Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag van de bijeenkomst van JUG Utrecht d.d. 14 oktober 2013

jc-gebruikersgroep-utrechtAantal deelnemers: 8

Volgende bijeenkomsten:
11 november geeft Simon een presentatie over SEO.
9 december hebben we een presentatie van Peter Martin over de meest voorkomende problemen van Joomla gebruikers, en over JCE.

De laatste van drie bijeenkomsten over "Het Nieuwe Verdienen" van Henk van Cann staat gepland voor 25 november.

Meehelpen met Joomla? Je kunt bijvoorbeeld ideeën voorstellen voor de Joomla Extensions Directory

Agenda:

  • Joomla nieuws
  • Presentatie Joomla 3.2 van Martijn
  • Dokter Joomla
  • Overig

Joomla nieuws

  • Laatste versies:
  • Joomla 1.5.26
  • Joomla 2.5.14
  • Joomla 3.1.5, binnenkort is de bèta 3.2 er, die nog niet gebruiken op productiesites!
  • Akeeba Backup 3.8.2
  • Admin Tools 2.5.8
  • JCE 2.3.3.2
  • JoomlaCommunity.nl bestaat vijf jaar. In die tijd is er een hoop werk verzet en veel bereikt:
    • Joomla Community is de officiële Nederlandse vertaalpartner van Joomla, opzetten Dutch Translation team
    • Joomla gebruikersgroepen
    • Nederlandse Joomla dagen
    • Oprichting van Stichting Sympathy waar de community en activitewiten nu onder vallen
    • eerste en tweede speciale Joomla-editie van Webdesigner magazine
    • Gezellige bijeenkomsten met Joomla Gebruikers
    • Organisatie Joomla Pizza, Bugs & Fun: samen Joomla verbeteren, meer info: //forum.joomlacommunity.nl/forumdisplay.php?f=148

Joomla zelf bestaat inmiddels 8 jaar, Joomla 1.0 verscheen in 2005. In de loop der jaren is Joomla enorm gegroeid (hier staan een paar leuke getalletjes voor wie wil weten wat en hoe: //www.joomlacommunity.nl/nieuws/joomla-algemeen/916-gelukkige-8ste-verjaardag-joomla.html)

Nog meer nieuws

Leuke blog voor als je een nieuwe site moet bouwen: Een site met Joomla 3 in 24 dagen. Elke blog een stukje. De blog staat inmiddels in z’n geheel online (dus je hoeft er geen 24 dagen over te doen): www.joomlain24dagen.nl. Lex heeft aan de hand daarvan zijn eerste 3 site gebouwd en vond het heel duidelijk.

Een dezer dagen wordt bekend wanneer de volgende editie van Joomla Dagen is. En waar het evenement gaat plaatsvinden. Het zal ongeveer dezelfde opzet hebben als de vorige edities, en er zijn al veel deelnemers.

Martijn over Joomla 3.2

Als het goed is, is na een aantal bèta’s de definitieve Joomla 3.2 release op 6 november. Een paar nieuwe of sterk verbeterde functionaliteiten.

Multilanguage: Je kunt vanaf nu bij de installatie al aangeven dat je een meertalige website wilt bouwen, en dan genereert Joomla alvast de menu's voor de meertalige site (oftewel: het punt waarop het altijd misgaat, dat wordt nu dus ondervangen).

Er zijn aardig wat technische verbeteringen, ook met betrekking tot beveiliging. Er komt ook een mogelijkheid voor niet-super-users om ook modules te kunnen wijzigen. De gebruikersinterface schijnt beter en mooier te worden. Er was ook sprake van een slimmere manier van knoppen wel en niet laten zien.

In de extension manager is een tabblad bijgekomen, dat heet Install from Web, daar kun je direct extensies uit de JED installeren. Commerciële extensies staan er ook tussen, dan word je doorgeleid naar de site van de ontwikkelaar.

Bij artikelen kun je versies bijhouden. Je klikt op Versions bovenin en je ziet de verschillende versies die er van een artikel geweest zijn. Elke volgende keer opslaan is een volgende versie. Je kunt ook versies weggooien. In het versiebeheer kun je ze terugzetten, deleten, vergelijken. Behalve tekstuele veranderingen kun je ook veranderingen in instellingen, locatie en opmaak (html) bekijken.

