Zo’n 15 deelnemers kwamen af op deze interessante avond met als thema tags in Joomla! 3.

Bijeenkomst JUG Utrecht 08 09 2014

Volgende bijeenkomsten

  • 13 oktober Rich Snippets door Hans Kuijpers
  • 10 november Helix en andere frameworks door Eric Tiggeler
  • 8 december Welke extensies gebruik jij? door Martijn Maandag

Frits Jongbloets kent iemand die een algemene presentatie kan geven over Google Analytics en AdWords. Hij gaat hem vragen.

Joomla Nieuws

Kijk, daar hebben we nog eens wat aan! René Kreijveld heeft een checklist gemaakt die je kunt nalopen voor je een nieuwe site live zet: https://github.com/renekreijveld/livechecklist/blob/master/Checklist.Nederlands.md

Nieuwe versies

  • 15 september 2014: Joomla! 3.4
  • 15 november 2014: Joomla! 3.5
  • 15 februari 2015: Joomla! 3.6

Alle data onder voorbehoud. Let op: je moet niet gaan zitten wachten tot de 'grote' Jooma!-versie, want die komt er dus niet meer. Je kunt nu al over naar 3.4 en vanaf eind december wordt 2.5 niet meer ondersteund.

Presentatie Tags door Lex Reurings

Lex vertelt iets over tags aan de hand van de presentatie die Eric Tiggeler bij de Joomla!-dagen heeft gegeven. Die vind je hier: www.joomla.erictiggeler.nl of http://www.slideshare.net/erictiggeler/tags-in-joomla31joomladagenerictiggeler

Hieronder een samenvatting.

Tags, stelt Eric, lossen een probleem op waarvan je nog niet wist dat je het had, namelijk dat van de beperkingen van de structuur en dat van het ondersneeuwen van je artikelen. In een grote site zul je al je artikelen in categorieën zetten en een mooie menustructuur maken, maar hoe zorg je nou dat al die artikelen ook gezien worden? Je kunt het oplossen met een zie-ook-module die metatags gebruikt, maar sinds Joomla! 3 kan het ook met tags, en dat werkt mooier en makkelijker.

Het nadeel van categorieën is dat elk artikel maar in één categorie kan zitten, en soms past een artikel in meerdere categorieën. Tags zijn de oplossing. Je hangt overal een of meer labels aan, houdt de structuur intact, maar je zit er voor je indeling niet meer zo aan vast omdat tags onafhankelijk zijn van de categoriestructuur.

Hoe werkt het

In zijn presentatie illustreert Eric het met een receptensite. Je begint met een ‘gewone’ site: categorieën aanmaken, artikelen aanmaken, menulinks maken.

Vervolgens kun je tags gaan maken en toewijzen.

Je kunt alvast een aantal tags voorbakken via Componenten → tags. Je kunt ook subtags maken (kan handig zijn, bijvoorbeeld voor webwinkels, maar ook verwarrend). Zo kun je groepjes tags maken.

Hoe hang je een tag aan een artikel: klik bij het maken van artikelen op Gegevens → tags en zoek de tag. Je kunt ook tags maken direct vanuit het artikel. Typ een nieuwe tag in het vak tags, klik op enter, opslaan en klaar. Wil je niet dat alle gebruikers dat kunnen (want wildgroei, tikfouten, overlap, geen mogelijkheid om subtags aan hoofdtag te koppelen), dan stel je componenten → tags in op ‘Nested’, dan kunnen gebruikers alleen maar bestaande tags kiezen.

Wat ziet de bezoeker

Tags verschijnen niet op artikelen in blogweergave, daar heb je een template override voor nodig.

Tagresultaten kun je op drie manieren laten zien. Via de tag als hyperlink, via menulinks en via modules.

Tags als hyperlinks

Klikt de bezoeker op een tag, dan krijgt hij een lijstje te zien van artikeltitels, in een weergave die je zelf kunt instellen in de opties in het component: introotje voor de tags, plaatjes bij de getagde artikelen...

Tags via menulinks

Maak een nieuw menu-item aan, dan zie je dat er een menu-itemtype tags is. Dan kun je uit drie kiezen. Via de opties pas je de weergave aan. Een menulink kan ook tags combineren.

Tags via module

Je kunt ze ook in een module tonen, er is er eentje voor populaire tags en voor gelijksoortige tags.

