Deze maand volop vergelijkingen met Joomla in de Nederlandse computerbladen. Zo staat in PC Active van deze maand een vergelijking met Pluck. In de PCM van mei staat een vergelijking tussen Drupal en Joomla, beide twee veelgebruikte en populaire CMS systemen die in de basis veel op elkaar lijken.

Aan de hand van diverse onderdelen worden beide CMS systemen vergeleken door de auteur Eric Tiggeler. Joomla komt er op het gebied van installatie beter uit de bus, voornamelijk doordat Joomla de mogelijkheid biedt voorbeelddata te installeren waardoor de gebruiker makkelijk kan gaan experimenteren. Ook op het gebied van gebruiksgemak doet Joomla het beter, dit komt door de duidelijke scheiding tussen de front-end en back-end van de website waardoor je in de interface je weg goed kunt vinden.

pcm-mei-2009

Het indelen van de pagina's gaat in beide systemen makkelijk. Je kunt goed instellen op welke pagina's 'blokken' verschijnen. Kijken we naar de content van de website beschikt Drupal over een geheim wapen: de Content Construction Kit, waar je in Joomla beperkt bent tot een aantal voorgedefinieerde contenttypes, kun je die in Drupal zelf ontwerpen. Ook is het rubriceren van de content in meerdere niveaus in Drupal een sterk punt, waar Joomla beperkt is tot secties en categorieën.

Bij het kijken naar de uitbreidingsmogelijkheden van beide systemen valt het op dat er voor beide erg veel uitbreidingen beschikbaar zijn. Voor bijna alle functies die je kan bedenken is wel iets beschikbaar. Templates installeren is beide systemen goed te doen, al heeft Joomla hier een kleine voorsprong door de eenvoud van installatie en de vele duizenden gratis templates die beschikbaar zijn.

Als laatste onderdeel wordt er gekeken naar het gebruikersbeheer, het mag duidelijk zijn dat Drupal hiermee voorop loopt. Joomla is beperkt tot een aantal rollen. Pas in de volgende versie van Joomla krijgt het een vergelijkbaar systeem van toegangsrechten als Drupal.

De PCM conclusie van de vergelijking is dat beide pakketten om enthousiast van te raken zijn. Op belangrijke punten doen ze niet veel voor elkaar onder. Als je in korte tijd een site wilt opzetten is Joomla de beste keuze door de overzichtelijke interface en de zeer grote en active internationale community. Als je een site tot detailniveau tot je hand wilt zetten komt Drupal als beste uit de bus, je zult een hobbel moeten nemen maar daarna beschik je over een zeer krachtig en flexibel webgereedschap.

Het volledige artikel is te lezen in de PCM van mei 2009, wat momenteel in de winkels ligt.

3 reacties

EasyDiscuss Avatar
Borrie
strijd der giganten?
EasyDiscuss Avatar
Marieke van der Tuin
Wel apart dat zo'n artikel door Eric Tiggeler - schrijver van Tips en Tools voor Joomla! (https://www.joomlacommunity.nl/boekenhoek/boeken-joomla-15/101-tips-en-tools-voor-joomla.html) zo'n artikel schrijft. Hoe objectief is het dan nog?..
EasyDiscuss Avatar
eric
Begrijpelijke reactie ... maar als je het PCM-stuk leest, zul je zien dat ik niet één van de twee bejubel als het top-CMS. Joomla en Drupal zijn allebei fantastische systemen, maar voor verschillende gebruikers/doelen. Beetje saaie uitkomst misschien, maar volgens mij is dat wel hoe het in de praktijk ligt.

Reageer

1000 Resterende tekens