Ander handig nieuwigheidje. Bij templatebeheer had je altijd het probleem als je wat wilde wijzigen dat je moest gaan Firebuggen, lokaal aanpassen en weer uploaden. Nu krijg je bij het aanklikken de hele structuur van je template directory te zien, inclusief de taalbestanden. Je kunt alles nu binnen de site aanpassen en hoeft niet meer lokaal dingen aan te passen. Martijn zet trouwens al zijn aanpassingen in een speciaal bestandje aanpassingen.css.

Tijdens de presentatie van Martijn ontstaat er discussie over JQuery. In de ideale situatie zouden extensies zich moeten aanpassen aan de JQuery in jouw Joomla, met een regel die zegt dat je bepaalde delen van JQuery moet laden. Dat is nu nog niet zo, en dus kan het gebeuren dat extensies gaan botsen. Eigenlijk zou je JQuery moeten kunnen managen in Joomla. Als je zou kunnen aangeven wat de minimale en de maximale versie is die je nodig hebt, zou dat veel beter werken. Martijn zegt dat elke extensiebouwer er nu al vanuit gaat dat de extensie geschikt moet zijn voor 2.5 of 3. Dan moet je weten welke JQuery erbij hoort. Het ontwikkelen voor 2.5 is volgens Jasper nog heel erg standaard, en niet iedereen weet wat er standaard aan JQuery in Joomla zit. Daardoor ontstaan problemen.

In maart komt 3.5 uit. Daar zullen weer nieuwe functionaliteiten in zitten (die komen er niet meer bij in 3.2).

Dokter Joomla!

Case 1: Ik heb PHP-versie 5.3.23. Ik zie dat er daarna nog heel veel andere versies gekomen zijn. Loopt mijn hoster zo ver achter?

Antwoord: Nog niet. Hij speelt waarschijnlijk gewoon op safe. Vaak wil een hoster de PHP niet updaten omdat er dan heel veel sites op de server gaan omvallen.

Case:2: Ik heb een module die een overzicht van artikelen uit een bepaalde categorie laat zien onderaan elk artikel uit die categorie. Ik wil daar graag iets tussen hebben, een lijntje en een titel. Kan dat met ReReplacer?

Antwoord: Nee, want de code is al gegenereerd voor de uitvoer komt. Je kunt wel een modulepositie aanmaken, standaard, iets van below-content of zo, en daar de module in laden.

Case 3: Wat zijn de ervaringen met upgrade van 2.5 naar 3.1. Als ik een kale 2.5 gaat upgraden, dan werkt het als een zonnetje. Maar zodra er een module geïnstalleerd is, is het over en uit, soms leidt het zelfs tot witte pagina's.

Antwoord: Je hebt waarschijnlijk een extensie zijn die het onderuit haalt. Je moet alle extensies upgraden naar de laatste die compatible zijn. Lukt het dan nog niet, dan moet je de extensies deïnstalleren, vervolgens upgraden en dan de extensie opnieuw installeren. Dat is met name handig bij de NoNumber extensies, want daarmee wil het wel eens misgaan.

Case 4: Bij extensiebeheer (Joomla 3.1.5) heb ik Weblinks gedeïnstalleerd, want ik dacht dat ik dat niet nodig had. Maar toen ik vervolgens een link in mijn artikel wilde zetten, was de knop daar ook weg. Dat was niet de bedoeling. Ik probeerde via ‘ontdekken’ bij extensiebeheer de optie terug te krijgen, maar dat werkte niet. Hoe moet het dan wel?

Antwoord: De complete uitgepakte Joomla 3.1.5 eroverheen zetten, alles overschrijven, zonder de installatiemap, en dan op ‘ontdekken’ klikken. Dan zou het wel moeten werken

Case 5: Bij een klant die met een verouderde JCE werkte heeft de hoster nogal rigoureus ingegrepen, namelijk alle editors geblokkeerd. Inmiddels is alles up to date en kunnen ze er weer meer werken, maar bij één persoon lukt het niet meer om plaatjes te uploaden. Het ligt niet aan het IP-adres, want met de ene computer op hetzelfde IP-adres lukt het wel, met de andere niet. Ik dacht dat er misschien nog iets op die computer is achtergebleven, een instelling of een cookie ofzo, of wat kan het anders zijn?

