Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Peter den Hertog. | Categorie: Rottterdam.

Verslag mei bijeenkomst Joomla gebruikersgroep Rotterdam

Elke maand vinden er vele bijeenkomsten plaats van Joomla gebruikersgroepen door het hele land. Ditmaal een uitgebreid verslag van de bijeenkomst van gebruikersgroep Rotterdam afgelopen mei door Peter den Hertog. Met onder meer een vraaggesprek met Mr. Lennert Ouwerkerk, ICT-jurist.

Deze avond was er een grote groep Joomla! enthousiasten aanwezig waaronder ook een aantal nieuwe gezichten. Welkom voor deze nieuwkomers en we hopen dat jullie vaker zullen komen.

We begonnen met een bespreking van de events en nieuwtjes.

J and Beyond, internationale Joomla! Conferentie

Een aantal leden vd gebruikersgroep Rotterdam is van 6 t/m 8 mei op deze Joomla! Conferentie geweest. Deze werd gehouden in Rolduc, Kerkrade. Een oud seminarie voor een geslaagde en sfeervolle conferentie. Er was veel gelegenheid om onder een (soms gesponsord) biertje de mensen te leren kennen achter de fora en avatars.

Highlights zoals die door de leden van onze gebruikersgroep werden ervaren waren:

  • Jmonitoring extensie om vanuit 1 site meerdere sites te kunnen beheren. Website developer
  • Construct Template
  • Security presentatie van Nicholas Dionysopoulos van Akeeba
  • De goede extensies maar ook humor van Peter van Westen van NoNumber
  • Ontmoeting met Jen Kramer (en vanavond weer via Skype).

Links

Skype gesprek met Jen Kramer

Skype with JenJen Kramer is het gezicht achter een aantal Joomla! Trainingen bij Linda.com .  Ze woont en werkt in de buurt van Boston, New-Hampshire. Daarnaast heeft ze nu 2 boeken over Joomla! op haar naam staan en een Web ontwikkelbedrijf met 4 medewerkers.
Ze organiseert Joomla! dagen en usergroepen die gemiddeld door tussen de 10 en 20 mensen worden bezocht.

Op JAB11 heeft ze een presentatie gegeven: “Women in Joomla!”.  De meeste development teams bestaan voor het overgrote meerderheid uit manlijke developers. In Open-source en vooral Joomla! is dat iets beter, maar Jen vindt het belangrijk dat de mix evenwichtiger wordt. Dit zal de ontwikkelingen ten goede komen omdat vrouwen een ander perspectief en interesses hebben.

Ze promoot de campagne voor meer “Give back” aan de Joomla! community met het Pizza plan.  Daarmee willen ze meer mensen betrekken bij de ontwikkeling. Bij Joomla! doet ongeveer 0,05% aan give back terwijl dat bij b.v. Drupal 99% of meer zou zijn. Kenmerk van het Pizza plan is dat de projecten, klein en duidelijk zijn met goede aanwijzingen van het beoogde resultaat. Ze werken nu aan een lijst van eenvoudige zaken.

Over de huidige stand van zaken bij Joomla was ze duidelijk. Op dit moment lijkt het wel of Joomla! het steeds moeilijker maakt om mee te doen. O.a. door bijhouden van 3 repositories, meerder communicatiekanalen, geen vooruitgang terwijl het J! comité denkt dat alles duidelijk is, dat het goed gaat en er geen problemen zijn...

Mr. Lennert Ouwerkerk, ICT-jurist.

ICT JuristNa de pauze een presentatie van MR. Lennert Ouwerkerk, een ict-jurist die het ICT Juridisch adviesbureau Stimmt heeft opgericht. Vanuit Stimmt geeft hij Juridische ondersteuning op het ICT-vlak en heeft hij een webwinkel voor kant en klare contracten, leveringsvoorwaarden en voorbeeldovereenkomsten.
Na een uitleg over hoe hij hiertoe gekomen is en wat hij doet, worden vragen van aanwezigen behandeld.

