In de 1.7 release van Joomla! werd een coole functionaliteit geïntroduceerd, menu-items associaties voor een meertalige website.

Kijk op: http://community.joomla.org/blogs/community/1468-multilang-in-17-whats-new.html (engels).Meertaligheid

Het is een genoegen hier aan te kondigen dat Joomla 3.0.2 een verbetering heeft waar we allemaal op hebben zitten wachten:

Items associaties

Het is in 3.0.2 beperkt tot artikelen en artikelgroepen,maar zal zeker uitgebreid worden naar alle core componenten (als iemand het codeert.....wink aan Benjamin).

Compatibiliteit met 2.5

De nieuwe functie is backward compatible. Men moet alleen de parameters opnieuw opslaan van de Systeem taal filter plugin en zeker weten dat alles goed staat voor bestaande geassocieerde menu-items.

Hoe werkt het?

1. Bewerk de Systeem - Taalfilter plugin en zorg ervoor dat Menu-associaties op 'Ja' staat.
Taalfilter

2. Associeer Artikelcategorieën
Indien de parameter in de plugin is ingesteld wordt, als een categorie bewerkt wordt, een extra associatie tabje getoond. Alle Talen voor inhoud worden getoond en via een dropdown-lijst kun je bij iedere taal kiezen uit de aan deze taal toegewezen categorieën.
Associeer

 

3. Voor de categorieën waarvoor associaties zijn geïmplementeerd (nu nog artikelcategorieën) wordt een nieuwe associatie kolom getoond in Categoriebeheer. Door over het icoon te bewegen worden, zoals bij geassocieerde menu-items, de geassocieerde items getoond.
Geassocieerde items

4. Associëren van artikelen
Er wordt een nieuwe associatie tabje getoond bij het bewerken van een artikel Door te klikken op 'Selecteren' wordt een pop-upscherm getoond met alle filters waar men een geassocieerd artikel kan kiezen in een andere taal voor inhoud.
Associeer artikel

 

5. Er wordt een nieuwe associatiekolom getoond in artikelbeheer. Door over het icoon te bewegen worden de geassocieerde items van een artikel getoond.
Associatiekolom

 

6. Het interface is gelijk aan menu-items associaties.

7. Op de website zie je een lijst met items in een categorie die op nl-NL gezet is. Het artikel 'Beginnen' is geassocieerd.
Lijst items

 

8. Druk nu op het artikel 'Beginnen'
Artikel

 

9. Druk daarna op de Deense vlag in de Taalselectiemodule. Het geassocieerde artikel zal getoond worden.
Geassocieerd artikel

 

10. Dat is het! Het gedrag is gelijk voor categorieën en menu-items.

Wie heeft dit gedaan?

We moeten Benjamin Trenkle bedanken die code voor deze nieuwe functie heeft voorgesteld in de feature tracker.
Hij is een freelancer en gebruikt Joomla meestal voor het maken van extensies en templates voor zijn klanten.
Hij maakte ook een beheer component voor verenigingen voor Joomla!
Zijn site: http://www.wicked-chick.de/

Dit is een vertaling van het verhaal van Jean Marie Simonet Multilanguage in 3.0.2 What's new?

6 reacties

EasyDiscuss Avatar
katim110
Belachelijk. Alle nieuwe features worden in joomla 3 ontwikkeld, deze mogen wij niet gebruiken tot over 2 jaar.
EasyDiscuss Avatar
Martijn Maandag
'deze mogen wij niet gebruiken tot over 2 jaar'<br />Van wie niet?<br />Moeten anderen verstoken blijven van nieuwe functies omdat jij Joomla 3 niet mag gebruiken?
EasyDiscuss Avatar
katim110
Dag Martijn, <br />Ik weet dat iedereen vrij is om te gebruiken wat hij/zij wil. Maar Joomla.org raadt joomla 3 af voor beginners. Als je op het forum al een vraag stelt over Joomla 3, krijg je meestal een reactie van: Gebruik Joomla.2.5.
EasyDiscuss Avatar
Martijn Maandag
Als de templates en extensies die je wilt gebruiken geschikt zijn voor Joomla 3.0 kun je 3.0 best gebruiken.<br />Als je toch op een langetermijn versie van Joomla zit te wachten (3.5) hoef je volgens mij echt geen twee jaar te wachten, die komt volgend jaar al.
EasyDiscuss Avatar
katim110
Ik gebruik geen extensies. Mijn site draait momenteel: Joomla 2.5.8. Template Beez2 (onbewerkt).<br /><br />Ik zag dat er in Joomla 3.0 beez3 is inbegrepen. Dat komt goed uit, kan ik gelijk beez3 gebruiken.<br /><br />Maar, stel ik upgrade mijn website naar 3.0, kan ik straks als joomla 3.5 uit is, gemakkelijk upgraden naar 3.5? of zal het gemakkelijker zijn om te upgraden van 2.5 naar 3.5? ik wil dus wel kunnen upgraden naar 3.5, zodra deze uit is.
EasyDiscuss Avatar
Martijn Maandag
Ik denk dat het van 3.0 makkelijker wordt te upgraden naar 3.5 dan vanuit 2.5.<br />Upgraden van 1.7 (eigenlijk 2.0) was ook makkelijker naar 2.5 als vanuit 1.5.

Reageer

1000 Resterende tekens