jc-gebruikersgroep-utrechtVerslag bijeenkomst JUG Utrecht 10 juni 2013

Er waren een stuk of twaalf deelnemers bij deze bijeenkomst, die als thema Dokter Joomla! had.

Volgende bijeenkomsten

 • 8 juli
 • 9 september
 • 14 oktober
 • 11 november
 • 9 december

8 juli is er weer workshop Het Nieuwe Verdienen. Als je de eerste gemist hebt kun je toch meedoen: kom dan om kwart over zeven dan praat Henk je bij. Ook deelnemers uit andere gebruikersgroepen zijn welkom.

Zelf bijdragen aan Joomla!

Zoals je vast wel weet is Joomla! geen grote-bazen-ergens-ver-weg-project. Dat betekent dat jij zelf kunt bijdragen aan de ontwikkeling van Joomla! Met een vertaling bijvoorbeeld. Stel, je downloadt een pracht van een extensie… maar hij is nog niet in het Nederlands vertaald. Dan kun jij die vertaling zelf maken en ‘m indienen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kijk hier wat je nog meer kunt doen: http://www.joomlacommunity.nl/over-joomlacommunity/66-joomlacommunity-teams.html

Joomlanieuws

 • Laatste versie Joomla 1.5.26
 • Laatste versie Joomla 2.5.11
 • Laatste versie Joomla 3.1.1

Download: http://download.joomlacommunity.nl

Er wordt nu 3.2 getest, daar zit onder andere versioning in, dat je oude versies van je artikelen terug kunt vinden en terugzetten

 • Laatste versie Akeeba Backup 3.7.7
 • Laatste versie Admin Tools 2.5.5
 • Laatste versie JCE 2.3.2.4

Martijn is vorig weekend bij de driedaagse internationale Joomlaconferentie J and Beyond geweest, in Noordwijkerhout. De onderwerpen waren redelijk diepgaand (veel voor ontwikkelaars), maar het ging ook vaak over de community en hoe je samenwerkt. Op zaterdag heeft een hele zaal mensen allerlei bugs zitten oplossen. Volgend jaar in Duitsland. Ook leuk zijn de Wereld Joomla Dagen, in Boston, 8 t/m 10 november op Harvard University.

Hier zijn wat video’s van J and Beyond: http://www.youtube.com/user/jandbeyondev/videos?flow=grid&view=1 

Dokter Joomla!

Het is voor het eerst dat wij dit doen, het wordt al wel gedaan bij andere gebruikersgroepen en Lex hoort er steeds enthousiaste dingen over.

Vraag 1

Is geen vraag maar een tip. Als ik op het forum kijk zie ik heel vaak dat mensen hun vraag nogal onvoorbereid op het forum plaatsen, met als gevolg dat eerst de vraag uitgediept moet worden voor er ook maar iemand aan antwoorden toekomt. En als je een ongelukkig geformuleerde vraag stelt, krijg je helemaal geen antwoord.

Als je van tevoren goed uitdenkt waar het precies om gaat, kun je specifieker formuleren. En ga dan vooral ook zelf zoeken. Tik je hele probleem in bij Google, je zult verbaasd staan over wat er dan al aan antwoorden te vinden is. Ook op YouTube vind je nog wel eens een tutorial. En Netspecialist heeft een heel leerzame website, compleet met filmpjes.

Het allerbelangrijkste: geef de juiste versie aan, plaats je vraag bij het juiste forumonderdeel. Het is jammer als mensen afhaken omdat jij je vraag niet goed gesteld hebt. Dus begin op de goede manier en verheug je vast op de antwoorden.

Vraag 2 

Ik heb een website met 2.5.11, Control Panel geeft aan dat ik moet updaten terwijl dat al gebeurd is.

Antwoord: een oplossing zou kunnen zijn: bij Extensiebeheer > Database > Repareer database.

Vraag 3

Ik weet nooit wat ik bij de Algemene Instellingen moet neerzetten. Wat is bijvoorbeeld standaard lijstlengte? En wat moet je invullen bij algemene metabeschrijving?

Antwoord: Met standaard lijstlengte stel je in hoeveel artikelen, categorieën etc. hij standaard laat zien.

Algemene Metabeschrijving: Als het goed is verschijnt dat bij Google als algemene beschrijving van de website (tijdens deze vraag ontdekken we overigens dat bij de site waar het om gaat in Google niet de metabeschrijving tevoorschijn komt, maar “Dit is de homepage van...” en “Spring naar hoofdnavigatie”. Er blijkt in de template een script Skiplinks gegenereerd te worden, dat zou dus aangepast kunnen worden).

Vraag 4

Bij systeem heb ik cachen uitgezet, omdat hij door JEvents ontzettend vol werd. Maar wat is nou de juiste instelling?

Antwoord: Zet het op conservatief. Cache en Gzip aanzetten kan tot 400% op je performance schelen.

Vraag 5 

Ik krijg Akeeba niet aan de praat, niet geïnstalleerd, ondanks dat de hoster de php-versie heeft aangepast. Configuration.php niet schrijfbaar. Als ik die op schrijfbaar zet is de tmp-map weer niet schrijfbaar. Ik heb nooit last met dingen installeren, alleen met Akeeba.

Antwoord: Kijk onder Website > systeeminformatie, daar kun je de informatie zien van je site. Check de php-versie.

