Laat ik beginnen te zeggen dat ik me er bewust van ben dat Joomla niet het software equivalent is van een magisch land met elfjes. Ook ben ik nog nooit een eenhoorn tegengekomen in de Joomla scene en weet ik ook van geen dubbele regenbogen in de broncode. Er is echter wel een boel veranderd wat betreft Joomla in de laatste tijd en veel van het klagen over Joomla is gebaseerd op roddels en oude informatie. Daarom zal ik met deze blog proberen deze onjuiste aannames recht te zetten.

double_rainbowImage credits: sly06

Hacks toegeschreven aan Joomla

Dagelijks zijn er diverse 'mijn site is gehacked' posts op het Security forum op joomla.org. Hoewel ik vrijwel zeker weet dat een een groot deel van deze hacks gerelateerd is aan Joomla, zullen slechts zeer weinig (indien al enige) van deze hacks een direct resultaat zijn van het gebruik van Joomla om een website te bouwen. Ja, de uitbreidbaarheid van Joomla zorgt er voor dat er absolute rot extensies op de markt komen. Tegenlijkertijd stelt dit ontwikkelaars echter ook in staat om fantastische extensies voor Joomla te ontwikkelen.

Net als ieder ander systeem waar vrijheid wordt aangemoedigd (en waar er nagenoeg geen moderatie is over wat er wel of niet gemaakt kan worden of gedownload door gebruikers) zullen er goede en slechte extensies zijn. Overigens is er voor extensies met bekende beveiligingsproblemen zelfs een 'wall of shame' op de Joomla website, deze wordt ook wel de Vulnerable Extensions List genoemd.

Laten we ook niet vergeten dat de media graag een duit in het zakje doet met koppen als 'Fout in Joomla zorgt voor phishing aanvallen'. Terwijl het artikel verder uitlegt dat er een mogelijkheid is dat dit probleem veroorzaakt is door Joomla, hebben al de 'koppen kijkers' al een '-1' genoteerd voor Joomla in hun mentale kladblok.

Als laatste dan nog het volgende: als er een bekend beveiligingsprobleem in Joomla zat (of dat nou Joomla 1.0, 1.5, 1.6 of 2.5 was), dan zou er een flinke boel meer dan 'slechts een paar' posts over hacks op het Joomla forum verschijnen. Waarschijnlijker zou zijn dat het hele internet er vol mee staat en vele van jouw favoriete websites (waarvan je niet eens wist dat ze op Joomla gebouwd zijn) 'Offline voor onderhoud' zijn. Oh, en je Joomla installatie (net als elk ander stuk software) up-to-date houden zal ook de beveiliging van je website zeker niet verslechteren.

Ze weten niet van de (invloedrijke) websites die op Joomla draaien

fairyVoortbordurend op het vorige punt durf ik te wedden dat de meeste mensen geen idee hebben hoeveel van de websites die ze regelmatig gebruiken gebouwd zijn op Joomla. Gebaseerd op onderzoek van ThemePartner zijn dit er meer dan 1.5 miljoen. Dit betekent dat je waarschijnlijk deze week al minimaal één website hebt bezocht die (zonder dat je dat wist) draait op Joomla.

Als 'social proof' (veel mensen gebruiken het, dus het zal wel goed zijn) een echt goede richtlijn was, had ik nu kunnen stellen dat omdat Joomla door zoveel mensen wordt gebruikt het daarom niet slecht kan zijn. Helaas heb ik echter al te veel van mijn leven verspild aan het schelden op een bepaalde internet browser met een zeer hoog marktaandeel, waardoor misschien ruwe gebruikerscijfers niet echt een solide argument zijn om te stellen dat Joomla misschien beter is dan mensen denken. (Image credits: Ten Thain)

Ze zien vooral lelijke Joomla templates

Anders dan de Joomla templates die zijn ontworpen en ontwikkeld door professionals, zijn vele (maar niet alle) gratis Joomla templates simpelweg lelijk. Zo uitgelegd in de blog '18 Benefits of Professional Joomla Templates' is er een flink verschil in kwaliteit tussen templates die zijn ontwikkeld door professionals en templates die zijn ontwikkeld door amateurs.

