HikashopAfgelopen dinsdag werd er een Joomla developer sessie gehouden, onder de noemer "Dutch Joomla PHP Developers" (DJPD). Het concept van de Joomla Developer Group uit Rotterdam (JUG010) is daarmee nieuw leven ingeblazen. En de animo was meteen al zo hoog, dat we vooruit blikken naar de volgende sessie (DJPD #2) in januari 2015.

DJPD #1: HikaShop

De sessie werd georganiseerd door Roland Dalmulder en Jisse Reitsma met als onderwerp HikaShop. VirtueMart is al langere tijd tanende en omdat het gros van Joomla developers wel iets te klagen heeft over VirtueMart, is het tijd eens goed te kijken naar de alternatieven (o.a. Redshop, J2Store, MijoShop). HikaShop is momenteel ook een van die kandidaten en deze sessie focuste op de technische aspecten daarvan.

Vergelijking VirtueMart en HikaShop

Na een opstart van de sessie, gaf Roland een vergelijking tussen VirtueMart en HikaShop. Er zijn daarbij heel veel verschillende features die een vergelijking moeilijker maken. VirtueMart lijkt in bepaalde opzichten omslachtiger te werk te gaan, bijvoorbeeld bij de installatie. Toch is het zo dat VM juist weer bepaalde features heeft in de gratis core, terwijl dat bij HikaShop alleen beschikbaar is met een betaald abonnement - bijvoorbeeld de functionaliteit van multi-vendor. Een ander voorbeeld is meertaligheid: VM biedt eigen meertaligheid (dus niet aansluitend op de Joomla core meertaligheid), HikaShop biedt zelf geen enkele meertaligheid maar wel een integratie met Falang.

Overstappen van VirtueMart naar HikaShop kan via de HikaShop import tool. Let op dat zulke integraties altijd lastig zijn: Er zijn altijd wel specifieke aanpassingen in VM waarbij de data niet zomaar een-op-een overgezet kunnen worden.

BTW en VIES

Altijd een heikel punt bij webshops zijn de BTW regelingen: Binnen Nederland zijn er drie BTW tarieven (hoog, laag en vrij) van toepassing. Binnen Europa wordt er een onderscheid gemaakt tussen B2B en B2C, waarbij per 01 januari 2015 de regels voor B2C veranderen: Het BTW tarief wordt niet langer gebaseerd op het land van de verkoper (Nederland) maar op het land van de koper. Dit betekent dat alle Europese georienteerde webshops geupdate moet worden. Zowel VM als HikaShop bieden hier in ieder geval goede mogelijkheden voor. HikaShop bevat ook, net als VM, een VIES check om Europese BTW nummers online te controleren.

Code en plugins events

Roland liep vervolgens nog de code een beetje door: De architectuur van HikaShop is een stuk schoner dan die van VirtueMart, waarbij wel gezegd moet worden dat VM3 een enorme verbetering is. Nog steeds gebruikt VM eigen standaarden voor tal van zaken (meertaligheid, routing), terwijl HikaShop zich toch meer aan de Joomla standaarden houdt.

Jisse besprak de plugin events van HikaShop: Het plugin systeem van HikaShop is vrij uitgebreid. Alle plugins worden ingedeeld in API groepen (product API, order API, checkout API), terwijl er slechts 3 plugin groepen zijn (hikashop, hikashoppayment, hikashopshipment). Dat werkt een beetje verwarrend, maar het feit dat er grote aantallen events zijn maakt veel goed. Dankzij de events is HikaShop heel flexibel en uitbreidbaar. Een goed voorbeeld is het toevoegen van een extra stap in de checkout.

Andere ecommerce extensies

Ter sprake kwamen ook de andere ecommerce extensies en hoe je bepaalt welke dat er nodig is. Hierop werd gemeld dat de eerste vraag aan de klant eigenlijk is, heb je wel een webwinkel nodig? Er zijn verschillende soorten ecommerce extensies van webwinkels to abonnementen.

Overig

  • Roland demonstreerde dat je de stappen in de checkout ook kan sorteren via een drag&drop GUI in de HikaShop backend.
  • Hans noemde het SEF router project van Hannes Papenberg waarmee SEF URLs hopelijk een stuk vriendelijker worden. Het project heeft echter een probleem met backward compatibility, waardoor de code waarschijnlijk pas met Joomla 4 volledig in de core kan worden gestopt.
  • Roland's JD iDEAL extensie biedt nu ook een integratie met HikaShop.

Slides

De slides van Jisse en Roland zijn op slideshare terug te vinden:
http://www.slideshare.net/yireo/dutch-joomla-php-developers-group
http://www.slideshare.net/RolandDalmulder/hikashop-vs-virtuemart

DJPD #2: Automation tools

De volgende developer sessie zal gehouden worden ergens midden januari 2015 en het onderwerp zal gaan over automation tools voor developers: Voorbeelden hiervan zijn JavaScript gebaseerde tools als Grunt en Gulp, de PHP / XML gebaseerde phing, maar ook git hooks. Heb je nog meer suggesties, meng je dan in de discussie op het forum.

Meer informatie over deze tweede sessie volgt nog op het forum ( http://forum.joomlacommunity.nl/forumdisplay.php?f=%20145 ) en de agenda ( http://www.joomlacommunity.nl/joomla-gebruikersgroepen/categoryevents/20-joomla-developers-groep.html ). De locatie en tijd zullen hier ook worden vermeld zodra ze zijn vastgelegd.

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
pe7er
Bedankt voor de leuke & leerzame sessie over Hikashop!<br /><br />Mbt de (per 1 januari 2015) veranderende EU regels voor BTW op electronische goederen en services:<br />ik heb een SQL BTW update bestand voor Hikashop gemaakt met BTW tarieven (alleen de hoge tarieven) in de EU, en gespecificeerd voor Business to Consumer (B2C), Business to Business (B2B) zonder BTW nr & B2B met BTW nummer:<br /><br />https://gist.github.com/pe7er/f73b5c6cf70d8952d0 1a

Reageer

1000 Resterende tekens