Wat je zou kunnen doen: lokaal uitpakken, uploaden naar de tmp-file en van daaruit installeren. Soms kan ftp-laag aanzetten juist tot complicaties leiden. Akeeba beveelt aan om juist de ftp-laag niet aan te zetten. Voor de vraagsteller werkte deze oplossing uiteindelijk: ftp-laag uitzetten, lokaal uitpakken, uploaden naar de tmp-file en van daaruit installeren.

Vraag 6

Ik wil een stukje van de site een andere layout geven. Hoe moet dat? Bij een aantal templates kun je de template toewijzen aan bepaalde menu's, maar bij de mijne kan dat natuurlijk net weer niet.

Antwoord: Dan kun je een paginaclass gebruiken. Wat je precies kunt stylen hangt ook weer af van de template. (Naschrift van Anja: dat was de oplossing. Bij deze template kon ik zo'n beetje alleen de achtergrondkleur, de fontkleur en de fontsize aanpassen. Maar met wat aangepaste html-modules is-ie er toch best leuk uit gaan zien).

Vraag 7

Mijn hoster heeft allow_url_fopen uitgezet. Dat betekent dat je pagina's van andere websites niet meer kunt openen om daar informatie uit te halen. Het betekent ook dat de auto-update niet meer werkt.

Antwoord: de hosters zeggen dat het onveilig is, maar het is alleen onveilig als de hoster het zelf niet goed geregeld is. Nieuwe hoster zoeken dus :-)

Vraag 8 

Is geen vraag maar een tip. De makers van SP Upgrade hebben nog een leuk programmaatje waarmee je sites kunt verplaatsen: SP Transfer. Ziet er goed uit. En je kunt ook onderdelen kopiëren.

Vraag 9

Is eigenlijk ook geen vraag. Er zijn wat slimmeriken op de markt die Joomla extensies doorverkopen tegen gereduceerde prijzen. Kwalijk, want 1. de maker schiet er niks mee op, 2. je krijgt geen service en 3. je krijgt ook geen updates waardoor je site dus op termijn gevaar kan lopen. Het is lastig om hier iets tegen te doen, omdat Joomla extensies open source zijn. Advies: koop het via de officiële kanalen en niet bij zo'n scharrelaartje.

Vraag 10 

Heeft iemand ervaring met het gebruik van SMTP-services voor het versturen van grote hoeveelheden mail (nieuwsbrieven)?

Antwoord: nee, maar van een paar kanten komt het advies om eens naar Mailchimp te kijken. Naast de gratis variant zijn er verschillende betaalde pakketten: maandelijks, high volume en pay-as-you-go.

Vraag 11 

Bij het gebruik van tags in 3.1 blijkt de routering niet zo goed te volgen, met elke stap verandert het pad en menu's kunnen niet toegewezen worden.

Antwoord: Workaround, en het kruimelpad-idee loslaten als het om tags gaat.

Vraag 12 

Een soortgelijk probleem met de menu's ontstaat als je de zoekfunctie gebruikt en vervolgens doorklikt op een zoekresultaat dat door een component gegenereerd wordt. Dan wordt alleen het artikel getoond en geen menu's.

Antwoord: menumodules toewijzen aan alle pagina's, dan zie je ze ook bij de zoekresultaten.

Dat was de Dokter Joomla! oogst voor vanavond.

Ideeën voor na de zomer

 • Meertalige websites, die bijeenkomst die nog stond
 • Responsive – maar met welk framework?
 • Responsive – maar wat laat je zien op welk apparaat, en hoe regel je dat?
 • Hoe kun je PhpMyAdmin gebruiken om dingen op te lossen (bijvoorbeeld vervuilde database opruimen, of de database helemaal leegmaken)
 • Presentatie Chronoforms, bijvoorbeeld als onderdeel van de favoriete extensie
 • Wat zou de basisuitrusting van elke Joomla site moeten zijn (oftewel: wat geef je je klant? Dit gaan we 8 juli (ook) aan Henk vragen tijdens de workshop Het Nieuwe Verdienen) 

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
David-Andrew
Hoi allemaal, ik was bij de JUG in Rotterdam (presenteren) maar hierbij nog een paar opmerkingen op het verslag (ziet er goed uit!).<br /><br />- Vraag 9: ik ben er niet eens zeker van dat die slimmeriken de extensies echt hebben (en leveren). Ze zeggen ook toegang te hebben tot extensies waarvan ik weet dat ze daar geen toegang toe kunnen hebben :-P Niet te vertrouwen dus. <br /><br />- Vraag 10: SMTP services: ik gebruik https://www.serversmtp.com icm met ccNewsletter, goedkoper dan ChronoForms en lekker mijn data (subscribers etc) gewoon op mijn Joomla! website. Wat ik doe: een grote hoeveelheid emails "prepaid" kopen.<br /><br />- presentatie chronoforms: misschien vindt Gert-Jan het leuk om die te doen?<br />http://www.joomladagen.nl/2013/programma/presentaties/applicatie-bouwen-met-chronoforms
EasyDiscuss Avatar
Anja de Crom
Dus volgende keer kom je gewoon weer bij ons David-Andrew :-) <br /><br />Voor Chronoforms hadden we al een vrijwilliger (Will?), dat staat er dus niet duidelijk genoeg.

Reageer

1000 Resterende tekens