Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 12 januari 2015: geheimen, tips en trucs in Joomla – door Sander Potjer

Er waren wel twintig belangstellenden naar De Meern gekomen om kennis te nemen van de geheimen, tips en trucs in Joomla! En ook voor de Joomla!-kenner viel er nog genoeg te ontdekken.

JUG030 12-01-2015 Presentatie Sander Potjer

 

Volgende bijeenkomsten

  • Maandag 9 februari: Seblod en andere CCK's: Niels Bons
  • Maandag 9 maart: Succesvol samenwerken aan Joomla-projecten

Vanmiddag kwam er een mailtje van Phil Taylor (MyJoomla) dat je in MyJoomla nu ook updates kunt laten doen. Meteen ontstond het idee om toepassingen als MyJoomla en Watchful te vergelijken, en te inventariseren of het zinvol is om ze naast elkaar te gebruiken. Welke vrijwilliger wil dat doen?

Input van bezoekers vinden we altijd leuk dus als je iets wilt vertellen over een website die je hebt gebouwd of een extensie waar je fan van bent: meld je aan!

Laatste versies

  • Joomla 3.3.6 en 2.5.28 – er komt echt geen veiligheidsupdate meer van 2.5 dus stap over.
  • JCE 2.4.5
  • Akeeba Backup 4.1.1

Joomla 3.4 komt eraan. Elke nieuwe grote versie betekent dat Joomla 3 nog een halfjaar wordt ondersteund. Joomla 3 wordt zeker nog tot 2018 ondersteund. Migreren van 2.5 naar 3.x hoeft niet heel complex te zijn, zelfs niet als je van 1.5 gemigreerd was. Een site zonder extensies kun je met één druk op de knop migreren. Sommige extensies zul je moeten deïnstalleren.
Inmiddels is er op de documentatiewebsite ook van alles in het Nederlands vertaald (door Martijn!), met complete stappenplannen hoe je het kunt doen. De handleiding is hier:https://docs.joomla.org/Joomla_2.5_to_3.x_Step_by_Step_Migration/nl

En Martijn heeft op het forum ook een handig lijstje neergezet van alles wat al in het Nederlands vertaald is: //forum.joomlacommunity.nl/showthread.php?t=23421

Joomla nieuws

Dit jaar is de tiende editie van de Joomla-dagen, een compleet weekend vol kennis, inspiratie, alles wat er speelt in de Joomla-wereld, over uiteenlopende onderwerpen. Het programma wordt nu samengesteld, naar verwachting is het 10 februari rond.
Op zaterdagavond is er een diner, je kunt blijven overnachten als je dat wilt. Vrijdagmiddag en -avond is er Pannenkoeken, Bugs & Fun. Het wordt een topweekend op een prachtige locatie.
De presentaties zijn voor verschillende niveaus, het niveau staat erbij aangegeven. Er is ook een familieprogramma, je partner kan dus ook mee.

29 t/m 31 mei is er J and Beyond in Praag, de Europese internationale Joomla conferentie. Extensieontwikkelaars, mensen die veel met Joomla doen komen daar bij elkaar om elkaar te ontmoeten en kennis te delen. Op J and Beyond is alles in het Engels. 

Er staan ook al weer wat Pizza Bugs & Fun gepland:

  • 28 februari Dordrecht
  • 10 april Zeist
  • 11 juli Nijmegen
  • 10 oktober Heerenveen (onder voorbehoud)
  • 12 december Utrecht - bij Zpot in De Meern dus (onder voorbehoud)

WebP images: nieuw image formaat voor internet: plaatjes zo’n 25% kleiner. Jisse Reitsma heeft een plugin ontwikkeld die plaatjes kan omzetten naar WebP formaat als de browser dat ondersteunt. Lex heeft ’m geïnstalleerd en de site werd er sneller van, maar toen-ie de plugin weer uitschakelde ging het even snel. Dus als iemand het eens uitgebreid wil uitproberen en verslag wil doen... graag!

Presentatie: geheiemen, tips en trucs in Joomla – door Sander Potjer

Sander is voorzitter van Stichting Sympathy (ter ondersteuning en promotie van Joomla in het Nederlands taalgebied). Hij draagt graag bij aan Joomla, heeft het bedrijf Perfect Web Team en de extensie ACL manager.

Geen zin om te lezen? Bekijk de slides op www.sanderpotjer.nl (staan er nu nog niet op maar binnenkort vast wel).

Tip 1: als je Joomla installeert, doe dat dan meteen in het Nederlands. Dan heb je namelijk zowel de Nederlandse als de Engelse versie.

