Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Patrick. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 13 februari 2017

JUG Utrecht 13 februari 2017

Welkom Marcel, die voor een vereniging een website moest bouwen. Die draait nog op 2.5 en nu moet hij hem gaan migreren. Hij hoopt – of verwacht – hier ondersteuning en hulp te vinden (we doen ons best ?).

Volgende bijeenkomsten:

13 maart: Plugins maken – presentatie door Frits Jongbloets (onder voorbehoud)
10 april: Accelerated Mobile Pages – presentatie door Simon Kloostra
8 mei: Discussie: hoe ga je om met gebruikers, wat leer je ze wel en wat niet? En welke rechten geef je ze?

Lex heeft nog even gekeken wat andere JUGs doen. Joomla Heerenveen had een leuke avond met Peter van Westen van Regular Labs. We gaan ‘m ook bij ons uitnodigen.

JUG Arnhem Nijmegen had een presentatie van Yootheme Pro door Wim Strik, kan ook interessant zijn voor ons.

Joomla Nieuws

Hoe kun je je voorbereiden op het administrator examen? Simon heeft examen gedaan en heeft de volgende tips: backend in het Engels, meertalige site opzetten, uit je hoofd support geven. Op certification.joomla.org kun je zien op welke terreinen je allemaal vragen kunt krijgen: https://certification.joomla.org/exams/joomla-administrator.

Joomla 3.7 gaat 40 nieuwe features en 700 verbeteringen bevatten. Je kunt al bèta testen.

Vacature

Lex heeft vijf jaar samen met Anja de JUG Utrecht georganiseerd, maar gaat nu stoppen als co-coördinator van JUG Utrecht. Gelukkig wordt er nog tijdens deze bijeenkomst een opvolger geworven: Patrick Smits. Hij gaat samen met Anja de organisatie op zich nemen. Lex blijft natuurlijk wel de bijeenkomsten bezoeken.

Nieuws

Will zag bij JCE Pro dat je daar tegenwoordig ook extra download keys kunt aanmaken; zo kun je voor elke site een eigen download ID aanmaken en liften niet al je sites op hetzelfde ID. Overigens worden alle extensies die je op de Joomla Extensions Directory verplicht om met de standaard extensie-updater van Joomla te werken. Daarvoor is een download key een hulpmiddel, dus je zult zien dat steeds meer extensies met download keys zullen gaan werken.

Joomla modules, iedereen kan ze maken – presentatie door Niels van der Veer

Niels is tweedejaars student informatica aan de Hogeschool Rotterdam, werkt bij Perfect Web Team en is lid van het Joomla Bugs Squad.

Niels ziet op het forum heel vaak dat mensen vragen “wie weet er een extensie voor…”. Soms is het handiger om zelf iets te bouwen dan een kant-en-klare extensie te gebruiken. Zeker als je iets simpels wilt maken zoals bijvoorbeeld een slider. Iedereen kan het met wat knip- en plakwerk. Je kunt natuurlijk ook de aangepaste html gebruiken, maar daar krijg je altijd te maken met een editor die “verboden” content eruit gooit. In je eigen module kun je bovendien ook javascript gebruiken en extra css toevoegen.

Hier staan de slides van Niels:

//slides.nielsvanderveer.me/slides/Joomla!%20modules,%20Iedereen%20kan%20ze%20maken!.pdf

Waarom modules?

Je kunt ze overal (her)gebruiken. Je kunt parameters gebruiken, elementen die instelbaar zijn. Je kunt ze meertalig maken.

Waarvoor gebruik je ze?

Sliders, contactpersonen, artikel van de week, nieuws, boodschappen, social buttons, openingstijden, bootstrap elementen…

Blauwdruk van een module

De bestandsstructuur:

  • Mod_hellojug
    • Tmpl
      • Default.php
  • Mod_hellojug.php
  • Mod_hellojug.xml

Dit zip je en dan heb je een module. Het voorbeeld van Niels’ Hello-JUG-module kun je hier bekijken:

https://github.com/n9iels/mod_hellojug

Een beetje extra toelichting:

In de default.php in de template (map tmpl) kun je aangeven wat er hoe getoond moet worden.

In het xml bestand staat alles wat Joomla moet weten over jouw module. Zoals, tussen de <extension> tags: naam van de module, auteur, datum, copyright, license (standaard), auteur email, auteur url, versie, beschrijving, lijstje met bestanden, config (de tags waartussen je de parameters van je module kunt zetten, zoals velden).

Die velden bestaan uit drie delen: <fields name params> <fieldset name> en het veld zelf <field>.

Standaard velden vind je op https://docs.joomla.org/Standard_form_field_types. In de xml kun je ook aangeven of een veld verplicht is.

In php bestanden kun je de parameters oproepen.

Je kunt meerdere layouts maken voor je module. Die zet je in de tmpl map. De standaard layout is default.php. Een andere layout kun je oproepen met de alternatieve weergave.

