Joomla Nieuws

Inmiddels is het geen nieuws meer: Joomla 3.7 is op tijd uitgekomen. En ten tijde van dit verslag zitten we al op 3.7.2 😊.

Nieuw plan: avond voor beginners

We overwegen om een extra avond te organiseren, naast de reguliere JUGs, een soort inloopavond waarbij mensen onder begeleiding aan hun Joomla-site kunnen werken. Je kunt mensen helpen, mensen dingen leren en Joomla onder de aandacht brengen.

We zouden op 25 september willen beginnen met de eerste inloopavond. Het idee is om er een aantal per jaar te doen. Bij die eerste editie zijn Sjors, Patrick en René aanwezig. Sjors wil er alle avonden wel bij zijn. Anja vraagt onze locatie of het mogelijk is om een extra avond te organiseren.

De avonden gaan heten: Wegwijs in Joomla – inloopavond voor beginners. Er kunnen tien bezoekers per keer meedoen. Ziet het ernaar uit dat het drukker wordt, dan kunnen we de opzet veranderen naar een workshop.

We maken een persbericht dat naar de huis-aan-huis-bladen in Groot Utrecht gestuurd gaat worden. Onze nieuwsbrief krijgt een stuur-door-naar-een-vriend-knop. We gaan ook werven bij ZZP-clubjes in de omgeving. Iedereen die iets weet kan zijn of haar suggesties sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Thema: gebruikersbeheer

Vanavond hebben we geen presentatie, maar een open avond over gebruikersbeheer. We nemen alvast een voorschot op Joostock, de Joomla-unconference op 7 en 8 oktober in Eindhoven waarvan het programma niet van tevoren vaststaat en alles draait om interactie, discussie, leren van elkaar en inbreng van deelnemers.

Onze discussie van vanavond start met de klant, hoe je met je klant communiceert, wat je wel en niet uitlegt. Al snel moeten we concluderen dat over het omgaan met klanten makkelijk nog een avond te vullen is… en vanavond zou het gaan over gebruikersbeheer. Daar gaan we dus mee verder, en de flipover met vragen over omgaan met klanten bewaren we voor een volgende editie.

Rechten

Ongeveer de helft van de deelnemers maakt zijn klant super user. Sommige deelnemers maken een manager account en een security account voor als het nodig is, daar heeft de klant dan ook de inloggegevens van. Het niveau administrator mag geen updates doorvoeren. Je moet dus altijd overwegen of je wilt dat je klant updates kan doen / zien.

Soms is er wat voor te zeggen om je klanten zo weinig mogelijk rechten te geven. Het kan ook verwarrend werken voor je klanten. De klanten die meer kunnen hebben, die komen vanzelf wel bovendrijven.

Een goede ACL opzetten kan wel wat tijd kosten. Er zijn een paar basisgroepen, maar als het wat ingewikkelder wordt, dan moet je het zelf configureren.

Content management

Binnen JCE kun je een profiel aanmaken waarbij bepaalde gebruikersgroepen alleen toegang hebben tot bepaalde mappen. De mogelijkheden van TinyMCE zijn vanaf Joomla 3.7 ook wat uitgebreider.

Wil de klant zelf foto’s aanleveren / in de content zetten? Dan zou je bij het verkooptraject moeten uitleggen hoe die foto’s eruit moeten zien, resolutie, oriëntatie (dat hij geen liggende foto’s aanlevert als jouw ontwerp uitgaat van staande).

Hoe voorkom je dat een site vernaggeld wordt?

Voorbeelden: heel erg lange pagina’s, foto’s op de gekste plekken, geen lees-meer-links ingevoegd.

Ook hier is het devies: goede afspraken maken, instructie voor foto’s. Elke handeling die een gebruiker moet uitvoeren, brengt een risico met zich mee. En ja: handleidingen maken is wel een werkje, maar veel handelingen zijn voor alle websites hetzelfde. Wanneer je in je ontwerp heel veel verschillende elementen hebt, en de instellingen verschillen per categorie, bijvoorbeeld, dan wordt het wel ingewikkeld.

