Met een overweldigende meerderheid van stemmen is besloten om tijdens de zomerperiode gewoon door te gaan met onze bijeenkomsten. De volgende, 11 juli, hebben we een Dokter Joomla XXL Speciaal, ook voor hoe-doe-jij-dat-nou-vragen.

Presentatie AcyMailing door Will Hanselaar

Nieuws

De komende J And Beyond (2017) wordt gehouden in Krakau.

Laatste versies:

  • Joomla: 2.5.28 (niet meer gebruiken voor nieuwe websites)
  • Joomla: 3.5.1
  • Akeeba Backup: 4.7.3 of 5.1.0
  • Admin Tools: 3.8.3
  • JCE: 2.5.18; let op als je website op een verouderde PHP-versie draait; de vorige update van JCE veroorzaakte een fout (compleet met blanco scherm). Met deze versie is dat opgelost.

Leuke site om mobielvriendelijkheid én snelheid in één keer te testen:

https://testmysite.thinkwithgoogle.com/


Zaterdag 11 juni was de eerste Joomla Extensions Meeting over Hikashop. Het was leuk, het was gezellig (er waren kroketten!) en het was informatief, met veel presentaties.


Presentatie AcyMailing door Will Hanselaar

Deze presentatie is een handson vervolg op de presentatie in mei.
Het voordeel van AcyMailing boven oplossingen als MailChimp? Het is een 100% Joomla programma, alles wordt binnen Joomla afgehandeld, er wordt niet een externe mailserver gebruikt. Bovendien is MailChimp Amerikaans en al je gegevens gaan door een Amerikaanse server. Met AcyMailing heb je alles zelf in de hand. Een ander belangrijk argument is de tariefstructuur van MailChimp: tot 2000 is het gratis, maar zodra je daarboven komt moet je betalen en fors ook. Je kunt trouwens wel tegen een limiet aanlopen bij je provider qua aantal mailtjes dat je mag versturen.

AcyMailing is er in drie versies: Starter (gratis), Essential, Enterprise en Multisite (oplopend in prijs). Je krijgt wel altijd korting als je vernieuwt, dus je hoeft maar één keer de volle mep te betalen.

Voor elk onderwerp is hulp beschikbaar. Klik op help en in het bovenste deel van het scherm komt uitleg.

Vandaag op de agenda:
- Gebruikers aanmelding, importeren gebruikers, exporteren, velden toevoegen
- Bounce instellingen configureren
- Template bewerken, nieuwe template maken
- Nieuwsbrief maken, opmaak, aanpassen etc.
- Test nieuwsbrief
- Werkelijke verzending
- Statistieken


Gebruikers
In de lijst met gebruikers kun je de lijsten zien waarop de gebruiker geabonneerd is. Daarvoor moet je je lijsten een kleurtje geven. Dus je lijst “nieuwsbrieven voor klanten” maak je bijvoorbeeld rood en je “nieuwsbrieven voor personeel” blauw. Dan kun je in één keer zien wie op welke nieuwsbrieven geabonneerd zijn.

Je kunt je gebruikers exporteren. Je kunt daarbij kiezen welke velden je wilt exporteren en het als csv-bestand exporteren. Je kunt ook meerdere gebruikers afmelden of aanmelden voor mailinglijsten. Daarvoor klik je op "€œActies"€ bovenin de balk en dan kun je kiezen wat er met de gebruikers moet gebeuren.

Importeren kan ook: plat erin plakken of een csv importeren. Er zijn ook nog andere bestandsformaten die je kunt importeren. Je kunt bij het importeren ook nieuwe velden aanmaken.

Je kunt makkelijk gebruikers heen en weer verplaatsen, toewijzen aan andere lijsten, het werkt heel intuïtief.

De gebruikers zijn niet per definitie meteen Joomla gebruikers. Dat kan wel trouwens.

Bounce instellingen configureren
Bij Bounce-afhandeling in de configuratie heb je een bounce adres nodig. Je kunt regels instellen: wat moet AcyMailing doen met de verschillende bounce redenen? AcyMailing komt met een standaard set bounce regels, die kun je aanpassen of je kunt nieuwe maken maar vaak zal het niet nodig zijn.