Helaas voor het imago van Joomla is het aandeel van de mensen die gebruik maakt van gratis templates waarschijnlijk flink groter dan het aandeel dat van professionele templates gebruik maakt (die beschikken over een gebalanceerde kleuren pallet, bijpassende typografie en gebruik maken van best practices). Volledige openheid: ik ben zelf een ontwikkelaar van professionele Joomla templates.

De Wordpress of Drupal community vertelde het ze

In een beroemd psychologisch experiment werd een anderzijds gebalanceerde schoolklas gepolariseerd in slechts een paar minuten. Hoe dat gebeurde? De onderzoekers zorgden ervoor dat de leraren vertelden dat kinderen met een bepaalde kleur trui superieur waren aan kinderen zonder die kleur trui. Al snel begonnen leerlingen die de juiste kleur trui aanhadden elkaar aardiger te vinden en begonnen mensen zonder die kleur trui onaardig te vinden. Dit fenomeen is ook wel bekend als groepspolarisatie.

Hetzelfde gebeurd ook in de CMS scene. Mensen die Joomla gebruiken en interacteren met andere mensen die Joomla gebruiken, zullen al snel de voordelen van Joomla inzien (en de slechte punten marginaliseren), waardoor Joomla beter uit de bus komt dan - bijvoorbeeld - Wordpress. Op hetzelfde moment zullen mensen die andere systemen gebruiken en interacteren met andere mensen die dat systeem gebruiken hun systeem in een meer positief daglicht gaan zien (wat er toe zal leiden dat zij andere systemen negatiever gaan zien).

Het is belangrijk in te zien dat groepspolarisatie niet te voorkomen is. Laten we daarom de Joomla mensen van Joomla laten houden, de Wordpress mensen van Wordpress en de Drupal mensen van Drupal, maar tegelijkertijd ook van elkaar leren en wederzijds respect tonen.

unicornImage credits: Rob Boudon

Slechte web hosting bedrijven

Uiteraard is het zo dat Joomla het servers soms flink moeilijk kan maken. Hoewel ik zeker graag een snelle en lichtere kern van Joomla zou zien (bijvoorbeeld door het gebruik van een 80/20 regel om te besluiten welke features er in de core mogen komen), neemt dat niet weg dat vele web hosting bedrijven hun servers extreem slecht hebben ingesteld. De problemen gaan van het zetten van duizenden websites op een server, naar minuscule memory limits en vele andere problemen waarvan ik mij niet eens bewust ben dat ze er zijn.

Een Joomla website die langzaam draait op één van die slecht ingestelde server zal gezien worden als 'weer een slome Joomla site', terwijl het probleem veroorzaakt wordt door de web server waar de site op draait. Immers "Facebook en Google zijn veel sneller". Tja, als iedere Joomla website draaide op zijn eigen server park dat ergens in de buurt van jouw huis stond dan waren deze ook een stuk sneller. Interessant om te vermelden is dat ik het voor elkaar heb gekregen om een Joomla website wel 10 keer sneller te laten laden door deze naar een andere web hosting partij te verhuizen.

Ze hebben Joomla 1.6+ nog niet ontdekt

Veel van de argumenten die mensen gebruiken om aan te geven waarom Joomla slecht is zijn gebaseerd op hun kennis van Joomla 1.0 en 1.5. Bijvoorbeeld vanaf Joomla 1.7 is het updaten naar een meer recente release slechts een paar minuten werk (en vereist geen FTP meer). Ook is in Joomla 1.6 meer verfijnde toegangscontrole ingebouwd en kan je vanaf Joomla 2.5 op je dashboard automatisch zien of je installatie nog up-to-date is (naast vele andere nieuwe opties in Joomla 2.5). Ten slotte wacht er nog meer goeds aan de horizon, zoals bijvoorbeeld een complete make-over van de Joomla Administrator waaraan gewerkt wordt door Kyle Ledbetter om meegenomen te worden in Joomla 3.0.