Antwoord: De browser! Laat je klant Chrome downloaden en het daarmee proberen.

Case 6: Ik ga voor het eerst een site met een forum bouwen, welk forum moet ik nemen?

Antwoord: Kunena!

Case 7: Een klant wil een site met nieuwsfeeds van andere sites. Is er een extensie die via Google Alerts kan feeden?

Antwoord: Weten we niet, maar we zijn benieuwd of je er eentje gaat vinden.

Case 8: Waar is dat verwijzingsbeheer goed voor? Want slim zoeken en verwijzingsbeheer laten mijn database alleen maar vollopen

Antwoord: Verwijzingsbeheer is handig als een link het niet meer doet, die kun je dan omleiden naar een nieuwe url. En als je bijvoorbeeld acties doet, dan kun je een verkorte url aanmaken die doorlinkt naar een andere url.

Case 9: Hoe zorg ik dat mijn eerste pagina er anders uitziet dan de rest van de site?

Antwoord: koppel ‘m aan een andere template

Case 10: Cookies. Moeten mensen nou ja of nee zeggen of hoe zit het?

Antwoord: Meten mag tegenwoordig, mits anoniem. Dat kun je instellen in Analytics. En verder weten we niet meer wat de status op dit moment is.

Case 11: Heeft iemand ervaring met CRM pakketten?

Antwoord: Ja, Sugar. Het is gratis, een standalone CRM pakket. Of het te koppelen is aan de Joomla database weet hij niet. Maar misschien is er wel een bruggetje mogelijk.

Case 12: Hoe kan ik de IP's loggen van geregistreerde gebruikers? We willen kunnen aantonen dat er misbruik gemaakt wordt van onze site, dus IP op sessies loggen.

Antwoord: AdminTools kan dat waarschijnlijk. Je kunt ook een range geven waarvandaan ingelogd mag worden.

Case 13: Geen vraag maar een mededeling: vertaling in Community Builder. In het taalbestand (dutch.php) bleken nog Engelse termen te zitten.

Antwoord: Wel ouderwets dat het nog een php is. Het zou onderhand een ini-file moeten zijn.

Case 14: Hoe zorg ik dat de nieuwe site, die mijn oude vervangt, net zo hoog scoort in de Google Ranking? Want ik wil de site wel kwijt, maar de ranking niet. En hoe zorg ik dat die oude site niet meer in Google komt?

Antwoord: Niet meer in Google: met geen index, no follow. Wel hoog scoren in Google maar niet meer met de oude site: daar weten we eigenlijk geen antwoord op, behalve dan de standaard SEO-methoden (zie volgende item J) 

Overig

Handig: SEO-site

Simon heeft een tutorialsite gemaakt voor Joomla en SEO: www.joomla-seo.net

Zelf heeft hij een SEO-checklist die hij altijd gebruikt bij het bouwen. Die heeft hij omgebouwd naar een site met handige slimme tips. Als je zoekt op Joomla SEO staat-ie bijna op bladzijde 1. Hij heeft een Gavick template gebruikt. Simon gaat tijdens een van de volgende bijeenkomsten een presentatie over SEO houden.

Ook handig: User Agent

Frits J gebruikt in zijn templates User Agent, een scriptje dat bekijkt wat voor apparaat er aan de andere kant zit (mobiel, tablet, desktop, laptop). Daarin geeft hij bij moduleposities aan op welke device ze wel en niet zichtbaar moeten zijn. Advanced Module Manager kan dat ook, tot op zekere hoogte. Frits heeft ze met elkaar vergeleken, hier vind je de uitkomst: //forum.joomlacommunity.nl/showthread.php?threadid=20459

Submenu’s in tablet

Bij een tablet heb je geen mouseover mogelijkheid, dus hoe tover je dan een dropdown of submenu tevoorschijn? Dat hangt af van je template en van je menumodule, die bepaalt wat er geladen wordt. Frits heeft ontdekt dat sommige bootstrap templates voor 2.5 je halve Joomla overschrijven. 

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.