Gelijksoortige tags toont artikelen die een of meer tags gemeen hebben met het huidige artikel. Zo kun je bezoekers naar gerelateerde content leiden. Je bepaalt zelf hoeveel tags overeen moeten komen met het huidige artikel.

Toepassingen

Je kunt tags gebruiken om artikelen te ordenen. Bijvoorbeeld kleurentags bij een plantensite.

Je kunt tags gebruiken als aanvulling op de categorieën, dan hou je de categoriestructuur voor de grote lijn en tags voor meer specifieke kenmerken.

Je kunt ze ook gebruiken als alternatief voor categorieën, voor een volwaardig flexibel indelingssysteem dat ook zonder categorieën kan.

Je kunt ook contactpersonen taggen, meerdere artikelen tegelijk aan een tag toewijzen.

Sommige extensies (zoals Hikashop) sluiten al aan bij het tag-systeem van Joomla!.

Bezoekers kunnen nog niet zelf filteren op meerdere tags. Dat kan al wel met de component Fields and Filters (www.kextensions.com).

Twee praktijkvoorbeelden

Op zijn website www.dekaleberg.nl heeft Lex een uitgebreid menu met allerlei submenu's, allemaal ingangen om die content vindbaar te maken. En een paar leuke modules om sommige content wat meer te benadrukken. Nu er tags onder de artikelen staan, kunnen mensen makkelijker informatie vinden op je website. Of mensen nu langer op de website blijven weet Lex nog niet, daarvoor spelen er te veel andere factoren mee.

Frits Jongbloets heeft ook een website waarbij hij tags gebruikt, namelijk www.intro-tools.be. Die website is voor mensen die evenementen organiseren en die toegankelijk willen maken voor mensen met een beperking. In een soort dynamisch adressenoverzicht heeft Frits de tags gekoppeld aan de component contactpersonen. Via menu-items kun je lijsten van getagde adressen oproepen. 

Dokter Joomla!

Case 1: Er is een eindeloze stroom extensies voor social buttons in artikelen, wie heeft de gouden tip?

Antwoord: RS Social ziet er heel clean uit: http://www.rsjoomla.com/joomla-extensions/joomla-social-sharing-module.html

AddThis zou ook nog kunnen (voor 2.5): http://extensions.joomla.org/extensions/social-web/social-share/social-multi-share/16431.

Anja gebruikt deze voor comments & share: http://extensions.joomla.org/extensions/social-web/social-share/social-multi-share/18072  was wel even configureren maar hij doet het nu.

Voor commentaar gebruikt Lex Facebook Comments http://extensions.joomla.org/extensions/social-web/social-comments/16412.

Meer Social Share opties: http://extensions.joomla.org/extensions/social-web/social-share/social-multi-share

Case 2: In artikelen bij Joomla! kun je bij JCE als je een link wilt plaatsen bij de advanced tab onder “relationship page to target”, wat gebeurt er dan mee?

Antwoord: wij weten het ook niet zo goed. We kunnen ons voorstellen dat zoekmachines iets doen met die informatie. Interessante materie.

Case 3: Is er een knopje waarmee je weer naar boven gaat als je onderin staat?

Antwoord: Je kunt ankers in je artikel invoegen, maar je kunt ook een scroll-to-top plugin vinden op de JED.

Deze bijvoorbeeld: http://demo30.extstore.com/index.php/plg/scroll-to-top, maar er zijn er nog veel meer. Ook heel erg lelijke.

Case 4: Zijn er mensen die met ledenadministraties werken?

Antwoord: Je kunt Zoho erachter hangen. Dat is een CRM waarin je van alles kunt koppelen. Zit in de cloud en je kunt er heel veel zelf aan doen. RSJoomla heeft RS Membership, je hebt ook nog Akeeba Subscriptions. Zoek eerst uit wat je nodig hebt aan functionaliteit en zoek daar dan een extensie bij.

Case 5: Bij weergeven van inzendingen in RS Form! wil ik records filteren afhankelijk van de inhoud van een bepaald veld. En ik wil ook kunnen sorteren op andere dingen dan datum.

Antwoord: Je moet dus een query hebben die als de module opgevraagd wordt alleen die records laat zien waar een bepaald veld aan of uit gezet is. En voor de filtering zul je ook een override moeten maken. Waarschijnlijk in het model, dus als je dan straks een update hebt ben je je aanpassing kwijt.

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
eric_zeus
Anja en Lex,<br /><br />Weer bedankt voor het verslag en de leuke avond!

Reageer

1000 Resterende tekens