Is het verstandig om aan de Fenit voorwaarden te refereren?

Fenit zijn voorwaarden uitgegeven door ICT-office, de branche vereniging van IT-, telecom-, Internet-, en Office bedrijven. Ict-office voorwaarden op de website. De Fenit voorwaarden zijn wat ouder waar een aantal moderne dienstverleningen niet in zitten.

Moderner zijn de ict-voorwaarden, maar let op, het zijn 81 pagina’s en ze zijn erg richting de belangen van de ICT ondernemers geschreven. Er zijn veel modules dus kies alleen die modules die voor jou van toepassing zijn. De standaardvoorwaarden zijn prima voor kleinere klanten en ook de geschillen zijn geregeld via mediation, zodat je niet zo maar voor de rechter komt.  Vaak is het beter, zeker bij grote opdrachten voor grotere bedrijven om meer maatwerk in de leveringsvoorwaarden te stoppen.

Zijn er veel copyright problemen?

Niet zo heel veel, ± 2-3 keer per jaar. Het valt dus wel mee.

Ben ik als SW ontwikkelaar financieel aansprakelijk voor bugs etc?

Wat we allemaal kennen is bv een nieuwe versie van IE en dan werkt de site niet goed meer. De ICT-voorwaarden beschrijven dat goed, maar zet dit soort zaken gerust duidelijk in je offertes.
Aansprakelijkheid is er bij toerekenbare tekortkomingen. Als het dus gewoon niet goed werkt. Dit wordt goed geregeld in de ict-voorwaarden maar wel eigenlijk iets te ruim voor kleine ondernemers. Gewoon goed regelen in je contract.
Ander verhaal zijn beroepsfouten, dit kan je niet “afvangen” met voorwaarden of een contract. Voorbeeld hiervan is b.v. een jurist die een termijn vergeten is of een accountant die de BTW is vergeten aan te geven.

Colofon bepaling is in Duitsland veel strenger dan in NL?

Idd, dat klopt, in NL wel makkelijker maar het is wel goed om de e-commerce richtlijnen te volgen. Je moet kenbaar maken wie je bent en vooral hoe je te bereiken bent (contact). De verantwoording ligt bij de eigenaar vd site, maar als professionele webontwikkelaar help je de klant daarbij. Ook bij een webwinkel goed op de voorwaarden letten. Als je hier niet aan de e-commerce voorwaarden voldoet  gaat de teruggeef termijn van 7 dagen terug naar 30 dagen. (Europese wetgeving op dit punt is bezig om de webwinkel teruggeeftermijn te verlengen van 7 naar 14 dagen)

Als er nu toch een conflict is?

Probeer altijd te blijven praten met je klant en naar een oplossing toe te werken. Dat is voor beide partijen beter dan een conflict juridisch uit te vechten. Probeer bij de rechter vandaan te blijven.

Ben je verantwoordelijk voor en ten opzichte van je onderaannemers?

B.v. je hebt voor de website door een grafisch ontwerper een logo laten ontwerpen, dat mag niet zo maar op een briefhoofd etc. gebruikt worden. Het valt onder het auteursrecht, maak hier duidelijk afspraken over. Neem in de voorwaarden op dat je alle rechten voorbehoud op hetgeen je gemaakt hebt. Noem die onderdelen ook. In de ICT-voorwaarden staat ook een stuk over vrijwaring waarmee de klant je vrijwaart voor  het gebruik van auteursrechtelijke eigendommen.

Open-Source licenties houden in dat mijn SW ook  automatisch Open Source is?

Dit zijn “virale licenties”, je kan ze dus niet doorverkopen of doorgeven. B.V. als je een extensie maakt op J! Dan is je extensie ook GPL omdat J! GPL is. Maar . . . . . het is nog nooit zover gekomen dat dit getest is voor de rechtbank.
Templates zijn GPL onder WordPress maar niet onder J! Doordat de organisaties anders omgaan met het begrip afgeleid werk.

