Verslag JUG010 van 12 februari 2019

Opening
Maarten opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Onder de 15 aanwezigen bevinden zich twee nieuwkomers en dagspreker Arend-Henk Huzen. We starten met een voorstelrondje.

Nieuwtjes
Vandaag is Joomla 3.9.3 uitgekomen. Tijd dus weer om te updaten;
Ongeveer tweederde van alle Joomla3 sites draait nog op php5;
Het wereldwijde marktaandeel van Joomla is wat gedaald, nu ruim 3%;
In een officiële Microsoft publicatie wordt het gebruik van Internet Explorer afgeraden…

Gevraagd: hoe bepalen we de JUG010 agenda?
Na handopsteken blijkt dat we unaniem kiezen voor gezamenlijk bepalen van de agenda. We gaan voortaan iedere JUG even kort gewenste onderwerpen inventariseren. Suggesties uit de groep zijn:
Vergelijking Joomla beheertools
Het SEO dashboard van o.a. Nico Bouwman
Vergelijking WordPress / Joomla
Vergelijking Maps tools

 

Nieuwe Joomla! extensies
Arie Smitskamp loopt door de 18 nieuw verschenen Joomla! extensies van afgelopen maand heen. De leukste, grappigste, handigste en mooiste:
AA Responsive Before-After Image Slider: heb je je woonkamer, je gezicht, een schilderij of je huis gerenoveerd? Met deze extensie ’slide’ je prachtig van de oude naar de nieuwe situatie.
AA Github Profile Widget: Een kleine maar fraaie module om jouw GitHub repositories te tonen.
een ’gratis’ countdown timer die je vanuit de extensie doorstuurt naar een externe website en je daar slinks een abonnement aansmeert? Zo hoort het niet binnen Joomla! Arie meldt dit aan de JED en de naam van de extensie komt niet in het JUG-verslag;
xbTipPop: minimale maar handige plugin. Deze plaatst een knopje in je editor waarmee je Bootstrap Tooltips in je tekst kun zetten. Vele configuratie-opties.
Admin Customizer: je administrator login scherm kun je binnen sommige templates al wat bijschaven (ander logo, andere background) maar met deze extensie krijg je de keus uit een hele serie aantrekkelijke opmaaksjablonen. Niet gratis, wel best fraai uitgewerkt.

FABRIK
Arend-Henk Huzen is uit het hoge noorden naar Rotterdam afgereisd voor een FABRIK-demo. Hij gaat de uitdaging aan en begint… met vragen stellen. Wat denken jullie dat FABRIK is? En wat verwachten jullie vanavond te zien of te leren? Het blijkt dat sommige mensen al redelijk inschatten wat FABRIK is, maar meerderen ook nog niet. Eén van de vragen is ’Kun je er bijvoorbeeld een ledenadministratie mee bouwen?’

FABRIK is een gratis Joomla! extensie en gebruik je voor zgn. ’Rapid application development (RAD)’. Met hulp van een library met meer dan 100 plugins kun je vrij snel programmeren in Joomla. Een MySql-tabel met daaroverheen een lijstje en een formulier voor invoer of wijzigen van gegevens is vrij snel te maken. We gaan de diepte in!

Arend-Henk bouwt stap voor stap een kleine maar volledig werkende ledenadministratie. De onderliggende MySql tabel (Leden) en een Ledenlijst zijn vrij snel gebouwd; nu nog leden (kunnen) invoeren. Dat is eenvoudig: Je krijgt bij deze eerste lijst standaard menu-opties voor een kant en klaar formulier (data-entry) en csv-buttons voor uploaden en downloaden van gegevens. Tot slot een menu-item definiëren en je kunt de Ledenadministratie aanbieden aan gebruikers. Samen met wat leuke features (pull down velden, controle op validiteit van gegevens, last minute wijziging in de lengte van een veld), het is allemaal geregeld in minder dan een uurtje werk.

De terminologie is wennen: de MySql tabel maak je aan door een Lijst, met kolommen, te definiëren. Sla je die Lijst op, dan maakt FABRIK de Tabel in de MySql database aan. Op die tabel kun je vervolgens meerdere lijsten definiëren, eventueel zelfs met nieuwe kolommen. Dat kan verwarrend werken en een rommeltje worden. Het advies luidt om goed na te denken over je tabellen- / datastructuur en die vervolgens te bouwen met een eerste lijst. Later spijt? Of nieuwe wensen? Pas de tabel dan aan via de eerste lijst en maak vervolgens gebruik van het nieuws in de later gedefinieerde lijsten.

We gaan vervolgens wat verder de diepte in. We bekijken 1:n relaties en visualisaties. De dropdown veld ’Soort lid’ laten we verwijzen naar een nieuwe tabel ’Ledensoorten’ en doen wt andere oefeningen in datamodelleren en schermen bouwen. Als je weet welke terminologie FABRIK aanhoudt en weet hoe je data modelleert dan gaat het allemaal redelijk vlot.

Arend-Henk heeft ook een lastiger klus voorbereid. Kun je een nieuw lid in de administratie een bevestigingsmail van zijn/haar inschrijving toesturen? Het werd een puzzel die bijna drie dagen duurde. Maar dan heb je ook wat: een keurige mail aan een nieuw lid met dynamisch de betreffende ledengegevens erin: ”Recht zo die gaat!”

Samengevat: als je goed weet wat je nodig hebt, dan kun je binnen Joomla! met de (gratis) FABRIK component snel een zeer aardige applicatie ontwikkelen.

Het leverde Arend-Henk een dankwoord, een enthousiast applaus van de aanwezigen en een doos heerlijke chocolade op.

Meer informatie: www.fabrikar.com (extensie) en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Arend-Henk)

 

Dr. Joomla
Er kwam één vraag binnen via jug010.nl, deze maal van Paul Kleingeld. Sinds Joomla 3.9 kunnen Joomla users via de privacy-opties Informatieverzoeken indienen. Dat kan gaan om een export van al iemands geregistreerde gegevens of om verwijdering van die gegevens. Alleen een Super user kan zo’n verzoek afhandelen. Paul vraagt zich af of je dit afhandelen ook kunt geven aan administrators of managers, en daarmee kunt laten uitvoeren door de klant zonder dat je deze daarvoor Super user privilege hoeft te geven. De aanwezigen begrijpen de vraag maar weten het antwoord helaas niet. Paul speurt verder en koppelt terug als hij meer weet.

Op de valreep volgen nog wat korte vragen van een aanwezige beginnend Joomler. Het blijken inkoppers en zo helpen we elkaar een handje op weg in de fraaie Joomla-wereld.

Afsluiting
De JUG van februari was geanimeerd en interessant. Volgende maand (11 maart) CSS3!

 

Kom je ook!

Kom ook naar de gezellige JUG010 avonden!

Sponsoring JUG010

Dankzij onderstaande sponsoren van de JUG 010 in 2018 is de deelname slechts 5,00 euro per persoon. De JUG010 bijeenkomsten zijn gratis voor Sponsoren en 3x voor Joomla! starters/beginners.

SPONSOREN JUG010:

 sponsorsjug010

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
Jos Bogers
Geacht JUG010,
Gehoord dat de bijeenkomst van maart 2019 heel veel "normale" wetenswaardighe den van joomla aan de orde zijn geweest??
Als dat klopt zou ik dan van Jug010 een verslag daarvan kunnen krijgen ? Misschien een niet alledaagse vraag voor een lid van Jug073? Ik verwacht dat ik er blij mee zou zijn . ?

0

Reageer

1000 Resterende tekens