Op 23 juni 2009 is Joomla 1.6 Alpha vrijgegeven, het plan was om daarna na elke zes weken een nieuwe Joomla 1.6 Beta versie uit te geven. Inmiddels is het eind augustus en hebben we nog geen beta versie gezien, wat is er gebeurd? Vandaag geeft Hannes Papenberg, lid van het Joomla core team, een update over Joomla 1.6.

Op het moment dat het de bedoeling was Joomla 1.6 Beta 1 vrij te geven was code nog niet beta waardig, met name op het gebied van ACL (Access Control List). Hannes geeft hierbij aan dat dit voornamelijk aan zichzelf te wijten is, door persoonlijke omstandigheden kon hij zijn belofte niet waarmaken dit stuk code op tijd op te leveren.

joomla-16-beta1

Een andere belangrijke reden voor de vertraging is de Google Summer of Code. Het development team wilde projecten de kans geven om in Joomla 1.6 te komen. Na enkele discussies over eventuele nieuwe features in Joomla 1.6 is toch besloten bij de belangrijkste features te blijven die sinds het begin op de planning stonden om de ontwikkeling van Joomla 1.6 niet verder te vertragen. Voor Joomla 1.6 komt de aandacht hierdoor liggen op ACL, geneste categorieën en het MVC maken van de huidige backend componenten. Er zullen geen nieuwe componenten worden toegevoegd.

Joomla 1.7

Deze keuze houdt ook in dat grote aanpassingen aan com_content zullen verschuiven naar Joomla 1.7. Voor Joomla 1.7 staan dan de taxonomie/tags, artikel versiebeheer en meertaligheid naast de andere opgeschoven features op het programma. Door hiervoor te kiezen kan Joomla 1.6 eerder worden vrijgegeven en worden de nieuwe features in kleinere stappen toegevoegd.

Joomla 1.6 Beta 1 over twee à drie weken

Wanneer kunnen we dan Joomla 1.6 Beta 1 verwachten? Komende week moeten er nog enkele laatste beslissingen worden genomen over de ACL. Daarna zal dit verwerkt worden in de trunk naast de andere features van de Joomla 1.6 feature lijst. De eerste beta versie wordt twee à drie weken vanaf vandaag verwacht, stay-tuned!

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
jero9000
Kan het dus dat bijvoorbeeld Front-end editing (zie vorige atikel) in 1.7 deel van de core gaat uitmaken?
EasyDiscuss Avatar
Sander Potjer
Ja, dat is denk ik wel een optie, het komt in ieder geval niet in 1.6. Een volledige lijst voor 1.7 is echter nog niet bekend.

Reageer

1000 Resterende tekens