Aanwezig: 20 personen (waaronder 4 nieuwe deelnemers (Besa, Richard, Richard en Willem-Jan), in verband met de nieuwe leden doen we even een voorstellingsrondje.

Nieuws/Mededelingen

 1. Op 27 maart is de JUG010 werkgroep met als onderwerp Yootheme Pro bij elkaar geweest. Het was een zeer geslaagde avond waarin diverse onderdelen van Yootheme Pro met elkaar zijn belicht. De vervolgavond is op maandag 24 april. Op deze avond gaan we wederom een aantal Yootheme Pro onderwerpen met elkaar doornemen en de mogelijkheden bekijken. Locatie: Laan op zuid 2, Rotterdam, aanvang 19:00 uur, iedereen, ook Joomlers buiten Rotterdam zijn welkom.
 2. Vandaag is Joomla 3.7 RC3 uitgebracht, de verwachting is dat de stable versie van Joomla! 3.7 op 25 april uitkomt echter nog zonder routeringssysteem (router), deze komt in Joomla! 3.8.
 3. Joostock (gehoord op de Joomladagen) op 7&8 oktober in Eindhoven is de eerste Joomla-unconference in Nederland! En alleen al hierdoor nu al legendarisch evenement voor de sociale, creatieve, gezellige, muzikale, slimme, hulpvaardige Joomler die graag kennis deelt en die het leuk vindt om met andere Joomlers te praten, werken, delen, eten, drinken en discussiëren. Denk bijvoorbeeld aan: Kenniscafé, Dr.Joomla, Developer-discussie, Toolkit-sessies, Klantverhalen, Pop-up presentaties, Spread the Joomla Love inspiratie-sessie, etc.
  Joostock the website!
 4. Tijdens de afgelopen Joomladagen hebben diverse Joomlers het Joomla! Certification Program doorlopen en hun Joomla administrator examen gedaan. Er zijn 19 personen geslaagd, gefeliciteerd!

 

Terugblik Joomla!Dagen 2017

Joomla!Dagen 2017Diverse Joomlers uit Rotterdam en regio hebben 1 of 2 dagen de Joomladagen 2017 bezocht en ervaren. Wederom een zeer positief weekend boordevol Joomla en gezelligheid. En voor ieder wat wils, zowel de beginnende en ervaren alsook de ontwikkelaars konden kiezen uit een mooi divers scala van presentaties en besprekingen.

Vooruitblik op Joomla 3.7

We hebben met elkaar Joomla! 3.7 inhoudelijk eens nader bekeken wat betreft de belangrijkste van de ca. 700 nieuwe mogelijkheden.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe toepassingen in Joomla! 3.7

 • Eigen maatwerk velden (Custom Fields)
  Gebruik, extra (zelf gedefinieerde maatwerk) velden in je artikelen, bij het maken van de gebruikersaccounts en je contactpersonen. De volgende type velden zijn te maken;  tekstvelden, selecties, calendar, checkboxes, color, editor, e-mail, image, integer, listmedia, article, radio buttons, SQL, telephone, text, text area, time zone, URL, user, usergroup, yes or no
  Roland geeft een aantal voorbeelden (een datumveld voor in een artikel een datumveld en een color-veld voor in een gebruikersaccount) van toepassingen hiervoor.
 • Meertaligheid associaties (Multilingual Associations Component)
  Vertaal je webcontent op een duidelijke en simpele wijze.
  Roland geeft een demonstratie hiervan.
 • Verbeterde workflow
  Maak vanuit een te maken menu-item, een categorie en het artikel middels een logische flow.
  Roland geeft een demonstratie hiervan.
 • Back-end menubeheer (Backend Menu Manager)
  Beheer het administrator-menu op dezelfde manier als het beheer op de front-end. Maak een aparte beheergedeelte voor je contentbeheerders of klanten in de back-end.
 • Doe meer met TinyMCE
  Bevat nieuwe knoppen om eenvoudig menu-links, contacten en nieuwsfeeds te maken. En voor verschillende gebruikersgroepen zijn diverse configuraties mogelijk.
 • De gebruiksvriendelijkheid is verbeterd
  Bij opties staat nu huidige waarde vermeld en Drag and drop bij het installeren van extensies

Zie de Youtube video voor een overzicht: https://www.youtube.com/watch?v=j006Q7mDYIU&feature=youtu.be

Image Handler door Richard van Tilborg (R2H)

Richard van TilborgRichard geeft een korte presentatie van deze binnenkort door R2H uit te brengen extensie. In de basis is met deze extensie het zeer eenvoudig om afbeeldingen of mappen middels slepen te verplaatsen, dit kan ook handmatig middels de optie “move”. Na installatie wordt de gehele website geïndexeerd op afbeeldingen en getoond. Zo is ook te zien bij de afbeelding informatie wat het pad is van de afbeelding, kan je afbeeldingen een andere naam geven en kan je verplaatste afbeeldingen weer terugzetten naar de vorige locatie, verwijderen etc. Andere opties zijn in de maak (bv. Batchverwerking). De extensie is nog in ontwikkeling en zal binnenkort in de JED gepubliceerd worden. De kosten zullen naar alle waarschijnlijkheid ca. 69,- euro per jaar bedragen.

Dokter Joomla!

 • Richard heeft een probleem met inloggen op zijn website. Het blijkt dat de ftp gegevens niet werken en er op dit moment niet even iets aan te doen is. Richard zal de juiste gegevens bij de hoster opvragen en met een andere joomler contact opnemen om het probleem op te lossen. Het probleem wordt in eerste instantie veroorzaakt doordat Richard een advies van internet had opgevolgd om example.com in te voeren als Cookie Domein bij de Globale instellingen. Na uitgelogd te hebben kon hij niet meer inloggen doordat example.com niet overeenkomt met de URL van de website. Je krijgt hier ook geen enkele foutmelding van als je probeert in te loggen. Opgelet dus!!
 • Rob vraagt hoe in te stellen dat bij iemand in Duitsland de meertalige website in het Duits te zien krijgt. Gemeld wordt dat dit is in te stellen in de meertalige joomla plugin door Joomla de taal van de browser te laten gebruiken. Voor talen die meerdere landcodes hebben kan de extensie db8 HREFlang van db8 worden gebruikt.
 • Rob heeft een website (laatste Joomla versie) die niet werkt met PHP 7. Hij vraagt of en zo ja hoe dit is op te lossen. Wel is de administrator kant te benaderen. De tip is om PHP 7 aan te zetten en dan stuk voor stuk na elkaar extensies, modules en plugins uit te zetten en te zien waar het probleem zit.
 • Paul heeft iemand die middels 2-factor authenticatie wil inloggen en gebruik wil maken van  Yubikey. Yubikey heeft echter 5 versies, de vraag is welke versie kan gebruikt worden. Uit de groep wordt aangegeven dat alle versies werken. Tip is wel om een wat recente versie te kopen.

Het werd een latertje en de avond is weer omgevlogen, de volgende JUG010 is op maandag 15 mei, tot dan.

Sponsoring JUG010

Per 2017 heeft de JUG010 sponsoren waardoor de maandelijkse JUG010 bijeenkomsten gratis kunnen blijven. Ook kunnen eventueel te houden Pizza, Bugs & Fun (PBF) in het Rotterdamse (deels) hiermee gefinancierd worden. De sponsoren zijn:

iFredBizzXLCrosslineMedia7Strel

Reageer

1000 Resterende tekens