Template bewerken, nieuwe template maken
AcyMailing heeft drie standaard templates. Je kunt de standaard templates helemaal naar wens aanpassen (css), je kunt ook zelf een nieuwe maken. Elke template is opgebouwd uit verschillende blokken. Je kunt binnen die blokken ook nog weer wijzigingen aanbrengen. Met die template maak je dus, de naam zegt het al, een sjabloon voor je nieuwsbrieven. Standaard zitten er al afmeld- en bekijk-online-links in. Als je de template klaar hebt, kun je die gebruiken als basis voor je nieuwsbrief. Een nieuwsbrief maak je door op "€œNieuwsbrieven€" te klikken en dan op jouw template. Als je je eigen template als standaard aanwijst, dan laadt hij die al zodra je een nieuwe nieuwsbrief aanmaakt.

In de template kun je -€“ bijvoorbeeld -€“ al ingeven dat hij standaard een aantal artikelen van de website erin zet (autocontent). Daarvoor gebruik je tags. Die kun je ook per nieuwsbrief ingeven, met tags. En zo komen we bij het volgende onderwerp.

Nieuwsbrief maken, opmaak, aanpassen etc.
Tags (bovenin de balk) zijn een manier om automatisch inhoud of opties in je nieuwsbrief te laden. Bijvoorbeeld Joomla-artikelen, maar ook de voornaam van de geadresseerde of een automatische datum. Of Joomla modules, zoals een RSForm module.

Bij het instellen van de nieuwsbrief kun je aangeven voor welke lijst(en) hij bestemd is.
De tags die je standaard hebt ingegeven in je template zullen er ook al in staan als je een nieuwe nieuwsbrief maakt.

Test nieuwsbrief
Als je tevreden bent over je nieuwsbrief kun je een test nieuwsbrief versturen naar je eigen email adres of naar andere adressen. Daarna kun je hem nog aanpassen, of de definitieve nieuwsbrief versturen.

Bij de voorbeeldversie kun je ook zien hoe de nieuwsbrief er op verschillende schermen uitziet.

Werkelijke verzending
Bij de betaalde versies kun je een planning ingeven wanneer hij verstuurd moet worden.

Statistieken
Je kunt met de betaalde versies de statistieken raadplegen: hoeveel mensen hebben geopend, waar hebben ze op geklikt, hoeveel bounces waren er.


Dokter Joomla

Case: Ik heb een filmpje gemaakt. Dat wil ik graag op mijn website hebben, maar het is te groot. Hoe krijg ik dat voor elkaar?
Antwoord: Uploaden naar YouTube en dan insluiten.

Case: Ik heb een contactpagina met een formulier in Chronoform. Werkt prima, niks aan de hand. Ik heb ook een formulier in een module geplaatst en dat wil het niet doen.
Antwoord: Misschien ligt het aan de caching instellingen van de module?

Case: Ik heb een nieuwe site online gezet, daar heb ik een foto op staan en die krijg ik niet schaalbaar.
Antwoord: Je kunt de grootte op 100% zetten. Dan wordt-ie aangepast aan het scherm waarop hij bekeken wordt. Dat kan zoals het hier is uitgelegd http://forum.joomlacommunity.nl/showthread.php?t=25604. Let op dat je de class op de goede plek invoegt (in JCE bij geavanceerd -> Klassen). Kijken hoe je website het doet op verschillende device-groottes kan met http://quirktools.com/screenfly/.

Case: Ik ben op zoek naar een slider-extensie, een slideshow die op een mobiel kan swipen.
Antwoord: Er zijn er in elk geval twee, swiper en photoswipe. De ene is wel Joomla, de andere is een javascript. http://www.mapkcode.com heeft verschillende extensies waaronder de Photoswipe gallery.

Case: Een van mijn klanten, een fotograaf, wil maar niet de foto’s voor haar website verkleinen. Is er ook nog iets waarmee je bij uploaden automatisch kunt resizen, niet alleen in pixels maar ook in MBs?
Antwoord: In JCE, met Image Manager Extended kan het tot op zekere hoogte. Daar kun je ook de resize quality instellen. En met de ARK Editor kun je het ook.

Case: AcyMailing statistieken vanaf de frontend bekijken, kan dat?
Antwoord: Op deze pagina wordt het uitgelegd: https://www.acyba.com/acymailing/126-acymailing-frontend-edition.html#stats

 

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
haya1300
Opmerking: Jullie hebben het over Ark Editor, maar kijk eens op de site van https://www.joomunited.com/products/droppics<br />Misschien kun je daar wat mee<br /><br />B. Bouma
EasyDiscuss Avatar
Wilma Pot
haya1300 zei:
Opmerking: Jullie hebben het over Ark Editor, maar kijk eens op de site van https://www.joomunited.com/products/droppics<br />Misschien kun je daar wat mee<br /><br />B. Bouma
<br /><br /><br />Bedankt voor de tip, ik ga er naar kijken.

Reageer

1000 Resterende tekens