nieuwinjoomla255Later vandaag zal Joomla 2.5.5 verschijnen. In deze update van de Joomla 2.5 serie worden veel bugs verholpen. Daarnaast zul je diverse nieuwe mogelijkheden tegenkomen. Een greep uit de nieuwe mogelijkheden die in dit artikel worden besproken:

  • Template volledig te kopiëren via interface
  • Implementatie van gebruikersvoorwaarden
  • Optie om het wijzigen van de inlognaam in het profiel niet toe te staan & het beperken van het aantal keren herinstellen van het wachtwoord
  • Teller toegevoegd aan verwijzingsbeheer component
  • Afbeeldingen: toon voorbeeld
  • Toevoegen van selectieknoppen in elke menu-tab bij het modulebeheer
  • Uploaden van meerdere bestanden

Template volledig te kopiëren via interface

Dankzij deze nieuwe optie kan je een exacte kopie maken van een bestaande template onder een nieuwe naam. De kopie bevat alle benodigde bestanden inclusief de taalbestanden. Het is dus niet meer nodig om via FTP bestanden te dupliceren om een kopie van een template te maken, dit kan nu via de Joomla interface.

Ga naar 'Extensies' -> 'Templatebeheer' en klik op de 'Template' tab.

j255-templatekopie1

Klik op een bestaand template, voer een naam voor het nieuwe template in het daarvoor bestemde veld en klik op 'Kopieer template'.

j255-templatekopie2

Het nieuwe template is nu aangemaakt.

j255-templatekopie3

De nieuwe standaard stijl voor het template is nu zichtbaar onder 'Stijlen'.

j255-templatekopie4

In de 'templates' map op de server is het nieuwe template nu ook zichtbaar.

j255-templatekopie5

Implementatie van gebruikersvoorwaarden

Als je de 'Gebruikersprofiel plug-in' activeert is een van de velden de 'gebruikersvoorwaarden' dat als verplicht veld aangemerkt kan worden. Een nieuwe gebruiker moet dit aanvinken tijdens het invullen van het registratieformulier op de website om een nieuw account aan te kunnen maken. Het probleem hiermee is dat de gebruiker geen gebruikersvoorwaarden kreeg voorgeschoteld om akkoord mee te gaan.

In Joomla 2.5.5 kan je bij de instellingen van de gebruikersprofiel plug-in een specifiek artikel selecteren waarin je de gebruikersvoorwaarden hebt geplaatst. Tijdens de registratie wordt het artikel met gebruikersvoorwaarden in een modal scherm getoond.

Bewerk de 'Gebruikersprofiel plug-in' en selecteer het artikel via 'Selecteer/wijzig'.

j255-gebruikersvoorwaarden1

Het registratieformulier op de voorkant van de website toont nu een link naar het artikel met de gebruikersvoorwaarden.

j255-gebruikersvoorwaarden2

Als je op de titel klikt wordt het artikel zichtbaar in een modal scherm.

j255-gebruikersvoorwaarden3

Optie om het wijzigen van de inlognaam in het profiel niet toe te staan & het beperken van het aantal keren herinstellen van het wachtwoord

Deze instellingen kunnen worden ingevoerd onder 'Gebruikers' -> 'Gebruikersbeheer', daar klik je op de 'Opties' knop in de toolbar.

1. Wijzig inlognaam

Wanneer ingesteld op "Nee" kan de gebruiker de inlognaam op de website en in het beheer niet meer aanpassen.

j255-gebruikersinstellingen1

Resultaat op de website:

j255-gebruikersvoorwaarden2

2. Maximum aantal herinstellen

j255-gebruikersinstellingen3

Teller toegevoegd aan verwijzingsbeheer component

Dankzij deze nieuwe mogelijkheid kan je eenvoudig zien of een verlopen URL nog steeds in gebruik is. Het verwijzingsbeheer toonde al de niet verlopen URL's, maar je ziet nu ook hoe vaak een verlopen URL is opgevraagd en zo zie je eenvoudigere eenmalige fouten of structurele verlopen URL's. (Met dank aan de Nederlander Ronald Pijpers voor het aandragen van deze verbetering in Joomla.)

j255-verwijzingsbeheer

Afbeeldingen: toon voorbeeld

Het is nu mogelijk om een voorbeeld van een afbeelding te bekijken bij diverse onderdelen in het beheer van Joomla. Bijvoorbeeld bij categorieën, artikelen en contactpersonen. Beweeg met de muis over het woord 'Voorbeeld' om de afbeelding te bekijken.

Contactpersonen:

j255-voorbeeldafbeelding1

Categorieën

j255-voorbeeldafbeelding2

Ontwikkelaars kunnen dit ook gebruiken door preview="true" of preview="false" te gebruiken in de opbouw van extensies.

Toevoegen van selectieknoppen in elke menu-tab bij het modulebeheer

Tot nu toe waren de knoppen "Selecteer alles", "Wis selectie" en "Selectie omkeren" bij de menutoewijzing van het modulebeheer van toepassing op alle menu's. Met deze nieuwe mogelijkheid kan je de knoppen nu ook per specifiek menu gebruiken als de moduletoewijzing is ingesteld op "Alleen op de geselecteerde pagina's".

Dit kan door een module te bewerken onder 'Extensies' -> 'Modulebeheer'.

j255-moduletoewijzing

Uploaden van meerdere bestanden

Tot nu toe kon je bij het uploaden van bestanden via het mediabeheer (zowel afbeeldingen als pdf/zip, etc.) maar een bestand selecteren en dan uploaden als je geen gebruik maakte van de flash uploader.

In de standaard uploader kan je nu meerdere bestanden selecteren bij het selecteren. Deze worden dan in een keer geüpload als de totale bestandsgrootte van de bestanden niet groter is dan het ingestelde maximum van Joomla of de PHP instellingen.

j255-multiupload1

Resultaat:

j255-multiupload2

Dit artikel is een vertaling van het Engelse artikel "What's new in 2.5.5" door Jean Marie Simonet met schermafbeeldingen van de Nederlandse Joomla vertaling.

4 reacties

EasyDiscuss Avatar
klipper
Dit zijn weer een paar zeer welkome verbeteringen. Geweldig! :-)
EasyDiscuss Avatar
klipper
One-click update uitgevoerd: Fluitje van een cent! <br /><br />Idee voor de volgende update: Zou mooi zijn om bij de templatestijlen dezelfde selectieknoppen toe te voegen als die nu bij de modules menu-tab zijn toegevoegd.
EasyDiscuss Avatar
sitemoves
Klinkt erg mooi allemaal maar updaten lukt niet hier
EasyDiscuss Avatar
Hans De Wit
3 sites updated met suc6! :-*

Reageer

1000 Resterende tekens