piwik

 Op woensdag 7 september is ons nieuwe seizoen van Joomla Gebruikersgroep Arnhem-Nijmegen weer begonnen. Op deze zonnige septemberdag (26 graden en dan op een zolderkamer bij elkaar komen) hebben we direct weer een gastspreker want Joris Lange (Smart Joomla Websites) heeft een presentatie gehouden over Piwik, een Open Source alternatief voor Google Analytics.

Joomla-versies

In onze zomerstop zijn de upgrades 3.6.1 en 3.6.2 uitgekomen. De laatste omdat er problemen werden veroorzaakt met 3.6.1. Het had te maken met PHP 5.3 en sessies waardoor gebruikers niet konden inloggen en dat er ook problemen waren met de emailcloaker.

Er wordt inmiddels hard gewerkt aan Joomla 3.7 waarbij een nieuwe functionaliteit inmiddels is opgenomen, Custom Fields. Je kan nu dus zelf extra velden definieren en gebruiken op de Joomla core. Het is nog onbekend voor wanneer 3.7 uit zal komen.

 

Joomla showcase

Er is hard gewerkt aan een nieuwe versie van de Joomla Showcase, inmiddels wordt er om websites gevraagd van webdevelopers die ze graag terug willen zien in de showcase. Er zijn een aantal regels waaraan een inzending moet voldoen, die zijn terug te vinden in de FAQ.

JoomlaCommunity.nl

Het werken aan de nieuwe website gaat langzaam maar gestaag. Op 10 september gaat een groep ontwikkelaars vanaf hun eigen locatie helpen met het wegwerken van openstaande issues.

Joomla Certificatie

Inmiddels is een Joomla Certificatie voor/door Joomla mogelijk, al is dat alleen nog op Joomladagen of Joomla World Conference. De eerste examens zijn tijdens de JoomlaDay Malaysia op 13 augustus afgenomen maar in de (nabije) toekomst zal het mogelijk zijn om op andere locaties dit te kunnen afnemen. Voor onze bijeenkomst in november hebben we Arjen Schrijvers uitgenodigd die in het Certificatieteam zit, hij zal een presentatie/uitleg geven over de mogelijkheid tot certificering. 

Presentatie Piwik

Hierna begon Joris aan zijn presentatie over Piwik, deze presentatie is ook online beschikbaar.

De meeste tijd van de presentatie was het direct laten zien hoe Piwik werkt en wat er allemaal mogelijk is. Het is zeker indrukwekkend. De samenvatting komt eigenlijk neer op:

  • Installeer Piwik, dat is net zo makkelijk al Joomla installeren. Handig kan zijn om dit in een subdomein te doen.
  • Bij gebruik van de plugin van Yireo is er geen javascript nodig want er wordt dan gebruik gemaakt van de API. Dus ook geen cookiemelding nodig. Er zijn meer voor- en nadelen, tussen het gebruik van een script of de plugin voor de koppeling met Joomla, deze staan in de slides.
  • Ga ontdekken wat allemaal mogelijk is!

De documentatie van Piwik is goed dus daar kan veel informatie gevonden worden.

Reageer

1000 Resterende tekens