jc-gebruikersgroep-utrechtBij deze bijeenkomst waren een stuk of tien (of twaalf? Niet geteld J) deelnemers.

Joomla!-nieuws

Laatste versies:
Joomla!-1.5.26 niet meer gebruiken voor nieuwe installaties, lees hier meer: http://community.joomla.org/blogs/leadership/1796-setting-the-record-straight-for-sites-on-joomla-15.html

Joomla!-2.5.18
Joomla!-3.2.2

Extensies:
Akeeba Backup 3.9.2
Admin Tools 2.6.0
JCE 2.3.4.4

Joomla backups vergelijken

Tip van http://www.netspecialist.nl: met Akeeba sitediff kun je backups van je Joomla website vergelijken. Gemakkelijk als je site is gehackt en je wilt achterhalen welke bestanden zijn gewijzigd, toegevoegd of verwijderd

JomSocial

Zijn wat veiligheidsissues mee, er is een hot fix beschikbaar met reparaties: http://www.jomsocial.com/blog/hot-fix-3-1-0-4

Breezingforms

Beveiligingslek in BreezingForms 1.7.5 build 762 of ouder. Meer info (Engelstalig) via: http://crosstec.de/en/blog/entry/15-breezingforms-security-update.html

PHP-VERSIE

Vanaf Joomla! 3.3 is de minimaal benodigde PHP-versie 5.3.10! http://community.joomla.org/blogs/leadership/1798-raising-the-bar-on-security.html

Meer nieuws

De Joomladagen komen eraan (22 & 23 maart); je kunt aanmelden via www.joomladagen.nl. Eerst weten wat er op het programma staat? Dan kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief: http://bit.ly/1imqs1W

Volgende bijeenkomsten

10 maart Tim Schutte komt vertellen over SilverAdmin, zijn extensie waarmee je heel veel via de frontend kunt doen: http://extensions.joomla.org/extensions/administration/admin-performance/25555
14 april Frits Jongbloets vertelt over de Joostrap template
12 mei
16 juni

Andere mogelijke onderwerpen: Wilma wil nog steeds graag weten hoe je een statische template omzet naar een responsive. Als iemand tips heeft…

Dokter Joomla!

Case 1

Ik bouw een webshop in PrestaShop, maar ik wil ‘m kunnen backuppen met Akeeba. Dus misschien moet ik toch over naar Hikashop, maar hoe ziet dat eruit in een responsive layout?

Antwoord: Er komen steeds meer templates die geoptimaliseerd zijn voor sites met Hikashop. Het is slim om @hikashop te volgen op Twitter, want ze twitteren het altijd door als er weer een nieuwe template is die Hikashop goed weergeeft. Overigens: als PrestaShop op hetzelfde domein draait als Joomla! schijn je het wel mee te kunnen nemen bij je backup.

Case 2

Ik heb een site waar studenten kunnen oefenen met toetsen. Ik zou graag willen dat ze kunnen inloggen en dan hun eigen resultaten kunnen zien en extra toetsen kunnen maken. Is Akeeba Subscriptions daar geschikt voor?

Antwoord: Misschien, maar je kunt daar ook Moodle voor gebruiken. Joomdle is een extensie die Moodle en Joomla kan integreren. Community Builder zou ook kunnen. Dat is misschien wel aan de grote kant, en wat eigenwijs bedacht, maar als je het eenmaal doorhebt dan kun je er veel mee.

Case 3

Sinds ik 64 bits Windows 7 heb werkt XAMPP niet meer. Wat nu?

Antwoord: Er is een speciale Windows 7 64 bits versie. Je kunt het ook met Portable Apps gebruiken, vanaf een USB-stick (http://portableapps.com/apps/development/xampp), of met Virtual Box, maar of je dan 32 / 64 bits problemen krijgt weten we niet.

Case 4

Ik zoek een extensie die kan checken of iemand lid is van mijn vereniging, door middel van een externe xml die dagelijks geactualiseerd wordt, zonder dat ik zelf de gegevens van de leden kan zien.

Antwoord: zo’n extensie moet echt wel bestaan. Zoek op termen als xml, external, extension

Case 5

Ik heb een blog-website met K2. Als er reacties komen, zou ik graag een geautomatiseerde mail krijgen.

Antwoord: Het kan met deze plugin: http://extensions.joomla.org/extensions/extension-specific/k2-extensions/24026

Case 6

Kent iemand de veilingextensie van The Factory? Het is een betaalde extensie, echt bedoeld voor gebruikers om producten aan te bieden en te kunnen bieden op producten.

Antwoord: Helaas, niemand kent ‘m of kan er meer over vertellen, maar we kennen wel een andere, van Tamlyn Creative (Tim) uit Nieuw-Zeeland: http://www.tamlynsoftware.com/products/bf-auction-plus.html

Case 7

Wie heeft er wel eens gewerkt met gescheiden databases? Mijn studenten maken er een sport van om de database te hacken, dus ik denk er nu aan om een bepaalde database op een apart IP-nummer te zetten.

Antwoord: Je kunt ze makkelijk scheiden als je verschillende prefixes gebruikt. En dan eventueel exporteren en ergens anders weer importeren.

Case 8

Ik heb RSEvents Pro, kan ik daarmee bezoekers zelf evenementen laten plaatsen en tegen betaling bovenaan laten zetten?

Antwoord: Die optie zit er niet standaard in, maar je kunt een workaround bedenken met gebruikersgroepen. Of de evenementen in een tweede categorie zetten zodat de features bovenaan komen. Of eens informeren of RSJoomla er een plugin bij kan maken.

Case 9

Wie heeft er wel eens met iDEAL en een webwinkel gewerkt, hoe verliep het testtraject?

Antwoord: Met CC iDEAL gaat het altijd goed en daar staat een handleiding voor op de site van David (www.chillcreations.com).

Case 10

Ik ben een portal aan het maken waar gebruikers (trainers) in één scherm via plaatjes naar allerlei links toe kunnen: een powerpointpresentatie die op de webserver staat, maar ook naar een film die lokaal staat en naar hun Gmail. Vraag: kan ik linken naar een lokaal document? En vraag 2: kan ik Gmail en Google Drive embedden?

Antwoord: Ja en ja. Gmail zou je moeten kunnen embedden met een wrapper (update: dat linken naar een lokaal doc kan natuurlijk prima, maar Gmail laat zich niet embedden, en één enkel Drive doc wel, maar de hele drive, dat dan weer niet).

Case 11

Bestaat er een extensie waarmee je mensen vanaf een formulier in de frontend content kunt laten maken voor je site?

Antwoord: Ja. Het kan met Community Builder maar ook met Form2Content, dat is speciaal gebouwd om content te maken via een formulier.

Case 12

Ik heb bij een hoster een DNS geregistreerd, maar ik host de site zelf. Hoe kan ik de tweetraps constructie vermijden?

Antwoord: Door jezelf bij SIDN aan te melden met je DNS registratie. Moet je wel een vast IP-adres hebben. En het kost eenmalig 200 euro en daarna 68 euro per maand. Dus misschien moet je toch even bedenken of er niet gewoon best goed te leven valt met die tweetraps constructie.

Reageer

1000 Resterende tekens