Verslag JUG010, 11 juni 2018

Na gezellig in het zonnetje te hebben geborreld en het diner te hebben genuttigd met elkaar vangen we de avond aan.

Nieuws/Mededelingen 

 • JUG010 moet op zoek naar nieuwe organisator: Roland Dalmulder geeft aan dat hij aan het einde van 2018 stopt als organisator van de JUG010. Roland is zich al enige tijd ook op andere zaken aan het richten ook buiten het Joomla! gebeuren om en heeft al een deel van zijn Joomla! activiteiten afgebouwd. Vanaf nu wordt er een nieuwe organisator gezocht voor de JUG010 bijeenkomsten en activiteiten.
 • Joomla 3.8.8: Op dinsdag 22 mei 2018 is Joomla! 3.8.8 vrijgegeven. Deze versie is een veiligheidsupdate die 9 veiligheidskwetsbaarheden repareert. Daarnaast worden in deze update ook meer dan 50 bugs opgelost. Ook zitten er enkele verbeteringen op het gebied van beveiliging in.
 • Vooraankondiging Joomla! 3.9: De AVG of GDPR is nu werkelijkheid. De ontwikkelaars van Joomla! gaan er voor zorgen dat Joomla! voldoet aan deze nieuwe wetgeving. Besloten is een Privacy Tool Suite in Joomla! te integreren. Hierdoor wordt jouw website geschikt voor deze nieuwe wet en biedt het ontwikkelaars de mogelijkheid om hun extensies hier ook geschikt voor te maken. Ook zal in Joomla! 3.0 Repeatable Custom Fields (een inbreng van Roland Dalmulder) aan het onderdeel Custom Fields worden toegevoegd, dit is een prima aanvulling!

 • Vooraankondiging Joomla! 3.10: Joomla! 3.10 wordt de laatst Joomla! versie in de 3.x reeks. De ontwikkeling van Joomla! 3.10 wordt geleid door George Wilson en zal aanpassingen bevatten die de overgang naar 4.0 vereenvoudigt.

 

Custom Fields (door Paul en Roland)

Deze avond gaan we Custom Fields eens uit de doeken doen van vanuit 2 invalshoeken:

 1. Als zijnde de webbouwer
 2. Als zijnde de ontwikkelaar

Paul gaat de voordelen en nadelen van custom fields langs door de ogen van een websitebouwer. Middels een praktijkproef ervaren we of het sop de kool waard is. Zo komen we tot de conclusie of het inderdaad een goed idee is om custom fields te gebruiken.

Roland behandeld de voors en tegens vanuit het perspectief van een ontwikkelaar. Moet je nu voor custom fields kiezen of toch liever zelf een extensie bouwen.

Dit geheel wordt gedaan in Joomla! 3.9 (de eerst volgende Joomla! versie) omdat er daar 2 verbeteringen inzitten die goed van pas komen en om gelijk een beeld te geven wat er nieuw is op het gebied van custom fields.

Vele zaken komen tot in detail aan de orde of worden uitgeprobeerd, opgeworpen vragen worden ook gelijk uitgezocht in de praktijk. De conclusie is voor zowel de webbouwer als ook de ontwikkelaar dat custom field een welkome aanvulling is. Met name zijn er nuttige toepassingen voor custom user fields en custom contact fields. Een groot deel van de avond wordt besteed aan custom content fields, echter ook hiervoor zijn nuttige toepassingen mogelijk. Een punt van kritiek is dat qua vormgeving de mogelijke opties nogal karig zijn en vanuit de optiek van de webbouwer moeilijk te implementeren zonder gebruik te maken van PhP code. Het is daarom goed te weten dat Custom Fields nog in de kinderschoenen staat binnen Joomla! en dat er veel ontwikkelingen op dat gebied, ook mbt de vormgeving, gaande zijn. De toekomst zal het leren. Ook de ontwikkelaar geeft aan dat deze meer en meer gebruik aan het maken is van custom fiels in de door hem gemaakte extensies, speciaal hiervoor iets ontwikkelen is dan ook niet maar aan de orde. Wel zal op diverse vlakken mbt custom fields er interactie tussen Webbouwer en Ontwikkelaar blijven, men heeft elkaar regelmatig nodig.

 

Dokter Joomla!

Een vraag? Een probleem waar je al uren op zit te staren? Het forum in het echt: stel je vraag en we gaan samen op zoek naar het antwoord.

 • Een in Google geïndexeerde link van een webpage (de pagina bestaat inmiddels niet meer) geeft geen 404 maar gaat naar een bepaalde pagina, dit is ongewenst. Dit is op te lossen met .htaccess.

 

Volgende JUG010

 • De volgende JUG010 is op dinsdag 17 juli 2018
 • Onderwerpen zijn:
  • Horizontale timeline in Joomla! mbv Google Docs (spreadsheet) zie: https://www.artetics.com/demo/art-timeline-demo
  • Een mooie responsive Joomla! website behoeft natuurlijk een mooie App met eigen App icon op alle mobile devices. Dit is snel en eenvoudig, zonder programmeer kennis op dit gebied, te doen. Een praktijkvoorbeeld hoe dit gedaan moet worden zal deze avond getoond worden.

Sponsoring JUG010

Dankzij onderstaande sponsoren van de JUG 010 in 2018 is de deelname slechts 5,00 euro per persoon.
De JUG010 bijeenkomsten zijn gratis voor Sponsoren en 3x voor Joomla! starters/beginners.

SPONSOREN JUG010:

JUG010 sponsoren

Reageer

1000 Resterende tekens