Er was weer een behoorlijke opkomst vanavnd bij JUG Utrecht. Er waren dan ook maar liefst 3 presentaties te zien, die ook op het programma staan van de Joomla!Dagen. 

Simon Kloostra test zijn Joomla!Dagen presentatie uit bij JUG030 09-03-2015
Onze volgende bijeenkomst is op maandag 13 april. Die hebben we gereserveerd voor Highlights Joomladagen, Dokter Joomla, dingen die we hebben opgestoken etc. Kortom: de Afterparty Joomla!Dagen.

Vanavond krijgen we een sneak preview van de Joomla!Dagen: Simon Kloostra en Frits Jongbloets & Anja de Crom draaien warm voor de presentaties die ze daar gaan geven.

 

Nieuws

Laatste versies:

 • Joomla 3.4 en 2.5.28
 • JCE 2.4.6
 • Akeeba Backup 4.1.2

Bij upgraden naar 3.4 kunnen er wat problemen optreden bij meertalige websites. Die zijn gelukkig ook weer op te lossen: http://forum.joomlacommunity.nl/showthread.php?t=23683

28 februari was er Pizza, Bugs & Fun in Dordrecht met zo'n 20 deelnemers. Je krijgt eerst uitleg, daarna ga je opgeloste bugs testen: probleem reproduceren, patch testen en kijken of het opgelost is. Als er twee testers zijn die het opgelost verklaren, wordt de patch ingebouwd. Er is aardig wat opgelost op die ene dag!

Wij – JUG Utrecht – staan ook op het lijstje met adresjes die een Pizza, Bugs & Fun willen organiseren. Dat zou eventueel op 10 oktober kunnen. We checken of onze locatie ZPOT in De Meern dan vrij is.

De speciale Joomla-editie van Webdesigner, het Handboek Joomla, ligt inmiddels in de beter gesorteerde tijdschriftenwinkel. Het kost 12,95. Wie naar de Joomla!Dagen gaat krijgt het gratis!

Tips tips tips

Tips voor het veiliger maken van je website – niet Joomla-specifiek – vind je op de website van ons eigen Nationale Cyber Security Center: www.ncsc.nl

Bij de installatie van Joomla 3.4 krijg je ook tips voor het aanpassen van je htacces tegen het listen in bepaalde directories. Wat je ook moet doen is je website Google-proof maken. Google wil bijvoorbeeld weten of je site mobile friendly is, dat beoordeelt Google door in je template te kijken -> dat moet dan wel kunnen, oftewel, die mappen moet je bereikbaar maken. In april schijnt de ranking aangepast te worden op responsiveness. Alle websites die vóór versie 3.4 gebouwd zijn, moeten daarvoor wat aanpassingen krijgen. Simon heeft een blogje geschreven over hoe je dat doet: http://joomlaseo.com/Blog/is-your-joomla-site-mobile-friendly. Het is echt slim om te doen, want het wordt steeds belangrijker – Cruciaal! Essentieel! – voor een goede ranking.

Presentatie 1: Snelle websites met Joomla door Simon Kloostra

(kort verslag vanwege spoilervermijding)

Simon vertelt ons waarom performance zo belangrijk is. Hij laat tools zien om te meten: de beginsituatie, en, als je eenmaal je website geoptimaliseerd hebt, wat er veranderd is. Op sommige punten kun je al snel veel winst behalen.

 • Er zijn ook grote verschillen tussen webhosts, kijk daarnaar. 
 • Ook kun je winst behalen door jezelf te beperken. Hoe minder er geladen wordt, hoe beter. 
 • En hoe netter de code hoe beter. 
 • Commerciële templates zijn altijd mooi en kunnen veel, maar er zit veel in wat je niet nodig hebt. Als je zelf je template bouwt, heb je zelf controle op wat je wel en niet laadt. Daar is wel wat technische kennis voor nodig natuurlijk.
 • Verder valt er winst te behalen door caching. Let op: systeem – cache plugin geeft wel vaak problemen. Caching algemeen wel aanzetten, plugin uit laten staan.
 • Ook Gzip aanzetten.
 • En je plaatjes kleiner maken, daar heeft Simon ook slimme tips voor.
 • CSS en javascript optimaliseren: niet laden wat niet geladen hoeft te worden en dingen comprimeren. Daar zijn handige plugins voor.
 • Een CDN waar de statische resources van je website staan is ook slim. Vooral als je bezoekers van over de hele wereld komen. Als je website gewoon in Nederland zit, met Nederlandse bezoekers, is het niet echt nodig.
 • Bouw ook user agent detection in, zodat bepaalde content niet geladen wordt. Onthou: er is een verschil tussen verbergen en niet laden.

Wil je de hele presentie eens rustig bekijken? Joomla!Dagen 2015: http://joomladagen.nl/programma/presentaties/snelle-websites-met-joomla

Presentatie 2: Succesvol samenwerken aan Joomla!-projecten

(kort verslag vanwege spoilervermijding)

Soms komt er een Joomla!-klus voorbij die te groot is voor jou alleen, of te ingewikkeld, of die een deadline heeft die jij in je eentje onmogelijk kunt halen. Dan kun je drie dingen doen:

 • de klus laten lopen (met het risico dat je de klant voor eeuwig kwijt bent);
 • toch proberen de klus zelf te klaren (met het risico dat het je niet lukt -> klant ontevreden -> alsnog de klant kwijt);
 • óf een partner zoeken met wie je de klus kunt aanpakken.

Anja de Crom en Frits Jongbloets bouwden samen een cursusplanningssysteem in Joomla!, voor een van Anja’s klanten. Aan de hand van dat proces vertellen ze hoe je succesvol kunt samenwerken aan Joomla!-projecten.
Een presentatie vol bruikbare tips over creatieve technische oplossingen, productieve denksessies, slim gebruik maken van elkaars capaciteiten, en koeien.
Frits en Anja behandelen situaties waarin je moet (of kunt) samenwerken, wat je ervoor nodig hebt, hoe je het aanpakt en wat de voor- en nadelen zijn.
Heb je ‘m gemist? Kom naar de Joomla!Dagen: http://joomladagen.nl/programma/presentaties/succesvol-samenwerken-aan-joomla-projecten

Presentatie 3: Joomla! Basis SEO door Simon Kloostra

(kort verslag vanwege spoilervermijding)

Simons presentatie gaat over hoe je on page SEO regelt.

 • Een kleine SEO introductie en hoe je Joomla! netjes opzet, zodat je een goede basis hebt.
 • Over het belang van een unieke pagina titel (het belangrijkste kopje in Google),
 • de metabeschrijving als mini-advertentie,
 • hoe je je zoekwoorden kiest (makkelijk scoren, hoog zoekvolume) en toepast,
 • hoe je SEO instellingen moeten staan,
 • en hoe je de metadata instelt op algemeen niveau (niet) en op individueel niveau.

Ook legt hij uit hoe je de robots instelt, URL’s gebruikt voor SEO en hoe je de site optimaal structureert... en de rest is voor de Joomla!Dagen: http://joomladagen.nl/programma/presentaties/hoog-ranken-in-google-basis-seo-voor-joomla

Om 23:15 uur werd het toch wel écht tijd om op te stappen. Tot op de Joomla!Dagen!

 

Reageer

1000 Resterende tekens