Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja Hage. | Categorie: Rottterdam.

Presentatie basis Joomla! SEO gebruikersgroep Rotterdam

Joomla! gebruikersgroep RotterdamTijdens de Joomla! gebruikersgroep bijeenkomsten worden er regelmatig korte presentaties gegeven, vorige week dinsdag tijdens de bijeenkomst Joomla! gebruikersgroep Rotterdam een korte presentatie over de basis van Joomla! zoekmachine optimalisatie (SEO).

Ik krijg regelmatig de vraag of Joomla! ook zoekmachine vriendelijke url's heeft. Standaard heeft Joomla! een hele goede SEO optie, in principe hoeft daarvoor geen aparte extensie geïnstalleerd te worden.

Standaard SEO van Joomla! instellen

Via het Controlepaneel ga je naar de Algemene instellingen en zie je op de eerste pagina (website) aan de rechterkant de SEO instellingen, standaard staan deze opties op 'Nee'.

Joomla! SEO instellingen Met de eerste optie 'Zoekmachinevriendelijke URLs' kies je of de url's wel of niet geoptimaliseerd moeten worden, deze optie moet je dus op 'Ja' zetten.

De tweede optie 'Gebruik Apache mod_rewrite' hoeft niet persé aan, maar je zal dan url's krijgen zoals bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/index.php/joomla (met index.php ertussen). Wil je liever een url zonder de index.php ertussen en draait je Joomla! website op een Apache server en geen Windows server?
Dan moet je eerst via bijvoorbeeld een FTP programma het htaccess.txt bestand hernoemen naar .htaccess, daarna zet je de optie 'Gebruik Apache mod_rewrite'op 'Ja'.

htaccess bestand hernoemenMet de derde optie kan je ervoor kiezen om een achtervoegsel (suffix) zoals .html aan je url's toe te laten voegen, url's als www.domeinnaam.nl/joomla worden dan als www.domeinnaam.nl/joomla.html getoond. Dit heeft geen invloed op de zoekmachines, die "kijken" voornamenlijk naar de trefwoorden (keywords) in een url.

Als je alles ingesteld hebt bij de SEO instellingen klik je rechtsboven op 'Opslaan' en daarna rechtsboven op 'Voorbeeld' je website met zoekmachine vriendelijke url's wordt geopend.

Extra SEO opties van Joomla!

  • Joomla! SEF (Search Engine Friendly) url aanpassen
    Als je een pagina hebt in blogopmaak en je klikt rechtstreeks een artikel aan dan wordt de url opgebouwd vanuit de titel van een artikel, maar dat kan je aanpassen door een andere alias in te vullen. Je gaat hiervoor naar artikelbeheer, je klikt een artikel aan en als eerste staat daar de titel van het artikel en daaronder de alias. De alias kan je aanpassen waardoor de sef url ook zal veranderen.

    Artikel alias aanpassen voor sef url

    Als je vanuit het menu naar een artikel gaat geldt dat de alias van het menu-item wordt gebruikt voor de opbouw van de SEF url.

  • Pagina titel aanpassen
    Bij een standaard Joomla! installatie (met voorbeeld data) verschijnt er bijvoorbeeld op de home page de titel "Welkom op de voorpagina" (bij NL versie) op de pagina zelf én als titel van het browser venster. Dit kan je aanpassen via de menu optie menu's, hoofdmenu en in het menu-item beheer klik je op het menu-item home. Aan de rechterkant zie je bij 'Parameters (systeem)' de mogelijkheid om de paginatitel aan te passen en kan je een keuze maken of je de titel wel of niet op de pagina zelf wilt tonen. Als je 'Toon paginatitel' op 'Nee' zet zal de titel nog wel als titel van het browser venster te verschijnen.

    Joomla pagina titel aanpassen

  • Pagina beschrijvingen en trefwoorden aanpassen
    Je kan aparte beschrijvingen (description) en trefwoorden (keywords) voor artikel pagina's instellen door via artikelbeheer op een artikel te klikken en aan de rechterkant bij 'Metadata gegevens' artikel beschrijving en trefwoorden in te vullen. Als je de pagina met het artikel nu in een browser bekijkt en via de paginabron (Ctrl +U) zal je zien dat de meta name="keywords"en meta name="description" aangepast zijn.

    Joomla! artikel metadata instellen

Zoekmachine optimalisatie is een continue proces die van vele factoren afhangt en daarbij spelen o.a. goede content en zoekmachine marketing (SEM) zeker ook een grote rol.

{loadposition anjahage}

Heb jij net als Anja zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.

Gravatar
De link naar het verslag is niet goed:<br /><br />Nu staat er:<br />http://www.joomlacommunity .eu/nieuws/gebruikersgroep en/"http://forum.joomlacommunity .eu/showthread.php?p=45375#post45375"<br /><br />Het moet zijn:<br />http://forum.joomlacommunity .eu/showthread.php?p=45375#post45375<br /><br />Is dit aan te passen?
Gravatar
Dat doe je goed! <br />Het verslag van de hele avond ("http://forum.joomlacommunity .eu/showthread.php?p=45375#post45375") staat op het forum.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.