Artikelbeheer 

Versiebeheer

Een van de mooie features in Joomla 3 is het versiebeheer. Standaard staat het aan. Als je een artikel opgeslagen hebt en gaat aanpassen kun je terug naar vorige versies. Je kunt versies met elkaar vergelijken. Alle velden rondom het artikel worden opgeslagen en wijzigingen daarin worden ook aangegeven. Het sterretje geeft aan welke versie nu actief is. Met herstellen zijn je aanpassingen weg en ga je terug naar de vorige versie. Je kunt het versiebeheer ook uitzetten. Het maximaal aantal versies dat beheerd wordt staat standaard op 10. Stel dat niet te hoog in want dan krijg je een enorme database. Je kunt ook bepaalde versies markeren als “altijd bewaren”. Helaas kun je versiebeheer nog niet gebruiken om versies voor de toekomst te maken. 

Afbeeldingsvelden

In Joomla 2.5 is een nieuw tabblad “afbeeldingen en links”. Daarmee kun je ze apart vormgeven: uitlijning, of er bij de introtekst een andere afbeelding moet komen te staan. Marges en padding hoef je niet aan te geven. In je css kun je de class voor het plaatje aanpassen. Let op: hij schaalt niet automatisch, hij laadt de oorspronkelijke grootte wel in. Met de velden in deze tab kun je maar één afbeelding plaatsen in je artikel. De rest kun je dan via good old “afbeelding invoegen” toevoegen.

Tekstverwerker

Naast JCE kun je ook de TinyMCE editor plugin aanpassen. Je kunt hem bijvoorbeeld instellen op de functionaliteit “eenvoudig”. Handig als je niet wilt dat mensen gaan zitten vormgeven. Let op: je past die functionaliteit aan voor alle gebruikersgroepen op de hele site. Bij de functionaliteit “uitgebreid” kun je trouwens ook knoppen aan en uit zetten (ook weer voor de hele site).

Volgorde artikelen

Je kunt artikelen met drag & drop verplaatsen. Klik eerst op het pijltje van de volgorde en dan kun je met je artikelen slepen. Bij blogweergave staat de volgorde standaard ingesteld op “gebruik algemeen”; dan neemt-ie de algemene volgorde over die is ingesteld bij “artikelbeheer opties”. Je kunt de volgorde per menu-item instellen. Een artikel altijd bovenaan laten staan kon vroeger door de positie op -1 te zetten. De enige optie om dat nu nog te doen is via de database: tabel content opzoeken, en -1 invoeren in het veld ordering. Je kunt het artikel ook in een module zetten. Bij de speciale artikelen kun je nog wel de volgorde veranderen door cijfers aan te passen.

Als je trouwens artikelen uit een categorie met subcategorieën wilt laten zien, zet dan de volgorde categorieën op “geen volgorde”. Dan gaat het goed. 

Sitebeheer

Taal overrides

Onder taalbeheer is een tab bijgekomen: “overrides”. Die is standaard leeg. Taal overrides gebruik je om woorden uit de vertaling aan te passen en die aanpassingen te bewaren. Stel, je wilt “gegevens” in de artikelinfo veranderen in “artikelinformatie”. Klik bij overrides op “nieuw”, typ rechts in het vakje waarde “gegevens” en je krijgt een lijstje. Zoek de goede, klik erop en hij wordt links zichtbaar. In het grote vak zet je jouw alternatief. Sla op. Zo kun je alle standaard teksten overschrijven. Het kan ook voor de backend, zodat je beheerder termen ziet die hij ook begrijpt.

Hidden menu-item

Stel, je wilt linken naar een artikel dat een paar niveaus diep in je website staat. Dan krijg je al snel een heel lange link. Zo’n link korter maken kan met een hidden menu. Voeg een nieuw menu toe en noem dat hidden menu. In dat standaard menu voeg je een nieuw menu-item toe dat de korte naam heeft en verwijst naar jouw artikel. Sla het menu-item op. Ook als het menu niet zichtbaar is, werkt het menu-item wel.

Een andere manier om dat te doen is door gebruik te maken van het verwijzingsbeheer.

Verwijzingsbeheer

Deze plugin staat standaard uit. Je zet hem aan met “Systeem – verwijzingen”. Joomla logt nu welke pagina's opgevraagd zijn. Je ziet daar ook alle hackpogingen voorbij komen. En bij net verhuisde sites is het handig, je ziet welke links niet meer werken. Je kunt ook sorteren op de 404 hits. Je kunt die links wel laten werken door in het verwijzingsbeheer de juiste url in te geven.

