Bierrrr
Foto door: beyounic

Vorige week vond de internationale Joomla conferentie J and Beyond in Wiesbaden (Duitsland) plaats. 187 mensen uit 25 landen - waaronder een grote groep Nederlanders en Belgen - waren naar Duitsland afgereisd om het over een ding te hebben: Joomla!. De meeste bezoekers van de conferentie zijn actieve personen uit de Joomla community en Joomla ontwikkelaars, een uitgelezen kans dus om met elkaar na te denken en in 'real life' te praten over het Joomla project.

Uiteenlopend programma

Drie dagen lang stond er een vol programma op ons te wachten en was het lastig om te kiezen tussen de vele parallelsessies. De onderwerpen waren uiteenlopend, van product presentaties tot case studies, van de status van Joomla 1.6 tot Business Models voor GPL extensies. Doordat vrijwel iedere bezoeker de nodige Joomla ervaring heeft waren de presentaties van hoog niveau en ging men diep op de onderwerpen in.

Enkele hoogtepunten waren de presentaties van Emmanuel Danan van FLEXIcontent (een tool om meer controle over het beheer van je Joomla website uit te oefenen en het voor de gebruikers eenvoudiger te maken) en de Nooku framework workshop (een framework dat Joomla naar een hoger niveau tilt en het maken van krachtige extensies vereenvoudigd). Beide zijn goede voorbeelden van wat er mogelijk is bovenop het standaard Joomla framework en brengen Joomla weer een stap verder. Veel presentaties kan je binnenkort op de website van J and Beyond terug zien.

Bier, bier en nog meer bier

Bierrrr
Foto door: Fotis Evangelou

Na afloop van de presentaties was de dag zeker nog niet voorbij, het echt leuke deel begint dan pas! Op de eerste twee dagen was er door de organisatie gezorgd voor een maaltijd welke vrijwel direct overging in een borrel, de ideale mogelijkheid om eens nader kennis te maken met personen uit de internationale community, wat gedurende de dag zelf ook al veel in de wandelgang plaats had gevonden. Veel van de bezoekers kennen elkaar al jarenlang via de Joomla fora maar hadden elkaar nog nooit in het echt ontmoet wat resulteerde in vele leuke gesprekken.

JoomlaCommunity.nl huis

JC Huis
Foto door: Marijke Stuivenberg

Maar niet alle bezoekers verbleven in het hotel van de conferentie of in een van de hotels in Wiesbaden. JoomlaCommunity.nl had voor de gelegenheid een huis geregeld waarin 31 personen uit Nederland, België, Duitsland en Noorwegen bleven slapen. Aangezien er minstens zoveel kratten (Belgisch) bier en andere alcoholische versnaperingen waren meegebracht ging de borrel van de conferentie gewoon verder in het JoomlaCommunity huis. Tot diep in de nacht bleef het in diverse appartementen onrustig maar zeer gezellig. Ik zal je de verhalen besparen maar op de foto's van Marijke is het een en ander terug te zien. Ondanks het gebrek aan een lange nachtrust was iedereen elke dag weer op tijd uit de veren om maar niets van de conferentie te missen.

Dit is pas community!

De organisatie van J and Beyond is erin geslaagd een echt community evenement neer te zetten waar iedereen van genoten heeft, voor en door de internationale Joomla community. Ik ben er van overtuigd dat een evenement als deze een positieve bijdrage levert aan het Joomla project. Mensen hebben elkaar beter leren kennen, ideeën opgedaan en uitgewisseld, samenwerkingen zijn ontstaan en aan de reacties op Twitter (#jab10) en op de diverse blogs is te zien dat er vooral motivatie en inspiratie is ontstaan om ons in te zetten voor dit prachtige community project!

Hartelijk dank aan de organisatie voor het neerzetten van deze conferentie! Er is al aangekondigd dat er volgend jaar weer een J and Beyond zal zijn. Ook dank aan alle gasten van het JoomlaCommunity huis, het was een gezellig samenzijn met de community.

Onderstaand nog een video impressie door Kristoffer Sandven van JoomlaBlogger.net waarin diverse deelnemers aan het woord komen. Nog veel meer foto's van het evenement zijn terug te vinden op de JandBeyond pool op Flickr.

vergroten Klik op vergoten om de video op volledige schermweergave af te spelen.

Reageer

1000 Resterende tekens