoorbeeld. Die worden niet meegenomen met jUpgrade.
De template wordt bij de migratie niet meegenomen!

Na de upgrade zie je dat secties worden weergegeven als sub onder de bijpassende categorie. Het zijn nu allemaal categorieën. Je kunt de secties aanpassen, bijvoorbeeld categorie Nieuws met bijbehorende sectie Nieuws wordt samen categorie Nieuws.

De presentatie is te vinden op slideshare. Kennis wordt gedeeld met andere gebruikersgroepen: als je in omgeving Den Bosch woont, kun je op 5 september deze presentatie van Ronald nog eens zien.

Template aanpassen, waar moet je op letten?

Op de site van Anja staat een template tutorial. Deze tutorial is gebaseerd op een engelstalige tutorial van JoomlaPraise, Joomla 1.5 to 1.6 Template Upgrade Tutorial

In een basistemplate heb je een aantal bestanden en mappen.

De index.php, de namen van module posities en de Joomla templateDetails.xml en nog een aantal regels code moeten aangepast worden
Er is een speciale DOCTYPE voor joomla.

Er bestaan standaardnamen voor module posities.
Dit heet Jdoc statements. Je vind ze op http://docs.joomla.org/Jdoc_statements

Wanneer je een template zelf gemaakt hebt, kun je deze tutorial goed gebruiken. Als je een kant en klare template gebruikt, dan kun je beter wachten tot de bouwer met een nieuwe versie komt.

Dokter Joomla!

Het onderdeel Dokter Joomla! is een bekend fenomeen in Joomlaland, je stelt je vraag en krijgt antwoord uit de groep.

Bij een erg trage site na een hack wordt gezocht naar een oplossing: zit het in de template, is de hack wel goed verwijdert?
Je kunt een tool gebruiken, bijvoorbeeld via websiteoptimization.com of Yslow, een add-on voor Firefox gebruiken. Met admintools van Akeeba kun je de installatie opnieuw doen. Je kunt de ook de hostingprovider vragen de error log te laten uitlezen.

In Joomla worden veel websites voor verenigingen gemaakt. Een ledenadministratie kun je bijvoorbeeld opzetten met CIVICRM of SugarCRM, Communitybuilder of met ccInvoices van ChillCreations.

In de header op de backend in de nieuwe Joomla versies zijn de zinnetjes naast iconen vrij lang, bijvoorbeeld "niemand ingelogd op deze website". Kan dat korter? Dit soort opmerking kunne we kwijt bij ons vertaalteam, per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verslagen en andere tips zijn te vinden op ons forum: Gebruikersgroep regio Rotterdam

In het Rotterdamse forum vind je meer tips die gedeeld werden: over o.a. filters, die in 1.7 opeens anders ingesteld zijn voor super users, iframes die niet werken in Firefox en verwijzingsbeheer bij componenten, icoontjes weghalen in de JCE editor.

"Wacht even, ik ga niet weg zonder jouw visitekaartje!" Naast de kennisdeling ontstaat er ook steeds meer samenwerking.

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deelnemen is nooit verplicht en iedereen is van harte welkom! Tot volgende maand!

Reageer

1000 Resterende tekens