Zoeken

De standaard zoekplugin is niet zo heel gebruiksvriendelijk. Maar je kunt ’m aanpassen: pluginbeheer -> filter op type ‘search’ en je ziet alle plugins die het zoeken regelen. Wil je alleen artikelen zoeken, schakel dan al die andere plugins uit en hou alleen artikelen over. In Joomla 3 kun je al die opties trouwens verbergen door bij opties van de zoekmodule “gebruik zoekgebieden” uit te zetten. Zet je de optie “verzamel zoekstatistieken” aan, dan kan dat je veel informatie geven over het zoekgedrag op je website. Zo kun je je site verbeteren.

Slim zoeken

Ook met slim zoeken kan je database groot worden, maar het kan goed werken en goede zoekresultaten opleveren. In het modulebeheer zet je het gewone zoeken uit. Maak een nieuwe module Slim zoeken, zet die op de juiste positie en dan staat hij aan. Als eerste moet je je content indexeren. Je kunt in de opties waarden toevoegen aan titel, brontekst, metadata, url etc. zodat die bovenaan in de zoekresultaten van je website komen te staan. Bij de inhoudsschema's kun je aangeven in welke typen hij moet zoeken, opnieuw indexeren en dan is het aangepast. Je kunt in de geïndexeerde pagina's ook aangeven welke artikelen niet meegenomen mogen worden. Het uitlichten van de zoektermen kun je eventueel uitzetten. Als je een nieuw artikel of een nieuwe versie van een artikel toevoegt, wordt de indexering aangepast. Wat je depubliceert wordt niet meer meegenomen. 

Website health checks

Veel fouten en onduidelijkheden en complexe migraties ontstaan als websites een rommeltje geworden zijn. Check dus regelmatig.

Niet-gebruikte extensies opruimen

Bij extensiebeheer kun je sorteren op ID, alles hoger dan 1000 is (door jou) toegevoegd. Gebruik je het niet: selecteren en deïnstalleren. Veel extensies laten tabellen achter in de database. Ga je de extensie echt niet meer gebruiken, verwijder dan ook die tabellen. Zeker als je van 2.5 naar 3 gaat migreren: opschonen! Dat verkleind de kans op fouten.

Artikelen, categorieën, modules, menu’s opruimen

Leeg de prullenbak (zoekmiddelen -> status “verplaatst naar prullenbak”). Pas daarna is het echt weg. Doe dit ook voor categorieën, modules, menu’s. En doe het regelmatig.

Soms zijn bestanden op de server wel bijgewerkt, maar is de database structuur verouderd. Onder extensiebeheer zit een tab Database waar je dat kunt checken. Als het niet in orde is, zie je een melding en dan kun je op repareren klikken om de structuur bij te werken.

Je ziet hier ook de tab Ontdekken: stel, je hebt een module op de server geplaatst maar nog niet in de database. Die kun je via ontdekken vinden en eventueel verwijderen.

Wat met 1.5 naar 2.5 naar 3.x migraties voorkomt is dat artikelen niet goed zijn gemigreerd. Er zijn bijvoorbeeld artikelen zonder auteur, zonder alias, categorie is ROOT... allemaal signalen dat je database structuur niet in orde is. Je fikst het met openen en opnieuw opslaan. Dat kan veel werk zijn. Je kunt dat voor een grote hoeveelheid in één keer doen: alles selecteren, batch gebruiken, toegangsniveau even op geregistreerd zetten, dan wordt alles in één keer opnieuw opgeslagen. Dan het toegangsniveau weer in batch op public zetten, dan is het weer goed. Je kunt dan wel foutmeldingen krijgen bij individuele artikelen, bijvoorbeeld met dubbele aliassen. Dan moet je die even hernoemen.

Witte pagina?

Fouten vind je door de error reporting aan te zetten. Algemene instellingen -> server -> foutmelding -> maximum. Dan krijg je in plaats van een witte pagina een melding van waar het fout gaat. Zet dat voor je migratie dus vast op maximum, dan kun je in elk geval zien in welke extensie of plugin het probleem zit als je een fout krijgt. Zet het ook weer uit op de live site!

Gebruikersregistratie

Op de achtergrond staat gebruikersregistratie standaard aan, dan kan het gebeuren dat je hele site volloopt met spam accounts. Zet het uit bij “Gebruikersbeheer → opties” Je kunt daar ook instellen in welke gebruikersgroep nieuwe gebruikers standaard opgenomen moeten worden.

Wil je uitgebreide informatie door gebruikers laten invoeren, dan kun je de plugin Gebruiker – profiel inschakelen.

ACL

Is een handige manier om de website nog verder te tunen. Standaard zijn er al aardig wat gebruikersgroepen, maar dat is een erfenis van Joomla 1.5 die je in veel gevallen niet zult gebruiken. Alle groepen die je niet gebruikt kun je gerust verwijderen. Je kunt de groepen ook een andere naam geven (als je Joomla Nederlands hebt geïnstalleerd staan ze al in het Nederlands, als je later Nederlands hebt toegevoegd staan ze in het Engels). Van gasten kun je bijvoorbeeld “niet-ingelogde gebruikers” maken.

