Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Lex Reurings. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 9 januari 2017

We beginnen het nieuwe jaar rustig, met lekker veel Joomla Nieuws en een minipresentatie over Crowdin.

Volgende bijeenkomsten

  • 13 februari: Zelf modules maken – presentatie door Niels van der Veer
  • 13 maart: Plugins maken – presentatie door Frits Jongbloets (onder voorbehoud)
  • 10 april: Accelerated Mobile Pages – presentatie door Simon Kloostra
  • Leuk onderwerp voor een volgende bijeenkomst: hoe ga je om met gebruikers, wat leer je ze wel en wat niet? En welke rechten geef je ze?
  • En ook interessant: wat kun je met de htaccess maker van Admin Tools?

Joomla Nieuws

JoomlaDagen
voor wie het nog niet wist: 31 maart t/m 2 april. 

Uit onze gebruikersgroep doen er een aantal deelnemers presentaties:

  • Patrick doet LESS,
  • Simon AMP,
  • Frits plugins,
  • Anja extensies vullen met RSForm Pro.

Overig nieuws

  • Hebben jullie de nieuwe Joomlacommunity.nl site al gezien (waarschijnlijk wel, want dit verslag staat erop)?
  • Het schijnt dat vanaf eind januari niet-SSL sites echt gemarkeerd gaan worden als niet veilig; SSL zijn nu al gemarkeerd met veilig.
  • Php 5 ondersteuning is gestopt.
  • Er was een kwetsbaarheid in PHPMailer; die was van toepassing op o.a. Chronoforms en AcyMailing, van die laatste twee was in elk geval meteen een update.
  • Regelmatig hoor je mensen zeggen dat ze die updates zat zijn. Meestal gaat het goed, maar een update kan ook helemaal misgaan. Dan ben je er minder blij mee. Voor Joomla waren er afgelopen jaar een paar kritieke veiligheidsupdates. Maar: als je site niet up to date is, dan wordt-ie interessant voor hackers. Hoe klein of onbetekenend hij ook is. Op de achtergrond van je website draait, zoals bij elk CMS, intelligente software. Daar kunnen foutjes in zitten en/of lekken in komen. Ga eens na hoeveel updates je krijgt van Windows, het besturingssysteem van je PC. Joomla en de extensies kun je beschouwen als het besturingssysteem van je website.
    Wat je kunt doen als alternatief voor sites die wel in de lucht moeten blijven maar niet per se vaak hoeven te veranderen: platte html van maken in plaats van Joomla gebruiken.
  • Laatst meldde een nieuwssite iets over een daling van de populariteit van Joomla. Gebaseerd op het aantal zoekopdrachten op de term Joomla, ten opzichte van 2012. Maar eigenlijk zegt zoiets niet zo veel. Want misschien betekent het wel dat er minder gegoogeld wordt op Joomla omdat Joomla makkelijker is geworden en er dus minder vragen zijn. Buiten de context zeggen getallen niet zo veel. Overigens kun je zelf bijdragen aan het vergroten van de populariteit van Joomla, en het imago van Joomla. Jij bent namelijk Joomla. Met z’n allen bouwen, ontwikkelen en verbeteren we Joomla. Dus als er iemand Joomla in de markt moet zetten, dan zijn wij dat zelf. Je mag best trots zijn op het prachtige CMS dat wij samen ontwikkelen. Die trots mag je ook uitdragen. Hier vind je bijvoorbeeld inspirerende plaatjes die je op je eigen site zou kunnen zetten: https://docs.joomla.org/J3.x:Joomla_3.6_Imagery

Show your site

Martijn geeft een minipresentatie over Crowdin, dat gebruikt wordt door het taalteam. Alle stukjes taal in Joomla zijn vertaald door het taalteam. Dat gaat via Crowdin. De issue tracker (waar je bugs en problemen kunt melden) is inmiddels ook voor een deel in het Nederlands vertaald. Dat geldt ook voor de Joomla afbeeldingen. De teksten daarvan zijn in Crowdin gebracht, iedereen kan die teksten vertalen en elke nacht worden er nieuwe plaatjes gegenereerd vanuit Crowdin. Gewone afbeeldingen, of marketing-achtige afbeeldingen, of afbeeldingen bij je blog.
Vertalen via Crowdin is simpel en gaat snel. Je maakt een account aan bij Crowdin (of logt in met je Github account). In je account kun je je taal aangeven. Je kunt ook meteen zien voor welk percentage het Joomla CMS vertaald en goedgekeurd is. Per component is er een beheer- en een website taalbestand. In Crowdin zie je voor hoeveel procent ze vertaald zijn en voor hoeveel procent ze approved – goedgekeurd – zijn. Iedereen met een account kan een voorstel doen voor een vertaling. Je kunt ook stemmen op de beste vertaling. Degene die ze moet goedkeuren, die bepaalt wat het wordt. Hier vind je Crowdin: https://crowdin.com/project/joomla-cms.

De documentatie (docs.joomla.org) wordt niet met Crowdin vertaald, dat gebeurt met een ander programma. Martijn is nu bezig met de helpschermen up to date te krijgen, zodat die vertaald mogen worden. Best indrukwekkend als je erover nadenkt.
Naast Crowdin is er ook nog Transifex, waar extensiebouwers veel mee werken. Als gebruiker van zo’n extensie kun je meehelpen met het vertalen via Transifex. Account aanmaken en gaan. Op Joomlacommunity.nl gebruiken we bijvoorbeeld EasyDisquss, daarvan is de frontend met Transifex vertaald.
En als je zelf een meertalige website wilt maken? Dan zou je voor het vertalen eens kunnen kijken naar Neno Translate: https://www.neno-translate.com/en/

Dokter Joomla

Vandaag alleen een 1-op-1 consult: de site van Jan is gehackt. Will kijkt met hem mee.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.