Joomla gebruikersgroepen zijn al jarenlang een groot succes in Nederland. Iedere provincie heeft wel zijn eigen JUG. Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over tal van onderwerpen. Regelmatig gaat men flink de diepte in. De supertechneuten weten echter ook dat er nooit volledig wordt gefocussed op programmeerwerk. Het moet leuk blijven voor niet-programmeurs. Dat betekent dat je als programmeur nooit helemaal aan je trekken komt.

Dat gaat nu veranderen: Roland Dalmulder en Jisse Reitsma organiseren een Joomla Developers Groep. De eerste keer vind plaats op 02 december in Nieuwegein.

Oud concept in een nieuw jasje

Het idee van een Joomla Developers Groep is niet nieuw. Sinds jaar en dag wordt er maandelijks in Rotterdam een JUG010 georganiseert en na verloop van tijd begon Herman Peeren met het organiseren van een techneuten-sessie voorafgaand aan die JUG. Maandelijks werden er uiteenlopende sessie gehouden - allemaal interessant voor developers. Na verloop van tijd verwaterde de sessie helaas. Roland en Jisse hebben vervolgens in 2013 hetzelfde concept nieuw leven ingeblazen. Dat verwaterde ook.

We hebben wat lessen geleerd: Ten eerste, een JUG (dus ook een JDG) vergt een voortdurende effort - niet heel veel energie, maar je moet er wel continue mee bezig blijven. Ten tweede, er wonen developers door het hele land. Het is niet handig een JDG vast te binden aan 1 enkele locatie. De vorige sessies werden gehouden in Rotterdam; de sessie van 02 december in Nieuwegein; daarna kijken we weer uit naar een volgende locatie. Een reizend circus voor developers dus. Ten derde, hetgeen geldt voor de locatie, geldt ook voor de tijd: De JDG zal de ene keer 's avonds worden gehouden, de andere keer overdag; de ene keer doordeweeks, de andere keer in het weekend. Waar en op welk tijdstip iedere JDG wordt gehouden laten we natuurlijk ook gewoon afhangen van de deelnemers.

Waarom een JDG?

Net als dat website bouwers met vragen en onzekerheden zitten, zitten programmeurs ook met dilemma's. Als je een MVC component bouwt, moet je nu task-based controllers gebruiken of blijf je bij een model-based controller? Hoe werkt JTableNested in hemelsnaam? Als je binnen 1 uur een component moet bouwen, wat is dan handiger - FoF of Component Creator? En wie zijn Roland en Jisse? Allemaal relevante vragen die tijdens een JDG gesteld kunnen worden.

Een JDG is geen cursus: Het is een bijeenkomst voor developers, door developers. Iedereen die ooit wat code heeft geschreven wordt aangemoedigd zelf ook het woord te nemen, kennis te delen en mee te helpen. En er zal ook de nodige aandacht worden gegeven om via de JDG het Joomla project ook te versterken: bug squashing, koppeling met Joomla Working Groups, werken met GitHub - het hoort allemaal thuis bij een JDG.

Onderwerp #1: HikaShop

De eerste JDG sessie op 02 december in Nieuwegein zal gaan over HikaShop. Sinds jaar en dag is VirtueMart de standaardoplossing voor webshops binnen Joomla. En sinds jaar en dag wordt er om gevloekt: Spaghetti code, rare standaarden en een gebrekkige communicatie vanuit het VM team naar de rest van de wereld. Al vaker is HikaShop genoemd als opvolger. Maar klopt dat wel? Hoe zit de HikaShop code in elkaar? Kan de shop gemakkelijk uitgebreid worden met plugins? Wat voor hacks heb je nodig in je template voor een goede HikaShop integratie? Er is genoeg te bespreken, dus we nemen aan dat deze eerste HikaShop sessie een mooi begin is van een leuke JDG!

Ook zin om te komen? Kijk voor meer informatie en inschrijving op de gebruikersgroep pagina.

Reageer

1000 Resterende tekens