Op maandag 8 december 2014 liet Martijn Maandag zien welke extensies hij gebruikt. En Dokter Joomla! gaf antwoord op vragen.

"Welke extensie?" bij JUG Utrecht 08-12-2014

Volgende bijeenkomsten:

  • 12 januari Sander Potjer: Geheimen, tips en trucs in Joomla!
  • 9 februari: Niels Bons: Seblod
  • 9 maart: Frits & Anja: Succesvol samenwerken aan Joomla!-projecten

Wil je ons volgen op Twitter? @JoomlaGGUtrecht

Joyce heeft een collega die een presentatie over Rockettheme wil geven; dat is misschien een beetje snel na die van Helix dus die houden we in portefeuille voor ergens in 2015

Laatste versies

Iedereen weet het intussen: Joomla 2.5 wordt na 31 december 2014 niet meer ondersteund. Update naar 3.x; er zijn genoeg handleidingen te vinden. Gebruik je NoNumber extensies, deïnstalleer die dan en installeer ze opnieuw in je 3.x site. Dat is overigens voor alle extensies de beste manier.

JCE nieuwe versie 2.4.4

Joomla nieuws

Er is een nieuwe developersgroep in Nederland. Die is afgelopen maand voor het eerst bij elkaar gekomen. Ging over Hikashop, verslag daarvan staat op http://www.joomlacommunity.nl/nieuws/gebruikersgroepen/985—verslag-van-dutch-joomla-php-developer-sessie-02-december.html

Joomladagen: 11 en 12 april, de tiende editie! Er komt– rond de Joomladagen – weer een speciale editie van Webdesigner Magazine, met als thema Joomla! Het magazine is ook gewoon te koop in de winkel.

Tip: ga regelmatig even je ongebruikte extensies na en gooi ze weg. Dat ruimt lekker op.

Vanaf 15 december is de nieuwe Joomla Extensions Directory live. Het schijnt dat toegevoegde extensies ook gecheckt worden.

JoomlArt, de templateclub, is gekraakt. Daardoor zijn een aantal gebruikersgegevens van het affiliate-programma (alléén het affiliate-programma!) op straat komen te liggen.

Voor de mensen met een shop: de BTW-regels voor het leveren aan consumenten in EU-landen zijn veranderd. Verkoop je digitale producten of diensten met een hoog BTW-tarief, dan moet je het tarief hanteren dat in het land van de klant geldt (en daar ook aangifte doen! Flink ingewikkeld dus).

Presentatie: Welke extensies gebruik jij – Martijn Maandag

Martijn heeft over de 97 (!) landen waar hij tot nu toe is geweest reisverslagen geschreven, die vind je op zijn website reisverslagen.net. Hij begon met een html-site, en in 2007 werd het Joomla!. In 2008 wilde hij wat terugdoen voor de community en begon hij met vertalen, dat doet hij nog steeds. Vroeger veel extensies, nu ook de documentatie op joomla.org naar het Nederlands (op docs.joomla.org kun je artikelen naar je eigen taal vertalen. Het Engelse stuk wordt in hapklare brokken geknipt. Dan komt het ter beschikking aan de taalteams van de verschillende landen. Wil je ook vertaler worden? https://docs.joomla.org/JDOC:Documentation_Translators).

Je hoort altijd dat je zo min mogelijk extensies moet gebruiken. Maar je kunt er toch niet altijd onderuit. Martijn dacht dat hij er een stuk of zes, zeven gebruikte, maar het bleken er vijftien. In deze presentatie licht hij er een aantal toe. Links naar alle extensies in de JED vind je er meteen bij.

Reisverslagen.net is simpel opgezet. De bezoeker kan binnen twee tot drie klikken overal komen. Menu-items zijn ingedeeld naar continent. De reisverslagen en de fotogalerij (Phoca Gallery). Dan heeft hij nog korte blogjes en filmpjes; die zet Martijn op YouTube en van daaruit op de website.