Vallen eigen gemaakte templates hier dan ook onder?

En kan je die beschermen? Je maakt ze met CSS en PHP wat een andere licentie structuur heeft. Je hebt natuurlijk altijd wel auteursrecht.

Hoe bewijs je dan dat je het zelf gemaakt hebt?

Dat is erg ingewikkeld en meestal meer moeite en kosten dan dat je er iets mee bereikt. Als je dit heel ver wil doorvoeren dan kan je er aan denken om het te laten registreren (waarmerken) bij een Notaris. Dat kost geld, een gratis optie is om het te laten dateren bij de belastingdienst. Maar dan nog, beoordeel goed welk gevecht je aangaat en wat je kansen zijn.

Buitenlandse leveringen?

Wordt wel geregeld in de voorwaarden, maar zorg er in ieder geval voor dat je opneemt dat het onder Nederlands recht valt.

Zijn Webrichtlijnen goed geregeld in NL?

Bij de overheid wel, in het bedrijfsleven is dit niet goed geregeld.  Wel goed om naar te kijken maar erg moeilijk om juridisch te onderbouwen. Als je er aan moet voldoen, ga dan praten met je opdrachtgever welke onderdelen wel of niet van toepassing zijn. Zeg niet klakkeloos dat je “er aan zal voldoen”

Medewerker bouwt site bij bedrijf A en neemt hem mee naar bedrijf B?

Als de medewerker in loondienst is mag dat niet. Let op bij ZZP’ers vaak anders geregeld.

Construct presentatie komen we helaas niet meer aan toe.

Dat is jammer omdat een aantal aanwezigen hier speciaal voor is gekomen. Anja en Danny van Dijk gaan kijken of ze wat vragen na afloop kunnen beantwoorden en of er een presentatie te geven één van de volgende keren.

Dr. Joomla!

Mijnlingerieoutlet.nl

De site is opgezet om voorraden uit de winkels op een goede en winstgevende manier te verkopen.  Eén vd problemen met de webshop is dat de subcategorieën te diep moeten zijn.
De shop is in VirteuMart en om de artikelen makkelijk in te brengen heeft de aanwezige Ronald Dalmuder van css improved een handige extensie gemaakt. Hij is ook VirtueMart specialist en er zal gekeken worden of hij kan helpen.
Ander probleem is dat een artikel meerdere maten heeft en maar 1 prijs. Volgens Roland is dit op te lossen met child artikelen. Kan dus via zijn extensie worden ingelezen, ook als er in de sheet plaatjes bij staan, kunnen deze automatisch verkleind worden. Voorwaarde is wel dat de plaatsjes met FTP al  zijn “geupload”.
Voorraden, ja gaat idd meestal goed, gaat fout bij retouren en orders die niet betaald worden.

Zijn SEF urls beter om goed te scoren in de rankings?

Het algemene antwoord is JA!  En…..
Zet de belangrijkste woorden H! Tags en laat ze terugkomen in pagina titels, menu titels etc.

RWD producties heeft een probleem om video’s te vertonen op de site.

Dat verbaast de meeste aanwezigen omdat de JW player dat toch moet kunnen. Wel blijkt dat de site in J! 1.6 is wat nog niet geadviseerd wordt. De filmpjes zijn in FLV formaat. Ze zoeken een website bouwer die hun kan helpen.

Kan je een website minder populair / vindbaar maken?

Deze site van een voetbal vereniging is ook erg populair bij niet leden omdat hij goede en up-to-date informatie heeft. Maar die populariteit heeft een prijs zodat de club aan een duurder hosting contract moet vanwege al het verkeer.
Suggesties die gedaan worden:

  • Afmelden bij Google
  • No index, no follow opnemen
  • Robots.txt aan passen met o.a. no index, no follow
  • Achter een password zetten.

Vragen voor de volgende keer:

  • welke Joomla sites zijn er allemaal...
  • magazine.joomla.org, artikel van Meta over Joomla! Days NL

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.