Naast gebruikersgroepen heb je ook toegangsniveaus, daar zijn weer een of meer gebruikersgroepen aan gekoppeld.

Heb je dat goed ingesteld, dan kun je je loginformulier bijvoorbeeld alleen laten zien aan niet-ingelogde gebruikers.

Wil je gebruikers alleen toegang geven tot een bepaald component, voeg dan een nieuwe groep toe. Die geef je een naam en hang je onder de “public” groep. Je gaat naar tabblad rechten en geeft alleen toegang tot de componenten waar hij toegang toe moet hebben: componenten -> rechten -> kies de groep en selecteer daar alles wat ze mogen als “toegestaan”. Dan kunnen ze in de backend nog niets; daarvoor moet je ze ook toegangsniveau “special” geven. Je kunt de backend dus voor je klant inrichten op alles wat hij dagelijks gebruikt, zodat hij niet overweldigd wordt door alle mogelijkheden. Je kunt ook componenten uitschakelen die je klant niet gebruikt (nieuwsfeeds bijvoorbeeld). Je schakelt ze dan voor iedereen uit. 

Login redirect

Het is slim als iemand na het inloggen terechtkomt bij wat hij moet doen, in plaats van op zijn eigen profiel. Bij de login module kun je de pagina na linloggen selecteren.

ACLhoeft niet moeilijk te zijn. Vooral als je bestaande groepen verwijdert en alleen met je eigen groepen gaat werken.

Veiligheid

Hier is in Joomla 3 het een en ander verbeterd. Je kunt bijvoorbeeld bij gebruikersbeheer een minimale lengte voor een wachtwoord instellen. Of dat er getallen of symbolen of hoofdletters in moeten zitten. Een andere manier is two factor authentication, bijvoorbeeld met de Yubikey. Joomla biedt ondersteuning voor de Yubikey en Google authenticator. Je hebt dan altijd de combinatie van een wachtwoord en een device nodig (iets wat je kent en iets wat je hebt). Na het inschakelen moet je het activeren. Dan komt er een tab bij. Klik je daarop, dan krijg je een stap voor stap instructie hoe je het moet doen. Je moet een app installeren, met een code, en dan zijn er noodwachtwoorden. Vanaf dat moment kun je alleen nog inloggen als je zo'n beveiligingscode intoetst.

Anything Digital heeft trouwens Clef, in de JED staat-ie hier: //extensions.joomla.org/extensions/extension/access-a-security/site-security/clef-2-factor-for-joomla

Google heeft gezegd: wij gaan op de middellange termijn alle websites zonder veiligheidscertificaat als onveilig beschouwen, en de https-websites geven we een hogere waardering. Hoe kun je dat activeren in Joomla? Begin met een SSL-certificaat aan te schaffen. Dat kun je bij je hoster regelen, er zijn verschillende typen met verschillende tarieven. Is je certificaat geïnstalleerd, dan kun je in de algemene instellingen “forceer ssl” aanvinken op het tabblad “server”. Let op: alles waar je naar verwijst op je website moet dan wel ook een https-link hebben.

Extensies

Zorg ervoor dat je website zo schoon mogelijk blijft. Test op een testomgeving en niet live. Installeer niet voor elk klein dingetje een extensie. Maak gebruik van template overrides. Daarmee kun je de output van je website vrij eenvoudig aanpassen. Dat is in Joomla 3 een behoorlijk stuk verbeterd: ga naar je template, klik op “maak override” en dan kun je een heleboel dingen aanpassen zonder te hacken (dat moet je nooit doen, want het gaat gegarandeerd mis bij de eerste update). Je kunt daar kiezen wat je wilt overschrijven. Die bestanden komen terecht in het mapje “html”. Daar vind je je bestand, php tussen html-classes. Daarin kun je dingen aanpassen, verwijderen of verbergen (uitcommenten).

Zolang je geen gebruik wilt maken van nieuwe functionaliteiten, is er bij een update geen probleem als je overrides hebt gebruikt. Anders moet je het nieuwe bestand opnieuw overriden. Je kunt af en toe met een vergelijkingstool je override vergelijken met het nieuwe bestand.

Sander laat alleen de php-code staan die hij nodig heeft op een website. 

Dokter Joomla

Case: Wat is zoekmachinetechnisch het beste, filmpjes op YouTube embedden of op je eigen site zetten?

Antwoord: Ik zou het gewoon op YouTube zetten. Het nadeel kan wel zijn dat je erna advertenties van je concurrenten te zien krijgt.

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.