Voel je vrij dit artikel te delen met anderen om hen er van te overtuigen dat hun perceptie van Joomla onjuist of verouderd is. Of natuurlijk gewoon om foto's van elfjes, eenhoorns en dubbele regenbogen met ze te delen ;-)

Heb jij net als Theo zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.

8 reacties

EasyDiscuss Avatar
jaapv
Als webdeveloper volg ik Joomla al een aantal jaren. Joomla is populair en heeft een grote community. <br /><br />Iedere release zie ik verbeteringen. Op het gebied van extensies en templates is er heel veel te ontdekken.<br /><br />Ik weet dat er een groot aantal gehackte Joomla sites online staan. Naar mijn idee is de Joomla core redelijke veilig en stabiel. Ik geloof inderdaad dat niet updaten, onkundig gebruik, rotte extensies en slechte hosting voor een groot gedeelte van de problemen zorgt. <br /><br />Het maakt me geen snars uit dat er invloedrijke websites op Joomla draaien. <br /><br />Met ieder pakket kunnen goede en slechte templates gemaakt worden.<br /><br />Wat andere communities vertellen is niet van belang. <br /><br />De rede dat ik geen websites in Joomla (> 2.5) ontwikkel is dat de Joomla backend niet intuïtief is. <br /><br />Websites worden niet door wiz-kids onderhouden maar door gebruikers met beperkte computer kennis. <br /><br />Ik ben nog maar weinig eindgebruikers tegen gekomen die het aanmaken van pagina's en artikels direct onder de knie hadden.<br /><br />Joomla community ga eens aan de slag met usability testing u zult versteld staan.<br /><br />Groet, Jaap Visser
EasyDiscuss Avatar
David-Andrew
@Jaap<br /><br />Komt voor de bakker zie<br />http://ux.joomla.org/<br />http://ux.joomla.org/forum/Joomla-30-Administrator-Template/251-Joomla-30-Admin-Concept
EasyDiscuss Avatar
Jasupa
Hoe ik de 3 meest bekende CMS systemen zie is zo : <br />- Wordpress is een BartSmit gitaartje<br />- Joomla is een Fender gitaar<br />- Drupal een MadProfessor apparaat<br /><br />Iedereen kan binnen 1 dag op een BartSmit gitaartje spelen, maar met meer ambitie begin je al snel te janken. <br />Als je wilt optreden kun je maar beter een goeie gitaar kopen. Kost wat meer tijd om met 6 snaren te kunnen omgaan, dat wel. <br />Dan zijn er nog allerlei freakshows van experimentele bouwwerken.. leuk voor een universiteitspr ojectje maar niet voor de realiteit lol <br /><br />--------------<br />Ben ooit met Wordpress begonnen (4 jaar terug). Dat was inderdaad makkelijk, maar tegelijkertijd te beperkt. Daarom zocht ik verder. <br />Ik was blij Joomla tegen te komen, alleen de leercurve was even lastiger om doorheen te komen. Nu zijn de meeste dingen op Joomla zo makkelijk als het zetten van een bakkie koffie. <br />Drupal's leercurve is nog hoger.. maar Drupal's community is te klein en heeft te weinig goeie extensions, dat zal te weinig opleveren dat te leren. <br /><br /><br />==============================================<br />Hier is n vergelijking van een Wordpressgebrui ker: Rosiebrown thoughts (on Tumblrblog): <br />" Joomla versus WordPress Website Design " <br />Samenvatting : <br />WordPress is much more of the blog application while Joomla is indeed an advanced cms. WordPress leap frogs over Joomla when it comes to simplicity. Joomla beats WordPress hands lower if this involves features...WordPress when it comes to features is restricted, which causes it to be a simple application to make use of and develop. Joomla is however a little more complicated, however it has much more features and add-ons with far advanced functionality.<br />http://rosiebrownthoug hts.tumblr.com/post/16403587598/joomla-versus-wordpress-website-design<br />==============================================