Je kan ook een workflow inrichten waarbij de geüploade afbeeldingen en de gemaakte content eerst door een master bekeken moet worden.

Bij onderhoudsafspraken kun je afspreken dat je de eerste tijd wat vaker in de site kijkt. Dan kun je wat bijsturen als er dingen op contentgebied niet helemaal goed gaan.

Hoe los je het op dat je editor er code uit sloopt? Een iframe bijvoorbeeld (Google Maps of een YouTube filmpje)? Je kunt Sourcerer gebruiken. In de editor de verboden items weghalen (niet allemaal, want dan zet hij ze standaard weer terug).

Klantvragen…

Een van de deelnemers heeft een klant die geen home-knop wil. En de pagina home, dat is een menu-item dat ergens middenin het menu staat. Dat soort gesprekken heeft iedereen wel eens. Elk bedrijf wil onderscheidend zijn. Maar feit is dat de bezoeker niet onderscheidend is, die wil een logische, gestructureerde site. Dat kun je wel tegen je klant vertellen “uit onderzoek blijkt”… Als jouw klanten naar de homepage moeten zoeken, dan zijn ze snel weer weg. Ben je een expert of doe je gewoon klakkeloos alles wat de klant vraagt? Dat hangt ook van het project af, en van de relatie met de klant. Bij sommige projecten is het soms het makkelijkst om toe te geven aan wat de klant denkt te willen. Maar als hij flink betaalt voor de site, dan betaalt hij ook voor jouw professionaliteit en ervaring, en dan mag je verwachten dat hij openstaat voor deskundig advies.

Dokter Joomla

Case: Ik heb een lijst op mijn site, die wordt samengesteld uit embedded content (TicketUnie). Als je doorklikt op een item uit de lijst, dan blijft hij op dezelfde positie in de website staan. Dat is een probleem als je op een item onder uit de lijst klikt. Hoe regel ik dat hij altijd naar bovenaan de pagina gaat?

Antwoord: Je Joomla pagina ververst niet, alleen het stukje uit het iFrame ververst. Eigenlijk zou je een scriptje moeten hebben dat de pagina waarop de inhoud van het iFrame geladen wordt, ververst. Dat gebeurt wel in de module “Andere voorstellingen” die naast de programma-informatie staat. Je zou TicketUnie kunnen vragen om de andere lijst op dezelfde manier te linken, want ze hebben hun informatie op twee verschillende manieren opgelost.

Case: In de Protostar kun je instellen dat-ie breder moet; waar moet de foto aan voldoen om het op een groot scherm ook goed te doen, maar ook op een mobieltje?

Antwoord: Het hangt van je schermresolutie af. Patrick gebruikt meestal 2000 pixels, 72 dpi. Anja 1920, dan doet hij het op de meeste schermen ook goed. Met een retina scherm zit het weer anders.

Case: Ik heb rechtsboven een logo met een hartje. Het lijkt me mooi om dat langzaam te laten infaden.

Antwoord: Met CSS, hier vind je hoe: https://daneden.github.io/animate.css/

Vanavond een nieuwe bezoeker, Erik, die voor een theater de website beheert nadat die was gemigreerd van Joomla 1.5 naar 3.x.

Komende bijeenkomsten:

Volgende maand: hoe ga je om met gebruikers? Open avond

12 juni: Patrick Smits over zijn eigen template

Joomla Nieuws

De JoomlaDagen, daar zijn we bijna allemaal geweest. ’s Morgens was er examen, van de 29 kandidaten zijn er 17 geslaagd (onder wie Anja!). ’s Middags waren er zo’n 50 mensen aan het bugs fixen. Op zaterdag was het erg druk, op zondag wat minder.

Joomla is inmiddels 80 miljoen keer gedownload.

Tijdens de JoomlaDagen liet Sander wat zien van Joomla 4. Ziet er goed uit! En voor de Wordpress-gebruikers zal de overstap wat makkelijker zijn, want de interface heeft wel wat overeenkomsten.

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 11 april 2017

Lex heeft de vorige keer aangekondigd dat hij gaat stoppen met JUG Utrecht. Gelukkig meldde zich meteen een vrijwilliger die voortaan samen met Anja de bijeenkomsten organiseert: Patrick Smits.

