Op maandag 21 november 2016 kwam de Joomla Gebruikersgroep Regio Rotterdam we weer samen in Brasserie La Cocotte, onze locatie aan de Nieuwe Langeweg 21, 3194 DC Hoogvliet Rotterdam.

Vandaag is er veel nieuws over Joomla, een presentatie van Anja de Crom en veel vragen in de rubriek Dokter Joomla. 

Nieuws uit de Community

Roland Dalmulder geeft aan dat versie 3.7 zal verschijnen, net voor de Joomladagen NL. Misschien is iedereen dat weekend dan iedereen druk met updaten naar versie 3.7.1 ;-).  

  • Knoppen zijn voorzien van flat design.
  • Er zit een nieuwe kalender in, die verschijnt bij invullen van datumvelden. Het is nieuwe code en jQuery.
  • Met de nieuwe snellere object georiënteerde router kun je per component de URL aanpassen. Er is een optie om het ID-nummer uit de URL te halen.

Op Joomla.org staat meer info in het artikel Roadmap Joomla

 

De eerste beta van Joomla 4 wordt nu verwacht in mei 2017.

De data voor de Joomladagen zijn bekend gemaakt: 31 maart, 1 en 2 april 2016 in Zeist. Sprekers kunnen zich aanmelden, kijk op de website http://joomladagen.nl/ Het programma voor de eerste dag is nog niet bekend.

Sucuri heeft een interessante blogpost geplaatst: How to clean hacked Joomla.

Het Joomla Educatie Project (slides) wil educatieve instellingen (hogescholen, universiteiten) voorzien van informatie over Joomla en Joomla meer onder de aandacht brengen van technische studenten (developers, webdesigners). 

Meta meldt dat er ruimte is voor een nieuwe vrijwilliger, die de Gebruikersgroep regio Rotterdam (JUG010) wil organiseren.  We zoeken iemand die de data prikt, het programma verwerkt in de agenda op joomlacommunity.nl, verslaglegging regelt, de maandelijkse nieuwsbrief stuurt en contact onderhoud met o.a. deelnemers, sprekers, de landelijk coördinator en JUG-organisatoren in het land.  
JUG-organisator ben je niet eens per maand, maar elke dag. Qua tijdsbesteding moet je vooral denken aan de tijd die het kost om elke maand aanwezig te zijn en de communicatie.

Presentatie: Anja de Crom - May the Forms be with You

De presentatie gaat over formulieren met RSForms, databasetabellen, ID’s, een terugkeer-URL, users bewerken, code die je kunt stuk maken, een zwik injecteren, geinige veldjes met PHP-code, mappings, de substr functie en súperhandige functies. Ze laat zien dat iedereen formulieren gebruikt, denk maar aan het inlogformulier. Ze laat zien wat je allemaal kunt doen met formulieren.

Anja presenteert met veel grappen en lol. Briljant!! En ook nog geniaal. ;-)

Alle presentaties van Anja staan op SlideShare.   

 

Dokter Joomla

Dokter Joomla is het forum, maar dan live. Stel je vraag en er volgen oplossingen en discussies.

1 Hoe zet je slideshare in een artikel in Joomla?
Onder (of bij) een presentatie zie je Share > Embed. De JCE editor filtert de code, waardoor de presentatie met player niet weergegeven wordt. Je hebt al snel een extra extensie nodig, als een klant deze code in een artikel wil plaatsen. We proberen Sourcerer van Regular Labs .
OSEmbed van Joomlashack werkt alleen als je de betaalde versie hebt. Met Form2Content kan een klant ook code toevoegen. Een andere optie is een snippet, waar de klant alleen een URL invoert. 

2 Templates
Over Yootheme Pro verschillen de meningen, werkt het makkelijk of minder goed? De werkgroep van de JUG gaat in maart Yootheme Pro ontdekken.

Verschillende templatebouwers worden genoemd. Rocket Theme heeft ‘vrij Amerikaanse designs’ met veel grid holders. Kennen jullie RSTemplates al? We discussiëren over wat je in een template regelt en of je dan nog wel weet waar de content in Joomla te vinden is.

Bijna niemand gebruikt eigenlijk nog de standaard geïnstalleerde templates, Protostar.  Dat is voor nieuwe en minder ervaren Joomla gebruikers best lastig, zij moeten al snel op zoek naar templates voor beetje een leuke website.

3 Hoe leeg je cache:

  • In de browser
  • Op de server waar de website op draait
  • Op de CDN server

In de volgende versie van Joomla komt media versioning, waarbij er steeds nieuwe nummers aan de Javascript en CSS bestanden worden toegevoegd. Er volgt discussie of dit wel handig is voor de resultaten in Google.

Er bestaan een browser plugin voor Firefox, die cacheproblemen beter oplost dan Firefox zelf. Dit is de Clear Cache plugin.

4 Modules tonen per maand.
Een module voor januari, een andere module voor februari. In maart wil je weer de eerste module. Hoe doe je dat? Een simpele oplossing is de gewenste modules kopiëren voor elke maand.

5 Verwijzen
Een verwijslink werkt niet altijd goed met hoofdletters en kleine letters. Verwijsbeheer (de redirect manager) heeft moeite met hoofdletters. Wat is de slimste manier om deze problemen op te lossen. Dit zou moeten kunnen met een htaccess redirect waar een URL wordt afgevangen met de [NC] optie en dan doorsturen naar de URL met alleen kleine letters.

 

De avond bleek weer tekort. Kom je de volgende keer weer? 

Nog nooit geweest? Kom dan kijken of de JUG010 iets voor jou is! De groep is ongeveer 20 personen groot, ongedwongen, lekker Rotterdams en actief, er kunnen altijd deelnemers bij.
Tot de volgende maand!

Reageer

1000 Resterende tekens