Google Analytics Dashboard

In de backend van reisverslagen.net krijgt Martijn meteen een extensie te zien: Google Analytics Dashboard. Daarmee kun je de statistieken van je site meteen in de backend van de site bekijken.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/site-management/analytics/google-analytics-dashboard

Google Earnings Dashboard

Van dezelfde bouwer Deconf heeft hij ook een Earnings Dashboard, waar je de verdiensten van de reclame uit Google kunt zien. Die twee werken niet samen; je kunt ze ook niet tegelijk aan hebben staan. Dus als de ene aanstaat moet de andere uit en andersom.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/ads-a-affiliates/affiliate-systems/earnings-dashboard

Flexicontact

Voor contactformulieren gebruikt Martijn Flexicontact, met een plaatjescaptcha. De captcha werkt heel goed, en Flexicontact houdt ook de inzendingen bij. De pro-versie laat ook statistieken zien van formulieren. Martijn heeft het ook gebruikt voor reserveringsformulieren voor een restaurant.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/contacts-and-feedback/contact-forms/flexi-contact

Weblinks

Van de weblinks heeft Martijn artikelen gemaakt. Privacy statement: is ook gewoon een artikeltje.

Sitemap: Xmap

Voor de sitemap gebruikt Martijn Xmap.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/structure-a-navigation/site-map/xmap

Wereldkaart: JUWorldMap

Reisverslagen.net heeft een geweldige wereldkaart, waar de bezochte landen rood zijn en gelinkt aan verslagen van de landen waar Martijn geweest is.

Die wereldkaart is JoomUltra Worldmap. Van elk continent heeft Martijn een profile gemaakt. In de backend kun je per profile op de kaart aangeven welk gedeelte van de wereld getoond moet worden (met coördinaten). In een module kun je vervolgens dat profile laten zien. Je kunt ook zelf gebieden definiëren (markers). Singapore, bijvoorbeeld, heeft Martijn zelf gedefinieerd met markers. In principe heeft Martijn in elk profile alle landen opgenomen, want als iemand uitzoomt ziet hij dan nog steeds alle landen. Wat Martijn vooral goed vindt aan JUWorldMap: de tooltips en de kleur die verandert. Die kun definiëren. In de long description zet Martijn een beschrijving met links naar de reisverslagen. Klik je op een land, dan komt rechts de long description met die links en van daaruit kun je naar de artikelen.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/maps-a-weather/maps-a-locations/joomultra-worldmap

Waakhond: Eyesite

Eyesite kijkt naar de bestanden in je domein: wat er is en wanneer dat gemaakt is. Die informatie slaat Eyesite op in de database. De eerste keer duurt dat lang. Daarna houdt Eyesite wijzigingen bij, en je krijgt een mailtje als er iets gewijzigd is. Je kunt opgeven welke bestandsextensies gescand moeten worden, welke mappen wel en niet gescand moeten worden. De meeste waarschuwingen krijgt Martijn na een update, als hij is vergeten meteen daarna te scannen. Eyesite op zich is gratis. Er is ook een plugin die rond de 8 euro kost, daarmee kun je Eyesite automatisch laten draaien. Dan ben je dus heel snel op de hoogte van gekke dingen die op je site gebeuren.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/access-a-security/site-security/eyesite

Eigen 404-pagina: Qlue Custom 404

Met deze extensie definieer je een artikel dat moet worden getoond als er iets niet gevonden wordt.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/site-management/error-pages/qlue-custom-404

Modulebeheer: Advanced Module Manager

Dit vindt Martijn een geweldige extensie. De naam zegt het al: je kunt er je modulebeheer enorm mee uitbreiden. Ook aangeven welke modules niet in de mobiele versie mogen komen.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/style-a-design/modules-management/advanced-module-manager

Taalbestanden veranderen: taal overrides

Gewoon in de core! Het kan vooral bij extensies lastig zijn om de taalbestanden te vinden die je wilt veranderen. Dat kan met een taal override. Martijn maakt er regelmatig gebruik van.