Komende avonden:

10 april: Accelerated Mobile Pages – Simon Kloostra
8 mei: Hoe ga je om met gebruikers? Open avond

Interessant onderwerp: wat kun je met de htaccess maker van Admin Tools

Joomla Nieuws

 • Joomla 3.7 stable release stond gepland voor 28 maart 2017, maar is doorgeschoven naar begin april.
 • Als je Joomla 3.7 installeert, zul je in de backend een waarschuwing krijgen als je nog PHP 5.6 of lager gebruikt.
 • Simon Kloostra geeft binnenkort een workshop SEO, je krijgt zijn boek er gratis bij. Je kunt nog aanmelden, maar je moet wel snel zijn.
 • Op deze site, www.joomlacommunity.nl, is een agenda, daar staat netjes per maand wat de JUGs in het Nederlandse taalgebied doen. Of iedereen daar eens naar wil kijken, en ook naar de onderwerpen je interessant zou vinden. Dan kunnen Patrick en Anja die mensen benaderen en regelen dat ze ook bij ons komen.
Lees meer: Verslag JUG Utrecht 13 maart 2017

JUG Utrecht 13 februari 2017

Welkom Marcel, die voor een vereniging een website moest bouwen. Die draait nog op 2.5 en nu moet hij hem gaan migreren. Hij hoopt – of verwacht – hier ondersteuning en hulp te vinden (we doen ons best 😊).

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 13 februari 2017

We beginnen het nieuwe jaar rustig, met lekker veel Joomla Nieuws en een minipresentatie over Crowdin.

Volgende bijeenkomsten

 • 13 februari: Zelf modules maken – presentatie door Niels van der Veer
 • 13 maart: Plugins maken – presentatie door Frits Jongbloets (onder voorbehoud)
 • 10 april: Accelerated Mobile Pages – presentatie door Simon Kloostra
 • Leuk onderwerp voor een volgende bijeenkomst: hoe ga je om met gebruikers, wat leer je ze wel en wat niet? En welke rechten geef je ze?
 • En ook interessant: wat kun je met de htaccess maker van Admin Tools?
Lees meer: Verslag JUG Utrecht 9 januari 2017

Michiel Verhoef gaf een presentatie over Vagrant tijdens de laatste bijeenkomst van dit jaar bij JUG Utrecht. Onze volgende bijeenkomst vindt plaats op 9 januari 2017.

Joomla Nieuws

Themler: is iets van Artisteer waar je relatief makkelijk sites mee kunt bouwen. In verschillende CMS-en. Werkt leuk, maar je hebt wel veel overhead (net zoals bij een kant en klare template). En het is op abonnementsbasis: als je stopt met je abonnement, kun je niets meer.

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 12 december 2016

Met een stuk of 15 bezoekers is het een gezellige, drukbezochte avond. Er zijn een paar nieuwe mensen, de een professioneel en de ander hobbymatig.

Volgende bijeenkomst

12 december: Michiel Verhoef over Vagrant

Toekomstig onderwerp: hosting, waar moet het aan voldoen?

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 14 november 2016:...

Verslag van de bijeenkomst van JUG Utrecht 10 oktober 2016

Tegen de twintig bezoekers! En we hebben een internationaal gezelschap deze keer, want onze groep is vanavond uitgebreid met Peter uit Belgie (welkom Peter!). Ook voor het eerst is Co uit Culemborg.

Genoeg luisterende oren voor Jisse...

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 10 oktober 2016: SSL

jug030 joomla certificering

Weer nieuwe gezichten! Charlotte is vooral geïnteresseerd in certificering, Cor is een jaar of drie bezig en probeert een bedrijf op te starten. Hij bezoekt regelmatig bijeenkomsten van gebruikersgroepen. Het valt hem op dat er weinig structuur in de bijeenkomsten zit. Dat komt, legt Lex uit, doordat de gebruikersgroepen door gebruikers georganiseerd worden. De onderwerpen van de avond worden bedacht door de gebruikers zelf, dus wat we interessant vinden, dat gaan we doen.

