JUG010 nieuws

Roland verwelkomt iedereen en deelt de volgende Joomla nieuwtjes.

 • PHP 5.6 is bijna end of life (eol), van deze versie worden vanaf 1 januari 2017 uitsluitend nog security fixes uitgebracht. Het is dus zaak om de PHP versie, als dit nog niet gedaan is naar 7.0 te upgraden. Op deze website is te zien welke versies tot wanneer worden ondersteund.
 • De website van JoomlaCommunity.nl is recent geheel vernieuwd.
 • Alle extensies die in de JED zijn opgenomen moeten vanaf 10 januari 2017 het Joomla update-systeem gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de eigenaar van een site altijd een bericht krijgt als er een nieuwe versie van een geïnstalleerde extensie beschikbaar is. Het up-to-date houden van extensies kan de veiligheid verbeteren.

Deze wijziging is verplicht en de controle is toegevoegd aan de controle bij het toevoegen van een extensie aan de JED (de checker). De foutcode die gebruikt wordt zal zijn: “US1 - update sites not present in xml file”.

 • Het programma van de Joomladagen 2017 zal eind januari bekend zijn.
 • Vorige maand is in een presentatie over de extensie DropEditor aangegeven dat hiervan een gratis versie te verkrijgen was, dit klopte toen nog, inmiddels is hiervan geen gratis versie meer te verkrijgen.
 • De JUG010 werkgroep komt dinsdagavond 31 januari bij elkaar met als onderwerp AcyMailing. Wil je hieraan deelnemen dan kan dit, graag dit even melden via het contactformulier!
 • De eerstvolgende JUG010 bijeenkomst is op dinsdag 21 februari 2017.
 • De aanwezigheid van Meta wordt door de aanwezigen node gemist!!!!

AMP - Simon KlootstraSimon Kloostra

Simon is vandaag uitgenodigd om een presentatie over AMP (Accelerated Mobile Pages) te geven. Los van onderstaande informatie is hierover veel te vinden op de website van Simon

Google heeft een tijdje geleden het AMP project opgestart. Het doel hiervan is om er voor te zorgen dat webpagina’s die via mobiele apparten worden bekeken veel sneller laden. Inmiddels is het AMP project al een stuk verder en zie je al best vaak AMP pagina's in de mobiele zoekresultaten staan.

Inmiddels is er een eenvoudige manier om Joomla geschikt te maken voor AMP, te weten Weeblr. Weeblr heeft de plugin wbAMP gepubliceerd, voor AMP support in Joomla.

De AMP-geoptimaliseerde pagina wordt gebouwd als een gestripte pagina van de desktop versie, met slechts een minimum aan resources en content-elementen. Je biedt dan naast je "gewone" pagina's ook een gestripte versie aan. Je mag bijvoorbeeld geen formulieren gebruiken. De verdere technische vereisten die op de AMP website vermeld zijn, zijn de volgende:

 • Allow only asynchronous scripts
 • Size all resources statically
 • Don’t let extension mechanisms block rendering
 • Keep all third-party JavaScript out of the critical path
 • All CSS must be inline and size-bound
 • Font triggering must be efficient
 • Minimize style recalculations
 • Only run GPU-accelerated animations
 • Prioritize resource loading

Daarnaast zorgt Google AMP zelf nog eens voor efficiënte caching middels een eigen Content Delivery Network (CDN). Dit vooral zorgt ervoor dat het laden van mobile webpagina’s supersnel gaat.

Bepaalde pagina's (vooral je statische pagina's) krijgen dan naast de volledige versie een "AMP versie" welke uitsluitend is voor mobiel gebruik. Twee pagina's met dezelfde content kan tot dubbele content issues leiden en daarom moet de AMP versie een canonical tag hebben die verwijst naar de volledige versie. Andersom: om Google te informeren dat er sowieso een AMP versie bestaat moet de volledige versie een rel="amphtml" tag hebben, verwijzend naar de mobiele versie. Een voorbeeld:

Stel, we hebben een desktop versie op http://example.com/full-version en een AMP versie op http://example.com/full-version/amp. De volledige versie moet dan naar de AMP versie verwijzen middels:
<link href="http://example.com/full-version/amp" rel="amphtml" />

De AMP versie moet juist een canonical hebben naar de volledige versie middels:
<link rel="canonical" href="http://example.com/full-version" />

Niet alle pagina's zijn trouwens geschikt voor AMP optimalizatie. Dynamische pagina's als formulieren, winkelwagentjes en dergelijke kunnen minder goed of geheel niet functioneren. Gewone statische pagina’s zijn hiervoor perfect geschikt.
Dr. Joomla!

Een Joomla! collega wenst van het Contactformulier uitsluitend het contactformulier gedeelte te laten zien en niet alle overige informatie.

Deze Joomla! collega is aangegeven dat dit is in te stellen! (weergave = direct) Daarnaast was de wens het huidige contactformulier qua inhoud en vormgeving te minimaliseren. Dit kan op diverse manieren, te weten; via taaloverride(s), template override en CSS.

Een vraag was of aan artikelen per artikel andere modules kunnen worden gekoppeld, dit kan met behulp van Advanced module manager van Regular Labs.

Google geeft van niet (meer) bestaande webpagina nog steeds zoekresultaten. Diverse tips volgen: onder andere via redirect 301 of Google verzoeken dit te verwijderen.

Als laatste was er een vraag hoe je een artikel kan tonen als meest recente maar ook op een chronologische tijdlijn. Dit betreft artikelen die betrekking hebben op het verleden maar nu worden aangemaakt. Dit kan wellicht door de PublicatieDatum van een artikel te misbruiken om een artikel(en) via tijdlijn weer te geven. Op basis van gewijzigde datum kan die als recent worden getoond.
Sponsoring JUG010

Per 2017 heeft de JUG010 sponsoren waardoor de maandelijkse JUG010 bijeenkomsten gratis kunnen blijven. Ook kunnen eventueel te houden Pizza, Bugs & Fun (PBF) in het Rotterdamse (deels) hiermee gefinancierd worden. De sponsoren zijn:

iFredBizzXLCrosslineMedia7Strel

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
B. Bouma
In jullie verslag wordt melding gemaakt dat DropEditor niet meer gratis, maar dat is nog wel degelijk het geval.

Reageer

1000 Resterende tekens