Je module zippen: standaard comprimeermethode van je besturingssysteem voor gebruiken (rechtermuisknop en dan comprimeren/zippen of hoe het ook heet). Daarna kun je hem installeren zoals je altijd extensies installeert: extensies -> installeren -> en dan je zipbestand uploaden en installeren.

De tabs Module, Toewijzing, Rechten en Geavanceerd zitten standaard in Joomla. Die hoef je dus niet aan te geven in je module.

Taalbestanden

Stel, je wilt je website meertalig hebben, dan is het goed om taalbestanden aan je module toe te voegen. Taalbestanden staan standaard in de map language van je website. Voor elke taal staan daar de taalbestanden in. In die bestanden staan de taalstrings en de vertaling. Joomla vertaalt de taalstring die je in je module definieert door de vertaling die in het taalbestand staan. De naam van het bestandje is de taalcode nl-NL en dan de modulenaam: nl-NL.mod_hellojug.ini. er zijn twee bestanden, de .ini en de sys.ini. Je kunt ook voor je module eigen taalbestanden maken en die in een mapje language in de module zetten. Dan moet je in de xml onder files aangeven in welk mapje – folder – de taalbestanden staan. Voordeel is dat de taal waarin je de module wilt tonen niet per se geïnstalleerd hoeft te zijn.

Taalstrings in php tonen: <?php echo JText::_(‘HIER_JE_TAALSTRING’); ?>

Tips voor het ontwikkelen:

-        Draai je website lokaal

-        Gebruik een code editor als bijvoorbeeld Visual Studio Code, Notepad++, Sublimetext, Atom

-        Bij W3schools.com kun je heel veel informatie vinden

-        Afkijken mag ?: zoek naar voorbeelden en knip en plak, daar kun je heel ver mee komen

Slides: //slides.nielsvanderveer.me

Vragen

Als je met “inspecteren” je code bekijkt, hoe weet je dan waar je de code moet wijzigen? Dat kan lastig te vinden zijn.

Waar komen de bestanden terecht als je installeert? In het mapje modules: mod_hello_jug, in ons geval. En de taalbestanden komen netjes mee als je een language map gemaakt hebt. In de xml even zeggen waar de taalbestanden staan.

Dokter Joomla

Case: ik wil mijn bestaande website ombouwen naar https. Hoe doe ik dat, is daar een stappenplan voor?

Antwoord: Als je het zeker wilt weten, moet je het testen op een testserver, met een SSL-certificaat. Simon doet het over het algemeen wel op de live site. Ondersteunt je host Let’s Encrypt, dan kun je dat installeren en vanaf dat moment ben je bereikbaar als http en https. Je kunt hem in het begin gewoon op http laten staan, en dan ga je testen door in de url-balk een s achter http te typen. Dan ga je navigeren; alle relatieve links zullen netjes meegaan met https. Zodra er iets anders dan het groene slotje in de url-balk komt te staan, dan moet je iets doen. Op het url-balk-icoontje kun je klikken en dan zie je wat er aan de hand is. Een verwijzing naar een http-bestemming is niet onveilig. Maar iframes (zoals YouTube filmpjes) zullen als onveilig gemarkeerd worden. Hou de overstapperiode zo kort mogelijk (duplicate content) en forceer dan in de backend alles naar SSL. Vanaf dat moment worden ook alle http-links met een 301 doorgestuurd naar https. Stappenplan: https://joomlaseo.com/nl/blog/ssl-voor-joomla-and-seo

Case: Ik ben een nieuwe site aan het opzetten, moet ik dat nou lokaal doen of in een submap met een aparte database? Wat is het beste?

Antwoord: Lokaal heeft als voordeel dat je niet bestandjes heen en weer hoeft te slepen. Als je klaar bent met je site of tussendoor iets wilt laten zien kun je hem met Akeeba Backup vrij gemakkelijk even ergens neerzetten.

Case: Border-radius doet het niet, waarom?

Antwoord: misschien ziet hier iets tussen: https://www.google.nl/search?q=why+doesn%27t+border+radius+work&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=-xqiWMjfO4vc8AedpbW4Cw

Case: Hoe krijg ik alle artikelen in een categorieblog even hoog?

Antwoord: Kijk of je het in css zodanig kunt aanpassen dat het vaste breedtes en hoogtes zijn.

Case: Hoe richt ik XAMPP in? Want hij start het niet goed op en ik moest ineens een hele tabel invullen. Ik heb er trouwens twee draaien.

Antwoord: Alles deïnstalleren, alle mapjes weg, en dan een nieuwe installeren. Twee keer XAMPP naast elkaar kan veel problemen geven.

Case: Ik heb een PDF-je dat een link is in een artikel op de website, ik wil dat dat niet gevonden kan worden in Google. Ik had de directory uitgesloten in robots.txt, maar Google vindt de PDF toch gewoon.

Antwoord: Misschien als je het artikel een index, nofollow meegeeft?

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.