EasyDiscuss Avatar
David-Andrew
Dat is inderdaad de kern:<br />"WordPress when it comes to features is restricted, which causes it to be a simple application to make use of and develop."<br /><br />Dus wordt het een uitdaging om Joomla! ook gebruiksvriende lijker te maken, ondanks dat er (standaard) zoveel functionaliteit en/mogelijkheden zijn.
EasyDiscuss Avatar
renem
Het valt mij ook altijd op hoe bladen als webdesigner zoveel meer lovend over WP schrijven. Er staat best wel eens Joomla artikels in, maar niet in verhouding tot WP. <br /><br />De backend is idd niet handig. Waarom niet direct de pagina structuur in beeld (tree) en ook direct de mogelijkheid om vanuit die tree de pagina aan te passen (kon bij Joomla 1.0 wel)<br /><br />Maar er staat ons genoeg te wachten voor versie 3.0 lees ik dus komt wellicht allemaal goed. The sky is the limit!
EasyDiscuss Avatar
Marijke Stuivenberg
Ik denk dat het niet zozeer de discussie is of WP, Drupal of Joomla nou beter/veiliger/gemakkelijker/intuïtiever etc. is in dit verhaal.<br />De essentie is nog veel de keuze tussen een open source oplossing of een closed source.<br /><br />De verschillen tussen die twee worden steeds kleiner, waar een tijd geleden open source nog de naam had om onveilig en minder geavanceerd te zijn komen bedrijven die closed source oplossingen verkopen voor grote bedragen nu minder gemakkelijk weg met dit soort redeneringen.<br />Recentelijk had ik nog een gesprek met iemand van zo'n bedrijf die beweerde dat dit soort CMS systemen wel leuk zijn om mee te knustelen maar enkel voor persoonlijke hobby sites zijn bedoeld. (kuch)<br /><br />Te lang is eenoog koning geweest in het land der blinden en werd er grof geld verdiend met het verkopen van software (licenties) waar een open source oplossing ook gemakkelijk en doeltreffend ingezet zou kunnen worden. Het wordt tijd dat professionele websitebouwers moeite gaan doen om zich meer te verdiepen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van CMS systemen om zo hun klanten eerlijker te informeren en het bijpassende software pakket te leveren.<br /><br />Dat geldt overigens niet alleen voor websitebouwers maar even goed voor andere software.<br />Het bewijs is toch al ongeveer geleverd als we kijken naar die 'bepaalde internet browser'.<br />Onwetendheid is hier wel de grootste oorzaak.<br /><br />Uiteraard is het ondertussen belangrijk om bezig te blijven met innovatie en verbeteringen.<br />Ik denk dat ook daarin een open source community voordelig is. Binnen de Joomla Community maak ik dagelijks de discussies mee en uiteindelijk vloeit daar ook weer de activiteit uit voort om de ontwikkelingen mogelijk te maken.<br />En waar het nog net even niet in de core zit is er de mogelijkheid van de 3rth party oplossing.<br />Tip voor wie de backend niet fijn vindt: Kijk bijvoorbeeld eens naar een alternatief template, er zijn er vele (gratis en commercieel). Kyle Ledbetter (pixelpraise) heeft er zelf enkele ontwikkeld en recentelijk heb ik ook goede ervaringen met rtmission van Rocket Team.
EasyDiscuss Avatar
FinalX
