joomlaupdateSinds Joomla 1.7 bevat Joomla een één-klik update systeem. Een prima systeem als het werkte. Helaas bleek het niet robuust genoeg te zijn voor alle verschillende hosting omgevingen en verschillend geconfigureerde systemen. Veel mensen weken daarom uit naar de AdminTools extensie van Nicholas Dionysopoulos om de Joomla updates uit te voeren.

Het Joomla project is blij te kunnen aankondigen dat met de release van Joomla 2.5.4 er een nieuw core component beschikbaar is: Joomla! Update. Dit component is gemaakt door Nicholas waarbij hij gebruik heeft gemaakt van zijn ervaring met uiteenlopende hosting omgevingen bij zijn Akeeba Backup, Kickstart en Admin Tools extensies. Wanneer het component is geïnstalleerd kan je het gebruiken bij de volgende release van Joomla. Als je dus reeds naar Joomla 2.5.4 bent geüpdatet kan je het gebruiken om straks naar Joomla 2.5.5 te updaten.

Via het nieuwe Joomla Update component kan je ook de keuze maken of je updates wilt blijven maken voor de 2.5.x serie met lange termijn ondersteuning of dat je wilt updaten naar Joomla 3.0.0 met korte termijn ondersteuning als deze beschikbaar komt in september 2012.

Het icoon in het controlepaneel geeft nog steeds aan of er een nieuwe Joomla update beschikbaar is, maar zal vanaf nu bij het klikken je doorsturen naar het Joomla Update component in plaats van de update tab in het extensiebeheer. Als er een Joomla update beschikbaar is wordt dat zichtbaar in het nieuwe component waarbij je de installatiemethode kunt kiezen. De meeste mensen zullen dit op 'Schrijf bestanden direct' laten staan, maar je kan dit ook aanpassen naar de langzamere methode 'Schrijf bestanden met gebruik van FTP' als je host het direct wegschrijven van bestanden niet toestaat.

joomlaupdate-gevonden

Het enige dat je moet doen om te updaten is klikken op de 'Installeer de update' knop. Zoals gebruikelijk raden we aan om altijd eerste een backup te maken.

Als je up to date bent zul je een bericht zien dat er geen nieuwe updates beschikbaar zijn.

joomlaupdate-geenupdate

Als het je voorkeur verdient is het nog steeds mogelijk om Joomla updates uit te voeren via het Extensiebeheer door het uploaden van een zip bestand of de uitgepakte bestanden in een tijdelijke map te plaatsen. Zie voor meer informatie http://docs.joomla.org/Upgrading_from_an_existing_version

Opties

Voor de meeste mensen zal het niet nodig zijn om aanpassingen te maken bij de opties van het Joomla Update component, maar er zijn wel diverse mogelijkheden voor meer flexibiliteit bij het updaten. Als je naar de 'Opties' gaat zul je zien dat er een keuze gemaakt kan worden in welke updateserver je wilt gebruiken. Daarmee wordt gekeken of er een nieuwe versie beschikbaar is om naar te updaten.

joomlaupdate-instellingen

Lange termijn ondersteuning (aanbevolen): Dit is de standaard ingestelde optie en zorgt ervoor dat je updates blijft ontvangen voor de 2.5.x serie van Joomla. Korte termijn ondersteuning updates zoals Joomla 3.0.0 in dit najaar zullen niet verschijnen als deze beschikbaar komen.

Korte termijn ondersteuning: Deze optie zorgt ervoor dat de nieuwste releases verschijnen die geschikt zijn voor productie omgevingen. Joomla 3.0.0 verschijnt bijvoorbeeld ook als deze versie wordt uitgebracht. Alfa en beta releases van nieuwe Joomla versies zullen niet verschijnen.

Testen: Deze optie wordt gebruikt door de Joomla Bug Squad om nieuwe versies te testen voordat deze worden uitgebracht.

Aangepaste URL: Met deze optie kan je een specifieke URL invoeren voor de update server. Het kan gebruikt worden voor speciale pakketten, bijvoorbeeld voor andere talen zoals de Nederlandse Joomla update server. Als je deze keuze selecteert moet je ook bij Aangepaste URL' veld de URL zelf invullen dat naar de update server verwijst.

Momenteel ingesteld (geen wijziging): Met deze update zal de URL gebruikt worden die momenteel in de database is opgeslagen voor updates.

Dit artikel oorspronkelijk in het Engels verschenen en geschreven door Andrea Tarr: New and Improved Updater

3 reacties

EasyDiscuss Avatar
klipper
Weet iemand de achterliggende gedachten bij de instelliing(opt ie): "Lange termijn ondersteuning (aanbevolen)"?<br />Waarom zou het updaten naar alleen de 2.5.x release versies te prevaleren zijn boven het updaten naar een 3.0.0 versie in september 2012?<br />Dus waarom "aanbevolen"?
EasyDiscuss Avatar
Martijn Maandag
De 3.0.x versies zijn zoiets als 1.6 en 1.7. Deze worden waarschijnlijk weer kort ondersteund. Ik zou dan ook kiezen voor langdurig ondersteunde updates. Dat is in het belang van de klanten, ofwel ik kan me vinden in het "aanbevolen".
EasyDiscuss Avatar
Marijke Stuivenberg
@klipper In het Joomla magazine van deze maand geeft Mark Dexter nog eens extra uitleg over de http://magazine.joomla.org/issues/Issue-Apr-2012/item/716-Joomla-Versions-and-Updates-Explained.<br />Vooral het gedeelte onder Will the changes from 2.5 to 3.0 be bigger than the changes from 1.7 to 2.5? geeft nog eens extra uitleg over de mogelijkheid dat er wijzigingen nodig kunnen zijn voor bijvoorbeeld extensies wanneer versie 3.0 uitkomt. Aangezien versie 2.5 ondersteund blijft naast versie 3.0 (die verder ontwikkeld wordt naar 3.1 en de volgende LTS 3.5) zijn gebruikers dan niet direct genoodzaakt te upgraden naar 3.0 maar kunnen nog geruime tijd op 2.5 blijven. De updates voor die versie zullen dan wel verschijnen.<br />Uiteraard is het dan afhankelijk van de soort website. Aanbevolen dus als je verder helemaal geen risico's wilt lopen. Maar als je een beetje ondernemend bent en het met je site aandurft dan kan je voor de korte termijn kiezen natuurlijk. Fijn toch die opties :-)

Reageer

1000 Resterende tekens