Maandaggavond 6 maart na het genot van een lekker speciaal biertje en de lekkere pan mosselen van Café Bar le Duc is de JUG073 van start gegaan. Na een korte reminder over het programma van de Joomladagen was het de beurt aan Hans Kuijpers voor zijn presentatie over Best Practices: Joomla! Templates.

Best Practices: Joomla! templates

Deze presentatie van Hans Kuijpers was eigenlijk vrij kort. Doordat de aanwezigen van de avond zich in mindere mate bezig hielden met het bouwen van templates is de presentatie meer een discussie geworden over wat men zelf belangrijk vindt bij templates en hoe ze dit toepassen bij de eigen sites.

  • Een template moet simpel zijn
  • Vaak zitten ze vol toeters en bellen waar je niks mee doet

Al discussiërend kwam ook de vraag naar voren hoe je een template kunt bouwen zonder PHP kennis. Als je niet afhankelijk bent van de wensen van een aangeleverd design en je de site zelf mag vormen dan kan dit met de zogenaamde pagebuilder extensies. In 2016 zijn deze hier bij #JUG073 aan bod gekomen door Sander Potjer en Arjan Abbink. Met name de combinatie van het Helix platform en Pagebuilder van Joomshaper is dan vrij krachtig. Zonder kennis van PHP, JS, CSS noch HTML kun je een eigen template in elkaar klikken. Maar let wel.... je moet dan niet afhankelijk zijn van een aangeleverd design. Stel je tevreden met hetgeen ze aanbieden en vaak is dat ook al meer dan voldoende. 

Dr Joomla

Een vervolg op .htaccess en het aansturen van https na het installeren van een SSL certificaat. Hoe krijg ik de redirect goed

De standaard Joomla! htaccess kan aangevuld worden met extra htaccess regels om zo meer te doen aan caching, maar ook aan redirects. In alle projecten gebruikt Hans Kuijpers de .htaccess van https://raw.githubusercontent.com/h5bp/server-configs-apache/master/dist/.htaccess. Aangevuld met de htaccess regels van een standaard Joomla! installatie is dit een zeer degelijke start. 

Door middel van het verwijderen van comments (#) kun je bepaalde htaccess regels activeren. Echter... ook met redirect van http -> https, non-www -> www en een combinatie van beide is het nogal eens stoeien. Daarom de volgende code snippet om deze beproefde redirect goed te krijgen:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
</IfModule>
Hoe kan ik er voor zorgen dat de linkerkolom van mijn template niet als eerste verschijnt op mobiel, maar pas na de content, die op desktop in het midden staat?

Middels Bootstrap 3 en 4 is het mogelijk om contentblokken van plek om te wisselen middels push en pull. Met Bootstrap 2 gaat dit helaas niet en de template waar deze vraag over gaat is gebouwd met Bootstrap 2. Er zijn twee andere oplossingen besproken:

  1. Indien het niet noodzakelijk is dat de content op mobiel getoond wordt kun je er voor kiezen om middels de Bootstrap 2 class hidden-phone deze content op mobiel te verbergen. 
  2. Maak gebruik van Regular Lab's Advanced Module Manager en je kunt zonder wijziging aan de code een module tonen of verbergen op mobiel, tablet en/of desktop. De gratis versie stelt je in staat om modules toe te wijzen aan apparaten. Dus dupliceer de module van de positie links naar rechts en wijs hem bij eerstgenoemde toe aan verbergen op mobiel, en de tweede toe aan tonen op mobiel
Kan ik al bouwen met Joomla! 3.7?

Op dit moment is Joomla! 3.7 nog beta3. Live gaan met een beta versie is niet aan te bevelen. Het is beter live te gaan met een stable version. Maar bouwen kan altijd, want Joomla! 3.7 heeft een aantal toffe dingen, waaronder:

  • Custom Fields
  • Nieuwe routing, waardoor je bij een category blog weergave geen id meer in de url hoeft te hebben
  • TinyMCE is vernieuwd
  • en vele ogenlijk kleine wijzigingen, waaronder het tonen van de default waarde. Dus niet meer "Use Global", maar "Use Global (show)"

Leuk introductiefilm over Joomla! 3.7: https://plus.google.com/photos/photo/112939345266070287086/6393311386620604162?icm=false

 

 

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
Arjan
Goed verslag Hans. Goede tip van de .htacces file. Top!

Reageer

1000 Resterende tekens