Dinsdagavond 7 februari na het genot van een lekker speciaal biertje en de lekkere avondmaaltijd van Café Bar le Duc is de JUG073 van start gegaan. Na een korte introductie voor de nieuwe bezoekers en het programma van de Joomladagen was het de beurt aan Anja de Crom voor haar presentatie over RSForms Pro.

RSForms Pro

Deze presentatie heeft Anja de Crom (http://anjadecrom.nl/) ook gegeven tijdens de Joomla!dagen 2016. De slides zijn zichtbaar via http://www.slideshare.net/anjadecrom/may-the-forms-be-with-you-advanced-rsform-pro. Met uitzondering van de nieuwe slides. De meest gebruikte formulieren binnen Joomla! is het Content Management Systeem zelf. Het aanmaken, bewerken en verwijderen van de content zelf. 

Grote vriend van Anja de Crom is de terugkeerurl te gebruiken als input van een tweede formulier. Door de terugkeerurl te vullen met het id van het nieuwe formulier en een zoekwaarde kan deze gebruikt worden voor een zoekopdracht in het nieuwe formulier. 

De documentatie van RSForms Pro bevat tegenwoordig veel voorbeeldscripts waarmee je aan de slag kunt. https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro.html

In één van de PHP scripts wordt een parameter uit de url gebruikt als input voor een database zoekopdracht:

$user_id = JRequest::getVar('uid');

Sinds Joomla! 3.3 is JRequest::getVar deprecated en kan vervangen worden door: 

$user_id = JFactory::getApplication()->input->getInt('uid');

 (en hiermee heeft Hans een snickers gewonnen. yeah!)

Toon informatie van een ander formulier in een nieuw formulier. De documentatie van RSForm Pro legt uit hoe dit moet: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro/custom-scripting/display-information-submitted-in-a-different-form.html

Dr Joomla

Waarom zou ik het htaccess.txt bestand moeten wijzigen in .htaccess?
Wat doet het bestand? Wat is de relatie met caching? Wat moet er dan inhoudelijk veranderen/ wijzigen in het bestand?

De voornaamste reden om htaccess.txt te hernoemen naar .htaccess is om de Joomla! site op een Linux omgeving de zoekmachinevriendelijke urls te laten gebruiken zonder dat er index.php in de url voorkomt. Verder bevat de standaard htaccess regels ter beveiliging van de Joomla! installatie. Vanuit Akeeba Admintools heb je de mogelijkheid een geavanceerdere htaccess te genereren. Veel van de content die er in voorkomt komt vanuit de Apache HTTP server boilerplate configs (https://github.com/h5bp/server-configs-apache/blob/master/dist/.htaccess). Met toevoeging van de standaard Joomla htaccess kan deze ook toegepast worden voor je eigen Joomla! website. 

(browser-)caching??
Als ik een nieuw artikel of menu item aanmaak en publiceer, geen enkel probleem. Zie het meteen in de website. Als ik een menu item of artikel aanpas of wijzig, dan zie ik geen reactie op de website; zelfs met verversen van de pagina niet.
Als ik in een andere browser de pagina open, is de kans groot dat ik de wijziging wel zie. Na vrij lange tijd komt de wijziging wel in beeld, maar ik weet niet goed hoe dit op de lossen.
Met firefox werkt het beter dan met chrome. Als ik in Joomla alle caching uitschakel, gaat het (iets) beter.
Moet ik iets in .htaccess aanpassen?? en zo ja, wat zijn handige waarden voor tijd intervallen?

Met het activeren van de cache vanuit de Algemene instellingen in Joomla! gaat Joomla! de output van modules en extensies opslaan in de Joomla! cache. (Vanuit diezelfde Algemene Instellingen kun je aangeven waar dat is. O.a. Files en Redis). Indien na het doorvoeren van een wijziging dit niet direct zichtbaar is in de frontend kun je via Systeem > Wis Cache de cache legen. De wijziging zal nu zichtbaar zijn op de voorzijde van de website. Middels de Regular Labs extensie CacheCleaner is het mogelijk de cache met een druk op de knop te legen. 

Los van de Joomla! cache is er ook browser cache. Door de pagina te verversen met CMD+SHIFT+R (CTRL+SHIFT+R / CTRL+F5) kun je de pagina verversen zonder naar de browser cache te kijken. Chrome is soms wat hardnekkiger dan andere browsers. 

De standaard htaccess van Joomla! bevat geen informatie over caching. De Apache HTTP server boilerplate configs laat vanaf regel 836 zien hoe je expire headers toepast. Deze informatie vertelt de browser hoe lang hij een bepaald bestand in de cache mag opslaan en er dus van uit mag gaan dat deze in de genoemde periode niet wijzigt. Meer informatie over Cache kun je lezen via https://varvy.com/pagespeed/cache-control.html

 

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
Hans van der Meer
Goede reminder dat ik nog eens naar de htaccess moet kijken. :)
Ik begreep dat in Joomla! 3.7 ook het probleem met de "u heeft geen toestemming om deze link te gebruiken voor directe toegang tot deze pagina" opgelost wordt. Dat heeft ook met de htaccess te maken.

Reageer

1000 Resterende tekens