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 12 september 2016

Een fijne opkomst voor een midden-in-de-zomer-bijeenkomst: een stuk of dertien deelnemers. Met daarbij één nieuwe deelnemer (welkom Marco!) en een paar oude bekenden (welkom terug!).

Anja de Crom over template overrides en alternatieve layouts

Lees meer: Verslag JUG Utrecht d.d. 8 augustus 2016

Naar deze eerste zomerbijeenkomst van JUG Utrecht kwamen 10 overwegend trouwe bezoekers.

jug utrecht 11072016

Volgende bijeenkomsten

 • 8 augustus: Presentatie Anja de Crom over template overrides en alternative layouts
 • 12 september:
 • 10 oktober: Presentatie Jisse Reitsma over SSL
Lees meer: Verslag JUG Utrecht 11 juli 2016 -...

Met een overweldigende meerderheid van stemmen is besloten om tijdens de zomerperiode gewoon door te gaan met onze bijeenkomsten. De volgende, 11 juli, hebben we een Dokter Joomla XXL Speciaal, ook voor hoe-doe-jij-dat-nou-vragen.

Presentatie AcyMailing door Will Hanselaar

Lees meer: Verslag bijeenkomst JUG Utrecht d.d....

 Verslag van de bijeenkomst van JUG Utrecht d.d. 9 mei 2016

JUG Utrecht 9 mei 2016

Volgende bijeenkomsten

 • 13 juni: thema nog onbekend (eventueel: vervolg ACYMailing)
 • 9 juli: thema nog onbekend
Lees meer: Verslag JUG Utrecht 9 mei 2016

Slimme Tips, Big Data en Dokter Joomla! op maandag 11 april bij JUG Utrecht. Hier het verslag.

Bijeenkomst JUG Utrecht 11 april 2016

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 11 april 2016

Vanavond hield Patrick een presentatie over LESS. Is het nou meer of niet?

JUG Utrecht 14032016

Volgende presentaties:

 • Maandag 11 april: Big Data
 • Maandag 9 mei: AcyMailing en Piwik
Lees meer: Verslag JUG Utrecht 14 maart 2016

Vanavond hadden we een lekker volle bak! Dat komt natuurlijk doordat Jisse Reitsma kwam vertellen over plugins.JUG Utrecht 8 februari 2016

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 8 februari 2016

Op deze eerste bijeenkomst van 2016 mochten we een gezellige groep van zo'n 14 deelnemers verwelkomen.Presentatie Facebook Open Graph meta tags

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 11 januari 2016

JUG Utrecht 14-12-2015

JUG Utrecht 14 december 2015

Op de dag van deze bijeenkomst was Joomla 3.4.6 beschikbaar, een veiligheidsupdate (inmiddels zitten we op 3.4.8). Er zijn ook onofficiële fixes voor 1.5 en 2.5 websites, een klein bestand dat je moet uploaden. Oud bestandje hernoemen naar old, zip uitpakken en dan uploaden.

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 14 december 2015

Vandaag verwelkomen we twee nieuwe mensen, die allebei Wim heten: welkom! Een van de Wimmen kwam via Meetup. Daar kondigen we tegenwoordig onze bijeenkomsten ook aan - en met succes dus: http://www.meetup.com/Joomla-Nederland/ 

Presentatie Formulieren JUG Utrecht 09112015 01

Lees meer: Verslag bijeenkomst JUG Utrecht 9...

Maandagavond, na Pizza bugs & fun op zaterdag ervoor, waren er weer 12 joomlers van de partij bij JUG UTRECHT.

Pizza, bugs & fun was zeer geslaagd. We hebben lekker met z’n allen patches zitten testen, documentatie zitten vertalen en ook nog eens heerlijke pizza's gegeten bij Castellum Cafe (vlakbij de Zpot, een plek waar vroeger de Romeinen verbleven).

Presentatie ARK Editor door Joris Stolker bij JUG Utrecht 121015

Lees meer: Verslag JUG Utrecht 12 oktober 2015:...

Pagina 1 van 3