joomla16screenshotOp joomla.org heeft Louis Landry het Engelstalige artikel “Joomla! 1.6 Development Shifting Gears” geschreven waarin hij vertelt over de aanloop naar Joomla 1.6 stable en hoe je daarbij kunt helpen. Om tot de vrijgave van Joomla 1.6 te komen moeten er een aantal mijlpalen worden bereikt. Wij hebben de belangrijkste punten uit het artikel gehaald en hieronder samengevat.

Vanaf nu

De Joomla! Bug Squad (JBS) is gemobiliseerd om te helpen met Joomla 1.6. Vanaf dit moment worden problemen die in de trunk worden gevonden gerapporteerd in de issue tracker. Iedereen die werkzaam is in branches moet de werkzaamheden afronden en de code gelijk trekken aan de huidige trunk zodat de code kan worden beoordeeld vóór mijlpaal 1.

Mijlpaal 1 - Joomla 1.6 feauture branch freeze - 5 mei 2010

Zoals Hannes aankondigde tijdens de Nederlandse Joomladagen en Andrew op de mailinglijst is 5 mei 2010 (vandaag) vastgesteld als uiterste datum om feature patches aan te bieden voor Joomla 1.6. Vanaf deze mijlpaal zal de feature patch tracker tijdelijk worden gesloten voor nieuwe inzendingen. Het opnemen van nieuwe feature patches of branches zal vanaf deze datum worden uitgesteld tot de 1.7 release-cyclus.

Mijlpaal 2 - Joomla 1.6 Beta

Zodra de feature branch is bevroren zal het werk gericht worden op het oplossen van zoveel mogelijk problemen in de issue tracker. Op het moment dat men er redelijk zeker van is dat de belangrijkste functies van 1.6 werken zoals ze zouden moeten zal Joomla! 1.6 Beta 1 worden vrijgegeven. Het kan zijn dat er dan kleine onderdelen nog niet volledig naar behoren werken maar dit zal tot het minimum  beperkt worden.

Vanaf de Joomla 1.6 Beta zullen alle aanpassingen in de trunk door de JBS gemaakt worden om zo de controle en kwaliteit te waarborgen. Na de vrijgave van Joomla! 1.6 Beta 1 zal er elke twee weken een nieuwe beta verschijnen. Stel dat Joomla! 1.6 Beta 1 op 1 juni 2010 wordt vrijgegeven verschijnt Joomla! 1.6 Beta 2 op 15 juni. Dit zal zich herhalen totdat alle 1-3 prioriteit problemen uit de tracker opgelost zijn.

Mijlpaal 3 - Joomla 1.6 RC (Release Candidate)

Als het punt wordt bereikt dat er wordt gedacht dat Joomla! 1.6 is klaar voor de vrijgave zullen er eerst RC pakketten worden samengesteld. Deze mijlpaal geeft aan dat men gelooft dat 1.6 klaar is voor de early adopters en integrators om te behandelen als een stabiele versie. Net als bij de bèta-fase zal dit op basis van een twee wekelijkse cyclus plaatsvinden totdat men overtuigd is dat alle systemen werken, de gebruikersinterface is afgerond en alle redelijke problemen zijn verholpen.

Mijlpaal 4 - Joomla 1.6 GA (General Availability)

De laatste mijlpaal is de vrijgave van Joomla 1.6 stable. Vanaf het moment dat deze versie wordt vrijgegeven zal 1.6 op dezelfde wijze worden beheerd als dat nu het geval is voor 1.5, door de Joomla! Bug Squad. De feature patch tracker zal vanaf dan weer geopend worden voor de 1.7 ontwikkeling.

Ook jij kunt helpen!

De komende periode kan Joomla! veel hulp gebruiken in de aanloop naar de vrijgave van Joomla! 1.6. Denk maar eens aan het testen, het vinden en melden van bugs, nieuwe documentatie die moet worden geschreven, etc... In het artikel van Louis wordt uitgelegd hoe je daarmee kunt helpen, lees het eens door en steek je handen uit de mouwen zodat we allemaal snel van Joomla! 1.6 gebruik kunnen maken!

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
dennmans
Excellent! Ik ben blij dat er een soort van roadmap aan het ontstaan is. Nu weer door met testen...
EasyDiscuss Avatar
gjr
Eind dit jaar dus ergens 1.6? :-)

Reageer

1000 Resterende tekens