Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 11 augustus 2014 "My First Component"

Ondanks de zomervakantie waren er toch nog een stuk of tien bezoekers bij JUG Utrecht. Ze wilden graag weten hoe je eenvoudig zelf een component kan maken. Dick Verschuur van OnPole weet er alles van en kwam nogmaals naar De Meern om ons op gang te helpen.Jug030 Workshop My First Component 11 08 2014

Bijeenkomsten in 2014

  • 8 september: Onder voorbehoud: Wat kun je met Akeeba, en/of Dokter Joomla!
  • 13 oktober: nog niet bekend wat we dan gaan doen
  • 10 november: presentatie “Welke extensies gebruik jij?” door Martijn Maandag. Hij laat er een aantal zien, daarnaast laat hij zien hoe je Taal overrides kunt inzetten. Je mag zelf ook extensies laten zien.
  • 8 december: nog niet bekend wat we dan gaan doen

Joomla!-nieuws

Laatste versies

  • Joomla! 1.5.26 (niet meer gebruiken voor nieuwe websites)
  • Joomla! 2.5.24
  • Joomla! 3.3.3
  • Akeeba Backup 3.11.3
  • AdminTools 3.0.3
  • JCE 2.4.2

Releasedata nieuwe Joomla!-versies: 15 september 3.4; 15 november 3.5; 15 februari 3.6, allemaal onder voorbehoud.

Lex, Anja en Martijn hebben onlangs een middagje geëvalueerd (uitkomst: we zijn zeer tevreden met hoe het gaat met de gebruikersgroep) en gebrainstormd over nieuwe onderwerpen. Deze kwamen eruit:

$1·       rich snippets

$1·       Akeeba Backup (Kors Verweij kan wat laten zien, misschien in september al?)

$1·       taal overrides

$1·       webafbeeldingen maken

$1·       upgrade van 2.5 naar 3.x

$1·       formulieren (Will kan iets laten zien)

$1·       tags: wat kun je ermee

$1·       social media

$1·       instellingen Joomla

$1·       Google Analytics

$1·       hosting

Ook misschien interessant: CCK (Content Construction Kit), daar zijn er een aantal van, de ene wat makkelijker dan de andere. Niels zou daar begin volgend jaar wel iets over willen vertellen. Januari of februari, hangt van het weer af. Dick zou wel iets willen vertellen over Zoo.
Heb jij nog wensen of ideeën? Laat het ons weten.

Volgend jaar is J and Beyond in Praag, 29 t/m 31 mei.

 

My First Component, de workshop door Dick Verschuur

(Komen de aantekeningen hieronder je bekend voor? Klopt: een deel van de workshop is ook al in juli gegeven. Het leek ons wel handig om alles bij elkaar te hebben, de uitleg plus de workshop).

Volgens Dick is een maatwerkcomponent bouwen voor Joomla niet eenvoudig. Je moet Joomla begrijpen, en dan vooral het gedeelte onder de motorkap, weten hoe Joomla in elkaar zit, waar elk van die 16.000 bestandjes voor dient en hoe alles met elkaar samenwerkt. Als je dan gaat bouwen, moet je snappen hoe je dat in die mapjes krijgt. Daarnaast moet je kunnen programmeren in php, bekend zijn met xml, html, mysql en phpmyadmin. En je moet ook nog een beetje kunnen vormegeven met css, bootstrap, less.

Bijna alles in de wereld bestaat uit twee dingen: techniek en vormgeving. Die zitten in twee verschillende delen van je hersenen, en worden dus ook vaak door verschillende mensen gemaakt. Een CMS brengt techniek en vormgeving samen.

Joomla! is net Lego, je hebt een basisdoos met allemaal blokjes en door die te stapelen kun je al heel veel bouwen. Je kunt het uitbouwen met aanvullingen (extensies). Als Dick vroeger met Lego speelde en iets onmogelijks moest bouwen, gebruikte hij een ijzerzaagje en secondenlijm, daar kon hij een onmogelijke hoek mee maken: een maatwerkcomponent dus. Tegenwoordig gebeurt dat met de 3D printer. En voor Joomla! is er iets vergelijkbaars: Component Creator. Dat is een standalone oplossing van een Deense ontwikkelaar. Je bouwt er in een paar minuten je eigen Joomla!-component mee.

Component Creator is een website met programmatuur. Je kunt er een account aanmaken en dan kun je ermee aan de gang. Er is een bescheiden Wiki en een goed forum.

In Component Creator maak je tabellen. Daarin geeft Component Creator zelf een aantal velden aan, zoals bijvoorbeeld ordering en id. Stel, je maakt een component die in je website contracten, facturen en offertes aan de klant moet laten zien, dan kun je drie tabellen aanmaken met daarin velden als domeinnaam, registratiedatum, klantnummer, bedrijfsnaam etc. Je kunt die tabellen ook importeren, als je ze ergens anders al aangemaakt hebt in een MySQL database.

In Component Creator maak je verschillende weergaven: voor de backend en voor de frontend. De backend heeft een lijstweergave (lis) en een detailweergave (form) die je te zien krijgt als je op het sleutelveld klikt. Beide weergaven kun je ook maken voor de voorkant. Je vinkt de gewenste weergaven aan in Component Creator bij het aanmaken van een tabel. Je kunt ook kiezen welke velden je in welke view laat zien.

Zijn je tabellen klaar, dan klik je op ‘bouwen’ en dan maakt Component Creator een zip-bestand voor je waar je complete component in zit. Die installeer je in de backend van je website, en daarna kun je je component gaan vullen.

Met de gratis versie van Component Creator kun je enkelvoudige componenten: 1 lijst, een component die uit meerdere tabellen bestaat, maar je kunt geen links leggen tussen de verschillende tabellen onderling. Dat kan alleen met de betaalde versie. Om het allemaal met elkaar te kunnen laten praten is enige kennis van php (en plugins) noodzakelijk.

Component Creator is geschikt voor Joomla! 2.5 en 3.x. Je kiest je versie bij het aanmaken van de component. De tabellen blijven in je account staan, je kunt een bestaande component ombouwen voor Joomla 3, met de velden die er al in stonden.

Je krijgt het in de allerplatste vorm te zien; je moet dus wel nog css-en om het te stylen.

Inmiddels is er ook een versie waarin je ook modules kunt aanmaken. Plugins kun je niet aanmaken, want daar heb je programmeerkennis voor nodig. En in de plugins, daar gebeurt het meeste.

Wil je zien wat er allemaal kan? //www.component-creator.com (staat ook een filmpje op waar je niet veel wijzer van wordt maar dat wel een indruk geeft)

Joomla!-magazine had een review van Component Creator (bedankt voor de link Rob!): //magazine.joomla.org/issues/issue-jan-2014/item/1701-component-creator-for-joomla

 

Dokter Joomla!

We hadden nog tijd voor één case!

Case: Als mensen vanaf de frontend gegevens moeten invoeren in de website, hoe kan dat dan het beste?

Antwoord: Met een CCK: Zoo, of Form2Content, K2 of Seblod. Het kan ook met RSForm!: //www.rsjoomla.com/video-tutorials-on-joomla-extensions/episode/66-ep-67-how-to-transform-an-rsformpro-submission-into-a-joomla-article.html. Of met //www.fieldsattach.com

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.