Ik ben één van de mensen die vanuit het technologische oogpunt grote problemen heeft met Joomla!.<br /><br />Ik wordt heel erg moe van al die mensen die het misbruik van Joomla! goed proberen te praten. Joomla! is een erg mooi produkt en aan de voorkant technologisch hoogstaand.<br /><br />Het is verschrikkelijk jammer dat vanaf pre-1.0 versies (de Mambo fork) tot aan zelfs versie 2.5 aan toe er nog steeds SQL-queries gebruikt worden die *GEEN* indexes gebruiken.<br /><br />Vóór 2.5 was het tevens *niet* simpel om te upgraden.<br /><br />Jullie vergeten dat klanten (eigenaren van websites) vaak voor de initiële website een webbouwer inhuren en dan denken dat ze klaar zijn. Zeker omdat Joomla! het upgraden niet makkelijk maakt tot aan 2.5 aan toe, is het voor de normale mens nagenoeg niet bij te houden qua veiligheids- en performance updates.<br /><br />Goed, in 2.5 is dat opgelost. Respect.<br /><br />Waar ik echter geen respect voor op kan brengen is dat zelfs na mijn bewijzen op de Joomla!-forums, er nog steeds (sinds 1.5 al niet) *NIETS* gebeurd is om dit op te lossen.<br /><br />De content-tabel bevat bij sommigen van onze klanten maar liefst 1.7 GB aan data. Deze tabel wordt *TWEE* keer per request uitgelezen van disk omdat er een tablescan gedaan moet worden vanwege de manier waarop Joomla! queries uitvoerd.<br /><br />*DAT* is wat ik tegen Joomla! heb en ik de developers verzoek te fixen. <br /><br />Hou eens op met klassieke fouten goed te praten met andere zaken en los ze op. We zijn inmiddels meer dan een volle major versie verder en het probleem is er nog steeds:<br /><br />1) Héél veel onnodige extra include files (= meer disk access) wat vooral bij network filesystems (i.v.m. redundancy bv) funest is.<br />2) 2 massieve queries die full table scans doen.<br /><br />Punt 1 is makkelijk te bewijzen. Open /index.php in een editor en voeg toe: print_r(get_inc luded_files()); <br /><br />Punt 2 is ook makkelijk te bewijzen. Open de configuratie voor bijvoorbeeld MySQL en zet daarin de logging van queries die geen indexes gebruiken aan:<br /><br />[mysqld]<br /># Enable the logging of slow queries and queries not using indexes.<br />slow_query_l og=1<br />slow_query_l og_file=slow_queries.log<br />log-queries-not-using-indexes<br /><br /><br />Natuurlijk kun je met Query Caching en de interne Joomla!-cache al een hoop afvangen. Maar het lost de bron van het probleem niet op en die bestaat al sinds de oprichting van Joomla!. Wordt hoog tijd dat jullie die hoge pet eens afzetten en die pas weer opzetten nadat dit opgelost is.<br /><br />Twee maal 1.7 GB van disk lezen per request om tot 4 records van minder dan 128 KB per stuk te komen is schandalig.
EasyDiscuss Avatar
Sander Potjer
Hallo FinalX, volgens mij heb jij ook een keer een brief verzonden aan het Webdesigner Magazine met een reactie van dezelfde strekking als hierboven.<br /><br />Webdesigner Magazine vroeg mij toen om een reactie, en een deel daarvan was:<br />Citaat :
Dit alles neemt overigens niet weg dat de efficiente van SQL-queries binnen Joomla vast verbeterd kunnen worden. Joomla blijft een open source project gedragen door vrijwilligers. Zo te horen heb jij de nodige kennis over SQL-queries en een idee over hoe het beter kan. Ik daag je dan ook uit om niet alleen te roepen dat het beter kan maar het dan ook uit te werken en zo een voorstel te doen naar het Joomla project. Ik assisteer je graag met het bewandelen van de juiste paden om dit voor elkaar te krijgen.<br /><br />Hopelijk kan de community in een van de volgende Joomla versies dan profiteren van verbeteringen die met deze ingezonden brief zijn begonnen!
<br /><br />Helaas heb ik daarop nooit wat van je mogen vernemen. Joomla is niet "van jullie" maar van "ons allemaal". Ik zie je bijdrage aan het project graag tegemoet! :)

Reageer

1000 Resterende tekens