Code in artikelen: Sourcerer

Om de code van de YouTube video's erin te zetten gebruikt Martijn Sourcerer van NoNumber.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/core-enhancements/coding-a-scripts-integration/sourcerer

Route laten zien: Google Maps Plugin

De laatste jaren gebruikt Martijn ook de plugin Google Maps van Tech Reumer om bij de artikelen Google Maps te laten zien, met de route die hij heeft afgelegd. Met een GPS neemt hij de route op. Thuis downloadt hij die als een kml of kmz-bestand; via Google Maps kan hij die weer tonen. Je kunt inzoomen tot op wegniveau, ook met satellietbeelden.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/maps-a-weather/maps-a-locations/google-maps-by-reumer

Meer Google Maps: Lex heeft op zijn site De Kale Berg over de Mont Ventoux bij de logeeraccommodaties een kaartje waar zowel de Mont Ventoux als de accommodatie op is aangegeven. Lex heeft per accommodatie een kaartje bij Google gemaakt en een overzichtskaart waar hij de andere kaartjes in heeft geïmporteerd. De code van de kaart zet Lex in het artikel op de site op de plaats waar hij het kaartje wil hebben. Bij Google Maps Engine kun je zelf de symbooltjes kiezen.

Frits heeft met Google Maps en de extensie GMapFP op een website een mogelijkheid gebouwd om gebruikers zelf verkeersonveilige plekken te laten markeren op de kaart. Die worden opgeslagen in de Joomla!-database.

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/maps-a-weather/maps-a-locations/gmapfp-google-map

Info over CMS verbergen: ByeBye Generator

Met de plugin ByeBye Generator zet je de info over het CMS uit. (Er is een AddOn van Firefox waarmee je kunt laten zien welke Joomla!-versie een website heeft!)

In de JED: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/site-management/seo-a-metadata/byebyegenerator

Dokter Joomla!

Case 1: Ik wil niet gevonden worden, hoe pak ik dat aan? Phoca Gallery-foto's van mijn website worden door Google geïndexeerd en komen in de zoekresultaten als slideshow zonder achtergrond. Wat nu?

Antwoord: Phoca Gallery een mailtje sturen voor support.

Case 2: Ik had bij een paar sites dat allerlei plaatjes en links niet gevonden werden. Bleek dat het relatieve pad niet klopte zodra de plaatjes en links een paar niveaus dieper staan. Houtje touwtje opgelost door met ReReplacer de relatieve paden door absolute te vervangen.

Antwoord: Misschien helpt het om de volgorde van plugins om te draaien: System SEF voor System Cache zetten.

Case 3: Ik was met Helix aan de gang gegaan, en toen ik een nieuw menu aanmaakte stond er ineens een datum in de menunaam, hoe kan dat?

Antwoord: Dat gebeurt als twee menu's dezelfde naam dreigen te krijgen.

Case 4: Hoe weet je wanneer er updates zijn voor specifieke extensies?

Antwoord: Het wordt soms gemeld in je administrator. Volgens Martijn is het voor opname in de nieuwe JED verplicht om updates te melden. Er is nog niet echt een standaard voor.

Case 5: Ik heb een aantal PDF-bestanden die mensen kunnen zien via een nieuwsbrief, mail of als ze ingelogd zijn. Omdat het PDF bestanden zijn, kan iedereen met de link erbij. Dat wil ik niet.

Antwoord: In je mail linken naar een artikel waarvoor je lid moet zijn, en daar staat dan de link in.

Case 6: Van bepaalde componenten in template overrides kan ik niet het hele pad volgen (in Virtuemart bijvoorbeeld), maar alleen bestanden in het view-mapje overriden.

Antwoord: Je kunt inderdaad vaak alleen de bestanden in de view-map overriden, daar is niet zo veel aan te doen. Via de template manager kun je zien welke bestanden je kunt overriden.

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
fjvanloc
Om dat ik tot nu geen nieuwsbrief van u heb mogen ontvangen vraag ik mij af of ik hierop correct ben geabonneerd.<br /><br />Floris van Lochem<br />Harderwijk
EasyDiscuss Avatar
Lex Reurings
Hallo Floris,<br />je bent geabonneerd. Volgende week verschijnt er weer een nieuwsbrief.

Reageer

1000 Resterende tekens